Norske kyllinger har
velferdsutfordringer og helseproblemer av rask vekst.
Men hva med foreldrene deres? Hønene som legger eggene som blir til kyllinger som blir til kyllingfileter.
Høner som brukes i avl, får omtrent halvparten av det de ville spist dersom de fikk fri tilgang på mat, ifølge Rådet for dyreetikk.
De opplever også uønsket seksuell adferd – i verste tilfelle opptil ti ganger i døgnet.
Hva blir gjort for å hindre det?
Foreldrene til den store slaktekyllingen
Foreldredyrene er blitt nøye avlet frem til å vokse raskt.
Det er fordi avkommet skal bli så store og fete som mulig på kortest mulig tid.
Slik kan vi kjøpe store og fine kyllingfileter i butikken.
Den raske veksten fører til at mange av kyllingene får fysiske problemer, blant annet med å bevege seg. De risikerer å
brekke beina fordi kroppene blir for tunge.
De får også problemer med hjertet, skjelettet og sener.
Når de blir slaktet, mellom fire og seks uker gamle, er de så store som de kan få blitt.
Mødrene skal bli mye eldre. Men disse hønene kan ikke leve lenge i en kropp som vokser så raskt. Og ikke minst: Blir de like tykke som kyllingene, klarer
de ikke å legge egg.
Derfor skjer det som kalles restriktiv fôring, spesielt
i vekstperioden.
Dette fører til at fuglene går konstant sultne.
– Denne produksjonen har kanskje vært litt skjult for folk flest, sier Guro Vasdal, som er forsker ved Animalia.
Blir frustrerte og aggressive
– Foreldredyrene har veldig stor appetitt. De er avlet frem for å utnytte fôret godt og vokse raskt, sier Cecilie Mejdell, forsker og veterinær ved Veterinærinstituttet.
Når de er sultne, blir de frustrerte og aggressive,
ifølge Mejdell.
– Dette er et kjent problem og har vært det i mange, mange
år, sier hun.
Annonse
Både næringen
og forskere har prøvd å finne en løsning.
Forskning.no undersøker
Dette aksepterer vi for å få kjøtt, melk og egg på bordet
I Norge har vi lover og regler som skal sikre dyrevelferden. Men hvordan har husdyrene det innenfor regelverket? Prosjektet er støttet av Fritt Ord. Forskning.no har full redaksjonell frihet i arbeidet med prosjektet.
– Vi kan jo for eksempel velge å ikke fôre dem restriktivt,
foreslår Vasdal fra Animalia.
Men da ender bonden opp med voksne dyr som har dårligere
bein, som får mange færre egg og har høyere dødelighet, påpeker hun.
– Så da er de jo litt sjakkmatt. Men vi prøver å gjøre det
vi kan for å gi hønene større metthetsfølelse, sier Vasdal.
Hun har selv jobbet med et forskningsprosjekt hos Animalia om
foreldredyr og dyrevelferd.
Fikk mer mat, men kalorifattig
Én av tingene Vasdal har sett på, er selve dietten.
For hvor mye mat skal til for at foreldredyrene blir mindre
sultne?
Vasdal og kollegaene gjorde et forsøk på hanene – de som
etter hvert skal befrukte hønene. Før det skjer, lever haner og høner adskilt.
Forskerne økte mengden mat med 20 prosent, mens kaloriinnholdet forble det samme som før.
Resultatene viste at dyrene som
fikk mer mat, ble mindre frustrerte og redde.
Den litt mindre Hubbard-rasen
Annonse
Hva med raser som er ikke er avlet frem på denne måten? Som ikke blir så store så raskt?
De fleste norske kyllingprodusenter bruker rasen Ross 308, ifølge
Nortura. Det er en hurtigvoksende kylling med foreldre som også vokser raskt. Hubbard, derimot, vokser sakte.
Mødrene i Hubbard-rasen er ikke like sultne,
ifølge Vasdal.
– Disse hønene trenger ikke en like restriktiv fôring. Så sånn sett er
det en stor dyrevelferdsgevinst å gå over til en høne som ikke vokser så
fort, sier hun.
Flere norske produsenter har gått over til Hubbard.
Blant dem som fremdeles har Ross 308, er Prior, Nortura og
Den Stolte Hane. Noen av dem har saktevoksende kyllinger i tillegg.
Samtlige skriver på nettsidene sine at de skal fase ut
bruken av Ross 308.
– Er en jungelhøne i hodet sitt
De fleste kyllingene i hønsehus over hele verden stammer
fra den samme høna, nemlig den røde jungelhøna. Den lever fremdeles i jungelen
i Sør-Øst-Asia i dag.
– Så hvis du drar på tur til Thailand eller Bali, vil du fortsatt
se den trippende rundt i skogbrynet og holde seg i nærheten av folk, forteller
Vasdal.
– Selv om hønene i norske hønsehus ser veldig annerledes ut enn den røde
jungelhøna, er de på mange måter en rød jungelhøne i hodet sitt.
De har samme behov og drifter.
Annonse
Det gjelder også seksuell adferd.
Hanene vil pare seg oftere enn høna trenger
I tillegg til sult, er såkalt uønsket seksuell adferd et velferdsproblem
som bønder og forskere er opptatt av.
Etter 16 til 18 uker blir høner og
haner satt sammen i flokker, slik at eggene skal bli befruktet.
– Høna trenger egentlig bare pare seg én gang i uka, sier Vasdal.
Det holder for at eggene hennes skal bli befruktet.
Men hanene vil oftere enn det. De er avlet frem for å pare seg med hønene og er veldig seksuelt aktive.
– Kanskje denne balansegangen ikke har vært god nok, sier
Vasdal.
Stress, smerte og frykt
Når høna vil pare seg, skjer det på denne måten: Hun krøker seg ned og gjør seg klar til paring. Hanen
setter seg oppå.
Når høna ikke vil pare seg, legger hun seg ikke ned. Da trykker hanen henne ned.
– Dette fører til en del kaving, og hanen skraper av fjær og
lager sår på hønene, sier Vasdal.
Det er ikke bare Vasdal som er bekymret for den uønskede seksuelle adferden, som forskerne kaller den.
Annonse
Også EUs byrå for mattrygghet (EFSA) omtaler dette som et
betydelig velferdsproblem for foreldredyrene. De skriver i en rapport at uønsket seksuell atferd, inkludert tvangsparing, kan føre til
stress, smerte og frykt hos hønene.
Selve akten går raskt. Kanskje to sekunder, så er det over,
ifølge Vasdal.
Forskerne vet ikke hvordan hønene opplever at hanen trenger seg
på. Vasdal har vært mye ute og observert hønseflokkene.
– Det er vanskelig å vite hvor mange av paringene som er
frivillige og hvor mange som er ufrivillige, sier hun.
Hun forteller at det ikke finnes norsk forskning på hvor ofte hønene og hanene parer seg, men en nederlandsk studie viser at hanen
parer seg omtrent ti ganger per dag. Hver høne blir paret to ganger daglig.
– Og det vil jo ikke høna, sier hun.
Færre haner?
Løsningen virker egentlig enkel. Hvorfor ikke bare redusere
antallet haner?
Da blir det færre haner fordelt på høner og sannsynligvis
mindre av den uønskede seksuelle adferden.
Dette er noe både bønder og produsenter jobber med, og Guro Vasdal
skal forske videre på akkurat dette. Problemet med færre haner er at bøndene risikerer at ikke alle
eggene blir befruktet. Da taper de penger.
– Det kan gå veldig bra med færre haner frem til uke 35, for
eksempel. Så plutselig skjer det et eller annet med noen av dem, og de må ut av
flokken.
Da står bonden igjen med 20 uker der hun ikke har nok
haner til å befrukte eggene.
Denne risikoen kan ikke bonden ta.
– Økonomien på norske gårder er såpass presset at bøndene må
gjøre det som gir best mulige resultater. De kan ikke risikere at egg ikke blir
befruktet, sier Vasdal.
Seigere hønsekjøtt
Hva skjer med hønene etter at de har ruget sitt siste egg
og klekket sin siste slaktekylling?
Noen få går til slakt og selges som hønsekjøtt, mens de
fleste avlives med gass på gårdene, ifølge Animalia.
Grunnen til at så få av dem blir mat, er at høna har mindre
kjøtt enn slaktekyllingen. Hønsekjøttet er også kjent for å være seigere og
krever lengre koketid for å bli mørt. Dette gjør dem mindre ettertraktet i
butikkene.
Regjeringen skal følge med
Situasjonen for foreldredyrene ble tatt opp i flere av innspillene til ny dyrevelferdsmelding.
Veterinærinstituttet skrev at fôringen fører til sult, frustrasjon og redusert dyrevelferd. De ønsket tiltak for foreldredyrene.
Dyrevernorganisasjonen Noah mente at sulteforingen ikke kan løses ved å bruke raser som vokser saktere, som Hubbard. Også disse blir sultet fordi de er for tunge for sine egne bein, ifølge Noah.
Dyrevelferdsmeldingen som kom i desember 2024, beskriver foreldredyrenes lidelser. Men regjeringen foreslår ingen egne tiltak. De skal følge med på bransjens omlegging til mindre hurtigvoksende slaktekyllinger. Om den ikke skjer som planlagt, vil de vurdere reguleringer.
Alle artiklene i serien: Dette aksepterer vi for å få kjøtt, melk og egg på bordet