Fra jungelhøne til superkylling: Slik har avl forandret husdyra våre
Høna som aldri har vært utendørs, er redd for rovdyr. Grisen som bor på betong, roter i bakken.
Det har blitt avlet fram nye raser av kylling, for å få rask vekst og store bryst og lår. Bildet viser en rase som ikke er forandret gjennom avl siden 1957, en fra 1979 og rasen som er mest vanlig i Norge i dag, Ross 308.(Utsnitt av foto lagt på grå bakgrunn, fra studien Growth, efficiency, and yield of commercial broilers from 1957, 1978, and 2005, Alberta College, Canada)
Høna som legger eggene du
spiser til frokost, stammer fra den røde jungelhøna. Den tripper fortsatt rundt
i skogen i Thailand og på Bali.
Selv om verpehøna ser
veldig annerledes ut, er den på mange måter en rød jungelhøne i hodet sitt, ifølge Animalia.
Jungelhøna har blitt dagens
høne gjennom avl.
Før var avl enkelt. Bøndene så hvilke høner som ga flest egg eller fetest kyllinger og hvilke griser som ga mest kjøtt. Disse dyrene fikk pare seg og få unger.
I dag har avl av husdyr blitt vitenskap.
Fra 900 gram til 4 kilo
Kyllingene har blitt avlet til å vokse superfort. På noen få uker får de store bryst og lår.
Tidligere ble grisene plukket ut på bakgrunn av vekst, fôrforbruk, kjøttprosent og kvalitet. I dag vurderer Norsvin 40 egenskaper, både i genene og utseendet.
– Vi
utvikler hele dyret, sier Eik-Nes.
De har fjernet sykdom og skabb. Nå jobber de med å avle bort leddproblemer og stress i slaktebilen.
– Vi bygger en robust gris som kan tåle aggresjon og stress under
transporten, sier Eik-Nes.
Men
fortsatt gjennom å velge ut. Genredigering er ikke lov verken i
Norge eller EU.
Den beste moren
Purkas morsegenskaper er viktig i avl. Norsvin teller spenene. De teller antall unger
som blir født levende og overlever. Grisungene blir veid for å se
hvor mye melk de får av mora.
Dagens purker er avlet større og lengre. De får flere unger.
Annonse
Det har ført til at fødebingene har blitt for
trange, ifølge professor Inger-Lise Andersen på NMBU.
Hun mener det er positive sider ved avlen.
– Men det er klart at størrelsen på kullene har
vært viktigst, for inntjeningen ligger i antallet avvente unger per purke, sier
hun til forskning.no.
Forskning.no undersøker
Dette aksepterer vi for å få kjøtt, melk og egg på bordet I Norge har vi lover og regler som skal sikre dyrevelferden. Men hvordan har husdyrene det innenfor regelverket? Prosjektet er støttet av Fritt Ord. Forskning.no har full redaksjonell frihet i arbeidet med prosjektet.
Får ikke tak i melka
De store kullene gjør at ikke alle grisungene får tilgang på
melk fra mora, ifølge Andersen. Purkene får i snitt 16 unger, men ofte flere. De har mellom 14 og 16 spener.
- Men ikke alle spenene er like tilgjengelige. Det er avlet fram så store purker at det ofte er for stor avstand
mellom de to rekkene med spener. Den øverste kan være for høyt opp for ungene,
og den nederste kan ligge gjemt mot gulvet kort tid etter fødselen, sier
Andersen.
Olav Eik-Nes
avviser at det blir født flere grisunger enn moren har spener.
– Vår
strategi har vært at økte kull skal være knyttet til antallet spener. Så vi har
økt antallet spener fra 12 til et gjennomsnitt på 17-18 spener. I dag har så å si
alle grisungene tilgang til en spene, sier han.
– Dyrevelferd må med i avlsarbeidet
Rådet for dyreetikk mener det bør stilles krav om at avl skjer med hensyn til dyrevelferd. I en uttalelse peker de på at rask vekst og store kull kan gi svekket helse og at flere gris dør.
Olav Eik-Nes mener dette ikke er et problem.
– Vi er opptatt av objektive vurderinger, ikke subjektive. Nå har vi ei purke som har god appetitt, tar vare på smågrisene sine, kommer raskt i brunst på nytt slik at den kan ta et nytt kull unger. Hvis dagens purke hadde hatt dårlig velferd, så hadde den ikke kommet i brunst.
Annonse
– Dessuten går dødeligheten ned samtidig som effektiviteten på purkene
går opp, sier Eik-Nes.
Han mener at purkene hadde det verre før.
– Jeg har jobbet i Norsvin siden 1980-tallet og har vært med på endringene i dyrevelferden. Den gang sto purkene fiksert med kjetting rundt halsen. De fikk ikke så mange grisunger og var ikke flinke med dem. Dyrene hadde sår og dårligere helse. I dag er både effektiviteten og dyrevelferden bedre, sier Eik-Nes.
Kjøttkvaliteten har minst verdi
De
norske purkene føder hvert år 1,5 millioner grisunger, som blir slaktet etter fem-seks
måneder.
Ifølge Norsvin har avlen vært mest vellykket på vekst og forbruk av fôr. Deretter kommer dyrenes helse.
Det forbrukeren merker - kvaliteten på kjøttet - har
lavest verdi i avlen.
– Problemet
er at forbrukeren ikke er villig til å betale for kvaliteten. Hvis vi legger for stor vekt
på kjøttkvalitet, får du en gris som bruker mer fôr for å vokse en kilo
kjøtt, og mer fôr er negativt for klimaet. Vi utvikler en gris som gir kjøtt
som er sunt, smaker godt, er billig, men også effektivt å produsere, sier
Eik-Nes.
Den langvarige, målrettede avlen har ikke tatt knekken på dyrenes naturlige instinkter.
Dagens høner og kyllinger, som aldri har vært utendørs, er fortsatt redde for rovdyr. De gjemmer seg så godt de kan og vagler seg høyt oppe.
Om verpehønene ikke får vagle seg, blir de frustrerte og urolige, skriver Animalia.
Hønene i moderne hønsehus har samme adferdsbehov som hønene i jungelen.
Annonse
– For grisene er det redebygging når de føder, et sterkt sosialt behov, utforsking og lek. Grisens behov for å rote i jorda lar seg ikke avle bort, for opprinnelig brukte den 80 prosent av tiden på å lete etter mat, sier Inger Lise Andersen fra NMBU.
Lov om
dyrevelferd regulerer avl. Blant annet skal ikke avl minske dyrenes mulighet til naturlig adferd.
Derfor må de som har høns, sette inn vagler og reder. Grisebønder må sørge for halm, slik at grisene får rote og purkene får bygget reir.
– Det er heldigvis vanskelig å avle bort grunnleggende adferdsbehov. For det gjør at vi må ta hensyn til de ulike artenes
behov. Hvis vi ikke er flinke nok til å gi dyrene det miljøet de trenger, får vi negative effekter som halebiting, stress
og store dødstall, sier Andersen.
Olav Eik-Nes er enig i at dyrenes behov fra naturens side ikke kan avles vekk.
– Vi
kombinerer og utvikler morsinstinktet, men produsentene må også tilpasse seg.
Halm og strø til reirbygging har skapt diskusjoner, men jeg tror vi bare må
akseptere det, sier Eik-Nes.
Alle artiklene i serien:
Dette aksepterer vi for å få kjøtt, melk og egg på bordet