Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.
Forsker Øydis Ueland byr på proteinpulver. Hun mener du ikke må vente med å tilsette det til du føler deg gammel
(Foto: Nofima)
Du trenger mer proteiner fra 55 års alder
Det er mange som ikke er klar over at de trenger mer proteiner og mer vitamin D når de blir eldre. Forskere har undersøkt hvordan man kan forebygge underernæring hos eldre.
Proteinbehovet øker mange år før du
begynner å kjenne deg gammel. Protein er viktig for å opprettholde muskelmasse.
– Vi får nok protein i kosten i Norge. Men når du kommer opp i alder, er det flere forhold som gjør at du spiser mindre. Du blir for eksempel fortere mett. Vi har sett hva eldre over 70 år spiser, og hva som skal til for å øke innholdet av proteiner og vitamin D i kostholdet deres, sier forsker Øydis Ueland i Nofima.
Forskerne vil forebygge underernæring
hos eldre
Sammen med forskere fra flere europeiske
land har Ueland og hennes kolleger på Nofima undersøkt hva som skal til for
å overbevise eldre over 70 år om at de bør berike maten som de lager hjemme
hos seg selv.
Forskerne ønsker å nå dem som er eller står i
fare for å bli underernærte eller feilernærte. Det viktigste er at de eldre
ikke skal oppleve at matlagingen blir mer krevende eller veldig annerledes.
– Dette er beregnet for eldre som bor hjemme og som lager maten sin selv. Kanskje
har de litt reduserte muligheter og orker ikke å variere så mye. Derfor vil de
gjerne fortsette å lage det de er kjent med, forklarer Ueland.
Forskerne har prøvd seg frem til enkle
måter å tilsette mer proteiner i maten. Aller helst i rettene de eldre spiser
til vanlig og uten at det blir vanskeligere å lage disse rettene eller at de
smaker annerledes.
De startet med å finne ingredienser
med høyt proteininnhold, som de kunne tilsette maten. Det finnes et bredt
utvalgt av proteinpulver, men disse har gjerne smakstilsetninger og passer
derfor dårlig i matretter.
– Ideelt sett skal proteinpulveret kunne tilsettes i
både kalde og varme, og søte og salte retter, og så skal de ikke endre smaken
av maten. Vi har testet ut to nøytrale proteinpulver basert på henholdsvis melk
og soya, forteller Ueland.
Populære retter
For forskerne ble det viktig å finne
frem til hvilke retter som er mest populære. Deltakerne i studien er over 70 år og bor i enten Frankrike, Storbritannia eller Norge.
Deltakerne ble bedt om å skrive
matdagbøker. Disse landene har ganske forskjellige matvaner. Basert på maten
som ble beskrevet i dagbøkene, ble det derfor gjort et utvalg som går igjen i alle tre
landene: havregrøt, granola, arme riddere, pannekaker, potetstappe, muffins,
gulrotsuppe og pasta bolognese.
– Basert på disse rettene fikk vi en
kokk til å utvikle oppskrifter hvor proteiningrediensene ble tilsatt slik at vi
fikk økt proteininnholdet i rettene. Deltakerne synes det var både nyttig, gøy
og veldig lærerikt. De likte rettene godt og skulle fortsette å lage dem. Dog
mente de fleste at proteinberiking nok passer bedre «når de blir litt eldre»,
sier Ueland.
Holdningen var ikke uventet. Det er et kjent fenomen at man ikke opplever seg selv som eldre før helsen blir svekket,
men du trenger altså en mer proteinrik kost lenge før det. Også for å
forebygge.
Skeptiske til proteinpulver
En viktig innsikt fra studien er at folk
flest skeptiske til å bruke proteinpulver for å berike maten. De har ikke lyst
til å tilsette et ukjent pulver til kjente retter. Det er litt skummelt.
Mange
tar gjerne kosttilskudd i tablettform, men å ha tilskuddet i selve maten, det
er noe annet.
– Det er veldig vanskelig å få folk til
å forstå at de enkelt kan ta tilskudd som de ikke synes de trenger. Men dette
er en bedre måte å opprettholde et godt kosthold på enn å drikke energidrikker
som koster en formue eller å få energishots på sykehjemmet. Det er enklere å
gjøre noe med det daglige kostholdet, sier hun.
Prøv dette hjemme!
Selv om den kommende generasjonen av
eldre er vant til å teste nye retter og spise mat fra hele verden, er det
begrenset hva de orker når de kommer opp i en alder der alt tar mer tid og mer
krefter.
Derfor kan det å på en enkel måte berike mat man lager selv, være en
god mulighet.
Oppskriftene fra prosjektet skal bearbeides og forenkles. I påvente av dette råder forskeren folk til å prøve selv hjemme:
– Tenk bare: «Kan jeg tilsette
proteinpulver i noe som jeg lager?». Du kan tilsette i sauser, gryter eller i
potetmos fra pose.
Referanser:
Rachel Smith mfl.: Older adults' acceptability of and preferences for food-based protein fortification in the UK, France and Norway. Appetite, 2024. Doi: 10.1016/j.appet.2024.107319
Alexia Geny mfl.: Acceptability of protein-fortified recipes in older adults in France. Food Quality and Preference, 2024. Doi: 10.1016/j.foodqual.2024.105205
Om forskningen
Forskningen er gjennomført i det
europeiske fellesprosjektet Fortyphy, en del av EUs ERANet. Det norske
arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.
Prosjektets mål er å utvikle løsninger for måltider og fysisk aktivitet for å forebygge
underernæring hos eldre.
Nofima samarbeider med INRAE
(Frankrike), University of Reading (Storbritannia) og Vrije Universiteit
Brussel (Belgia).
Mer om Fellesprosjektene JPI
Mat og Helse her.
Fikk du med deg disse artiklene fra Nofima?
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER