– Får du ikke ingrediensen inn i fôret, får du heller ikke ingrediensen inn i fisken, sier forsker Tor Andreas Samuelsen.
Det er hans enkle forklaring på en komplisert prosess.
For å bytte ut fiskeolje med en mer bærekraftig fettrik ingrediens er ganske komplisert. Mikroalger kan være en bærekraftig ingrediens ettersom disse er lavest i næringskjeden.
Regjeringen har som mål å øke andel ingredienser i fiskefôr fra bærekraftige kilder innen 2034. Det er spesielt aktuelt å erstatte soya, fiskemel og fiskeolje med andre fett- og proteinkilder med et lavere fotavtrykk.
Bruker olje fra mikroalger som eksempel
Samuelsen bruker mikroalger i fôr som eksempel på hvordan forskerne i Nofima jobber med å
bytte ut en oljekilde i fôret.
I prosjektet Millennial Salmon skulle forskerne finne ut av hvor mye av et algeprodukt det var mulig å ha i en laksepellet. Hvordan påvirker denne ingrediensen fisken som spiste fôret?
Forskerne testet et algebasert produkt som er rikt på den marine omega-3-fettsyren DHA. Denne fettsyren finnes kun i produkter fra havet.
– Vi måtte bli kjent med de tekniske sidene av algeproduktet før vi kunne designe et fôr til fiskeforsøk, forklarer Samuelsen.
Forskerne har tidligere testet innblanding av
DHA-rik alge som tørt pulver i fôr. I de nye forsøkene brukte de mikroalger som var tørket og fint oppmalt. Dette er blandet i rapsolje til et flytende produkt.
Slik lages fôr
Stort sett alt fiskefôr blir produsert på
en ekstruder. Ekstrudering betyr at fôrblandingen går gjennom en prosess hvor
den kokes, eltes og ekspanderes gjennom dyser.
Deretter tørkes den til pellet. Den type puffet frokostblanding man kan ha i
frokostskålen, er også ekstrudert.
For fiskefôr er det viktig med mange små
porer. Disse skal fylles med fett for å gjøre
fôret ekstra næringsrikt. Samuelsen forklarer:
– Det plass til maksimum elleve prosent fett i en
fôrblanding som skal gjennom ekstruderen. Men det er for lite fett for fisken. Resten av oljen suges derfor inn i porene og
blir der, sier han.
Utfordringen er at porene må være store
nok for at algepartiklene i rapsoljen kan komme inn i pelleten. Porene må samtidig være så små at ikke oljen lekker ut under lagring og utfôring til laksemerdene.
Slik gikk det med algeproduktet i fôr
Uttesting av algenivåer i fôr ble gjort av
forskere ved Nofimas fôrteknologisenter i Bergen.
Annonse
Forskerne målte det de kaller teknisk
pelletkvalitet: hardhet, vannstabilitet, oljelekkasje og størrelse på porene i pelletene.
Så lagde de et nytt fôr som ble sendt til Nofimas
forsøksstasjon på Sunndalsøra. Der ble laks fôret med de ulike fôrene. Fiskene ble
målt og evaluert ettersom de vokste.
Resultatene fra forsøk
Det var mulig å tilsette mer av
algeproduktet i fôret enn det som var antatt kommersielt interessant.
Forsøket med fôringen viste også at laksen likte det de fikk. Fisken fordøyde næringsstoffene godt.
I lignende forsøk har det vært nødvendig å knuse celleveggen til mikroalgene for å gjøre
næringsstoffene tilgjengelige for fisken. Dette må skje før ingrediensen går inn i
fôrproduksjonen. Forsøket dokumenterte at dette ikke var nødvendig å gjøre med dette algeproduktet.
Selv om forsøket ga positive resultater, så vil nivået av en oljerik ingrediens i en fôrproduksjon i praksis variere med
fettnivået i andre ingredienser. Nivået vil også variere med størrelse på porene i den tørkede pelleten,
samt forhold på produksjonslinjen.
Selskapet som leverer mikroalger, sier de har nytte av resultatene fra forskningen. De håper at det skal bli mulig for oppdrettsindustrien å bruke slike ingredienser i fôret, som en mer en bærekraftig kilde til omega-3 for fisken.
Forskningsprosjektet Millennial salmon er finansiert av Norges forskningsråd og industripartnere MOWI, Labyerie fine foods, Cargill, Corbion, Innovafeed og Auchan.
Forskningspartnere er Nofima (prosjektleder) og Sintef Ocean.
Nofima har forsket på bærekraftig fôr i mange år og
har spesielt styrke innen råstoffprosessering, fôrteknologi og oppdrettsfiskens
ernæringsbehov.