Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Forsker Øydis Ueland byr på proteinpulver. Hun mener du ikke må vente med å tilsette det til du føler deg gammel

Du trenger mer proteiner fra 55 års alder

Det er mange som ikke er klar over at de trenger mer proteiner og mer vitamin D når de blir eldre. Forskere har undersøkt hvordan man kan forebygge underernæring hos eldre.

Publisert

Proteinbehovet øker mange år før du begynner å kjenne deg gammel. Protein er viktig for å opprettholde muskelmasse.

– Vi får nok protein i kosten i Norge. Men når du kommer opp i alder, er det flere forhold som gjør at du spiser mindre. Du blir for eksempel fortere mett. Vi har sett hva eldre over 70 år spiser, og hva som skal til for å øke innholdet av proteiner og vitamin D i kostholdet deres, sier forsker Øydis Ueland i Nofima.

Forskerne vil forebygge underernæring hos eldre

Sammen med forskere fra flere europeiske land har Ueland og hennes kolleger på Nofima undersøkt hva som skal til for å overbevise eldre over 70 år om at de bør berike maten som de lager hjemme hos seg selv.

Forskerne ønsker å nå dem som er eller står i fare for å bli underernærte eller feilernærte. Det viktigste er at de eldre ikke skal oppleve at matlagingen blir mer krevende eller veldig annerledes. 

– Dette er beregnet for eldre som bor hjemme og som lager maten sin selv. Kanskje har de litt reduserte muligheter og orker ikke å variere så mye. Derfor vil de gjerne fortsette å lage det de er kjent med, forklarer Ueland.

Forskerne har prøvd seg frem til enkle måter å tilsette mer proteiner i maten. Aller helst i rettene de eldre spiser til vanlig og uten at det blir vanskeligere å lage disse rettene eller at de smaker annerledes.

De startet med å finne ingredienser med høyt proteininnhold, som de kunne tilsette maten. Det finnes et bredt utvalgt av proteinpulver, men disse har gjerne smakstilsetninger og passer derfor dårlig i matretter. 

– Ideelt sett skal proteinpulveret kunne tilsettes i både kalde og varme, og søte og salte retter, og så skal de ikke endre smaken av maten. Vi har testet ut to nøytrale proteinpulver basert på henholdsvis melk og soya, forteller Ueland.

Populære retter

For forskerne ble det viktig å finne frem til hvilke retter som er mest populære. Deltakerne i studien er over 70 år og bor i enten Frankrike, Storbritannia eller Norge. 

Deltakerne ble bedt om å skrive matdagbøker. Disse landene har ganske forskjellige matvaner. Basert på maten som ble beskrevet i dagbøkene, ble det derfor gjort et utvalg som går igjen i alle tre landene: havregrøt, granola, arme riddere, pannekaker, potetstappe, muffins, gulrotsuppe og pasta bolognese.

– Basert på disse rettene fikk vi en kokk til å utvikle oppskrifter hvor proteiningrediensene ble tilsatt slik at vi fikk økt proteininnholdet i rettene. Deltakerne synes det var både nyttig, gøy og veldig lærerikt. De likte rettene godt og skulle fortsette å lage dem. Dog mente de fleste at proteinberiking nok passer bedre «når de blir litt eldre», sier Ueland.

Holdningen var ikke uventet. Det er et kjent fenomen at man ikke opplever seg selv som eldre før helsen blir svekket, men du trenger altså en mer proteinrik kost lenge før det. Også for å forebygge.

Skeptiske til proteinpulver

En viktig innsikt fra studien er at folk flest skeptiske til å bruke proteinpulver for å berike maten. De har ikke lyst til å tilsette et ukjent pulver til kjente retter. Det er litt skummelt. 

Mange tar gjerne kosttilskudd i tablettform, men å ha tilskuddet i selve maten, det er noe annet.

– Det er veldig vanskelig å få folk til å forstå at de enkelt kan ta tilskudd som de ikke synes de trenger. Men dette er en bedre måte å opprettholde et godt kosthold på enn å drikke energidrikker som koster en formue eller å få energishots på sykehjemmet. Det er enklere å gjøre noe med det daglige kostholdet, sier hun.

Prøv dette hjemme!

Selv om den kommende generasjonen av eldre er vant til å teste nye retter og spise mat fra hele verden, er det begrenset hva de orker når de kommer opp i en alder der alt tar mer tid og mer krefter. 

Derfor kan det å på en enkel måte berike mat man lager selv, være en god mulighet. 

Oppskriftene fra prosjektet skal bearbeides og forenkles. I påvente av dette råder forskeren folk til å prøve selv hjemme:

– Tenk bare: «Kan jeg tilsette proteinpulver i noe som jeg lager?». Du kan tilsette i sauser, gryter eller i potetmos fra pose.

Referanser:

Rachel Smith mfl.: Older adults' acceptability of and preferences for food-based protein fortification in the UK, France and NorwayAppetite, 2024. Doi: 10.1016/j.appet.2024.107319

Alexia Geny mfl.: Acceptability of protein-fortified recipes in older adults in FranceFood Quality and Preference, 2024. Doi: 10.1016/j.foodqual.2024.105205

Om forskningen

Forskningen er gjennomført i det europeiske fellesprosjektet Fortyphy, en del av EUs ERANet. Det norske arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

Prosjektets mål er å utvikle løsninger for måltider og fysisk aktivitet for å forebygge underernæring hos eldre.

Nofima samarbeider med INRAE (Frankrike), University of Reading (Storbritannia) og Vrije Universiteit Brussel (Belgia).

Mer om Fellesprosjektene JPI Mat og Helse her.

 

Powered by Labrador CMS