Nå vil forskerne avsløre hvordan det norske grunnfjellet forvitrer I berget i de gamle norske fjellkjedene leter forskerne etter svar. De vil vite hvordan landskapet ble til etter kollisjon mellom kontinenter for 420 millioner år siden. Og hvorfor forvitrer fjellet?
Havområde sprer seg saktere enn antatt Spredningen av havbunnen i Framstredet mellom Svalbard og Grønland er mindre enn tidligere antatt.
Kan Mjøsa være Europas dypeste innsjø? Og hvor farlig er forurensningen fra all den ammunisjonen som ble dumpet der under og etter krigen? Nå går forskere sammen for å finne svar.
Norge er på bunn i Europa på gjenbruk av pukk og grus Fordelt på oss alle, så bruker hver nordmann 12 tonn pukk og grus hvert eneste år – ett lastebillass per person. Bygge- og anleggsbransjen kan spare mye tid og penger på bedre oversikt på overskuddsmassene.
Funn av vulkanske bergarter i Trøndelag kan forklare hvordan Iapetushavet forsvant for 400–600 millioner år siden Forskere har funnet en hittil ukjent forekomst av vulkanske bergarter på Grønfjellet i Holtålen kommune.
– Nå kan det bli enklere å finne mineraler som vi trenger til det grønne skiftet Forskere vet mer om hvordan land og fjell har formet seg. Nå blir det enklere å finne ut hvilke nyttige mineraler og metaller som kan ligge gjemt under jorda.
Det tok millioner av år for jorda å hente seg inn etter denne klimakollapsen For om lag 252 millioner år siden forårsaket oppvarmingen en masseutryddelse av liv på jorda. Jordas naturlige termostat klarte ikke å kontrollere drivhusklimaet. Hva skjedde? Nå finner forskere ledetråder i Arktis.