Bare 20 prosent synes de har god nok kunnskap om dyrevelferd. Når det gjelder fisk i oppdrettsanlegg, er tallet bare sju prosent.(Foto: Shutterstock / NTB)
Her er tipsene til deg som vil spise kjøtt fra dyr som har hatt det best mulig
Er vi sikret god dyrevelferd så lenge vi kjøper økologisk?
Men samme studie viser også at vi ikke helt vet hva vi skal
se etter i butikken.
Det er mye forvirring rundt merkeordninger i Norge, ifølge
forskerne.
Hvordan kan vi som forbrukere vite at kjøttet, melka, osten og fisken vi kjøper, kommer fra dyr som har hatt det godt?
Forskning.no undersøker
Norske husdyr: Dette
aksepterer vi for å få kjøtt, melk og egg på bordet I Norge har vi lover og regler som skal sikre dyrevelferden. Men hvordan har husdyrene det innenfor regelverket? Prosjektet er støttet av Fritt Ord. Forskning.no har full redaksjonell frihet i arbeidet med prosjektet.
Gårdsbutikker, REKO-ring og matbutikker
Forbrukerne kan finne produkter med god dyrevelferd flere
steder, ifølge Vegard Botteli, som er kommunikasjonsrådgiver i Norsk senter for økologisk landbruk (Norsøk).
– Man må bare lete et litt annet sted enn i frysedisken på
dagligvarebutikken, sier han til forskning.no.
Ifølge Botteli er REKO-ringen en god måte å finne produkter
med god dyrevelferd på. Det er en alternativ salgskanal som lar forbrukere
kjøpe lokale matvarer direkte fra bøndene, uten at matvarebutikker og andre
mellomledd er involvert.
Kundene forhåndsbestiller varer via en Facebook-side, og
varene leveres på et utleveringssted på avtalt dato og klokkeslett.
– Vi ser en veldig økning i salget av lokalmat i Norge,
forteller Botteli.
Han foreslår også at forbrukerne selv finner gårdsbutikker i
nærområdet sitt.
– Produkter som er økologiske eller har god dyrevelferd, er
også godt merket i butikker som Oda. Der kan man lett finne økologiske
produkter og kjøtt med god dyrevelferd.
Dette har Dyrevernalliansen prøvd å gjøre noe med. De
innførte et eget merke i 2018, som de har kalt Dyrevernmerket.
For å få merket, må bøndene tilfredsstille høye krav til
dyrevelferd, for eksempel hvor mange timer dyrene kan være i en transportbil. Dyrene
skal også ha mykere liggeplass og flere typer materiale de kan rote og leke med
i fjøset.
For kyllingen krever de større plass enn både konvensjonell og
økologisk kylling, i tillegg til flere leke- og skjulesteder og vinterhage.
Hva kan du finne i de vanlige matbutikkene?
Annonse
Det finnes vanlige dagligvarebutikker som selger sau, gris,
ku og kylling som har hatt god dyrevelferd.
Ikke-økologiske bønder kan også ha god dyrevelferd
Det er det vanskelig å svare på, ifølge Berit Blomstrand,
forsker ved Norsk senter for økologisk landbruk.
– Her er det ingen garantier, sier hun.
Annonse
Griser i økologisk produksjon har større plass enn det som
er minstekravet i konvensjonell produksjon. Samtidig finnes det konvensjonelle bønder som gir grisene sine større plass enn minstekravet,
forteller Blomstrand.
– Det er viktig at dyrene får utøve sin naturlige atferd,
noe de i større grad får når de har tilgang på uteområder i form av jord hvor
de kan rote med trynet, sier hun.
Derfor mener hun at en gris som lever ute med tilgang til
jorder, skog og mark har det bedre enn en økogris med betongplatt som eneste
uteområde, som er minstekravet i økologisk produksjon.
– Det finnes konvensjonelle utegriser med god velferd, og jeg kan derfor ikke si at en økogris garantert har det bedre, sier hun.
De økologiske blir mer kontrollert
Peter Møller, rådgiver i Debio Marked, mener det er flere ting som gjør at god
dyrevelferd og økologisk landbruk hører sammen.
– Kjøper du økologisk gris, er du sikret at kjøttet kommer
fra griser som har krav på utearealer og større innearealer enn andre griser, sier Møller.
Han peker på at de fleste griser i Norge bor inne hele
livet og at bare én
prosent får være ute.
Han forteller at gårdene som driver økologisk, blir
kontrollert årlig av Debio, en uavhengig tredjepart. Disse kontrollene kommer i tillegg til andre
offentlige tilsyn og krav til grisebønder.
– Velger du økologisk, er du derfor garantert høyere
minstekrav og hyppigere kontroller, sier han.
Handler om mer enn dyrevelferd
For at kjøttet kan merkes med økologisk, er det flere krav
utover dyrevelferd som skal tilfredsstilles.
Annonse
Økologiske griser skal ha økologisk fôr, der 30 prosent av det
skal være fra egen gård eller region. Det stilles også strengere krav
til bruk av medisiner. Og jordene som grisene skal løpe og rote i, må være
økologiske.
Lignende krav gjelder for økologisk sau, geit og storfe. I
tillegg får ku og kalv være sammen i minimum tre dager etter fødselen. Da får kalven die
moren og får deretter naturlig melk i tre måneder.
Slik er det ikke i
konvensjonell drift, der kalven blir tatt fra moren rett etter fødsel og ofte fôres
med melkeerstatning.
Det finnes bønder som har mistet øko-sertifiseringen sin, selv
om de oppfyller de fleste kravene.
Det gjelder blant annet Grøstadgris, som lenge hadde
økologisk utegris. Så ville de heller bruke kortreist fôr fremfor økologisk fôr
fra andre steder.
– Vi ønsker lokalprodusert fôr med 100 prosent norske
råvarer, sa grisebonde Gry-Beate Knapstad til Svineportalen
i 2021, da de gikk fra økologisk gris til konvensjonell utegris.
Kort oppsummert: Merkeordninger kan hjelpe deg til å finne kjøtt fra dyr som har hatt det bra, og et annet tips er å velge økologisk. Men også dyr fra konvensjonell drift kan ha hatt god velferd, særlig hvis de har fått leve ute.
Artikkelserie: Dette aksepterer vi for å få kjøtt, melk og egg på bordet
Les også