– Naturlig nok er det størst smaksforskjell mellom de røkte
og de urøkte julepølsene. I tillegg til tydelig røyksmak og -lukt har røkte
pølser sterkere krydder- og saltsmak.
Det sier Gard W. Karlsnes. Han er sensoriker og
prosjektleder i Nofima.
Sensorikk er læren om hvordan sansene våre stimuleres av syn, lukt, smak, berøring eller hørsel.
Særdeles velutviklede lukt og smaksevner
Han legger til at julepølsene de såkalte smaksdommerne testet, utgjør et
representativt utvalg fra både markedsledende produsenter og produsenter av lokalmat.
Nofimas sensoriske dommere er et smakspanel med særdeles velutviklede lukt og smaksevner. De evner å kjenne ørsmå nyanser og å gi presise beskrivelser av disse.
Beskrivelsene de gir er objektive, og de kartlegger sensoriske egenskaper først og fremst for mat- og drikkevarer. De svarer altså ikke på hvorvidt noe faller i smak eller ei.
Produktene ble kjøpt fra butikk tidlig i julesesongen. Nå nærmere jul finnes det derfor enda flere julepølser enn de som er omtalt her.
Variasjoner i tekstur
Blant de urøkte julepølsene er det variasjonene i tekstur som
er størst. Med det menes hvordan pølsene kjennes i munnen under tygging.
Noen
er mer finmalte, saftige og spenstige. Andre oppleves fetere, grovere og
hardere.
De grovere variantene gir mer tyggemotstand. Noen forbrukere
foretrekker disse, mens andre liker saftigere tekstur.
Lukt er viktigst for smaksopplevelsen
– Omtrent 80 prosent av
det vi kaller for smak, er aroma eller lukt. Det er kun de fem grunnsmakene søtt,
salt, surt, bittert og umami man kan kjenne hvis man holder seg for nesen, sier
sensoriker og prosjektlederMats Carlehög. Han er leder for smaksdommerne i
Nofima.
De mest merkbare forskjellene mellom pølsene dommerne
fant, var for egenskapene svinelukt, krydderlukt og harsk lukt og naturlig
nok røyklukt for røkte varianter.
– Blant luktene er særlig harsk lukt generelt en uønsket egenskap. Julepølsene som luktet harsk, hadde også harsk smak, forteller Gard W. Karlsnes.
Selv om forsøkene viser at julepølsene er forskjellige, har
de klare fellestrekk.
De har relativt mye smak. Smakene som dominerer, er
krydder, salt og en smak av svinekjøtt.
Annonse
Smakspanelet – et finstemt menneskelig instrument
Når smaksdommerne gjør sine bedømmelser, sitter de i hver sin
bås. Her får de levert prøvene gjennom en luke i veggen.
Det er avgjørende at dommerne
ikke blir forstyrret eller utsatt for stimuli under bedømmelsene.
De skal
heller ikke bli påvirket av fargen på produktene. I julepølsetesten ble fargene
maskert ved å bruke rødt lys.
Det er en imponerende bredde i utvalget av julepølser i år. Her finnes
noe for enhver smak blant de tradisjonelle variantene basert på svinekjøtt.
Dessuten finnes julepølser laget av andre kjøttslag som kalkun og storfe, og
plantebaserte varianter.