Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Sørøst-Norge - les mer.
Forskerne ble overrasket over brunbjørnens meny
Ny forskning viser at brunbjørnen foretrekker bær fremfor kjøtt.
Ny studie viser at brunbjørnen spiser mindre kjøtt og mer bær enn forskerne trodde før. Ashlee Jean Mikkelsen er forsker på Universitetet i Sørøst-Norge, og har studert kostholdet til brunbjørnen.(Foto: Helle Friis Knutzen)
Bjørn, eller egentlig brunbjørn, er
det største og sterkeste rovdyret som lever på land i Europa.
Brunbjørnen kan
bli opptil 2,3 meter lang, og hannene veie opp mot 300 kilo.
Til tross
for sin imponerende størrelse, spiser brunbjørnen mindre elg og enda mer bær enn
vi tidligere har antatt, viser ny forskning. Blåbær er den klare favoritten.
– Bjørnen spiser bare 12 prosent kjøtt årlig til tross for god tilgang på elg og annet kjøtt i leveområdet sitt. Dette føyer seg inn i rekken av stadig flere bevis på at betydningen av kjøttspising har blitt overvurdert. Hele 89 prosent av kostholdet består av bær, sier Ashlee Jean Mikkelsen.
Hun er fra staten Washington i USA nær grensen til Canada og reiste til Norge og Bø i Telemark for å forske på bjørn.
På Universitetet i Sørøst-Norge (USN) har hun fullført doktorgraden i økologi. Avhandlingen handler om kosthold hos brunbjørn og hvordan bjørnen fordeler energiforbruket sitt mellom egen vekst og reproduksjon.
Enklere å skaffe bær enn elg
Mikkelsen har undersøkt
hva brunbjørner spiser, hvor store de blir og hvordan de formerer seg.
Selv om
det er kjent at bjørner spiser mye bær, planter og nøtter, har Mikkelsen funnet at
brunbjørnen er enda mer avhengig av bær enn vi har visst til nå.
Forskningen hennes gir ny og verdifull innsikt i hvor stor rolle bær spiller i bjørnens
kosthold og hvordan bjørnens energifordeling påvirker vekst, helse og
overlevelse.
– Når bærproduksjonen er lav, påvirker det
bjørnens valg av mat, men de foretrekker fortsatt bær fremfor elg selv når det
er mye elg i området. Bjørnen vet at å jakte på elg krever mer energi, mens bær
krever mindre innsats å få tak i, forteller Mikkelsen.
I over 40 år har prosjektet fulgt de samme bjørnene, som
blir fanget flere ganger gjennom hele livet, merket og utstyrt med GPS-sendere
for å overvåke bevegelsene deres.
Mikkelsen håper forskningen kan bidra til bedre beskyttelse
av bjørnepopulasjonene.
Spennende nærkontakt med bjørnene for forsker Ashlee Jean Mikkelsen. Hun brukte hårprøver for å få mer nøyaktige resultater.(Foto: Privat)
Under mastergraden ved Oregon State University studerte hun kosthold og energibruk hos et langt mindre dyr, nemlig ugler. Hun hadde
null erfaring med bjørner før hun fikk tilbud om å delta i det store
bjørneprosjektet.
– Jeg visste at
dette var en unik mulighet, og jeg kunne ikke si nei. Prosjektet hørtes så
spennende ut, forteller hun.
Har brukt hår
fra bjørnen
Mikkelsen og
forskerteamet har brukt hårprøver fra bjørner i stedet for den tradisjonelle
metoden med bjørnebæsj. Dette ga mer nøyaktige resultater.
Annonse
Ved hjelp av estimater
på bjørnens kosthold fra de siste 25 årene beregnet hun hvor mange kalorier bjørnen
får i seg og hva slags mat den spiser. Dette ble sammenlignet med bjørnens fysiske
tilstand og reproduksjonsevne.
– Vi brukte flere statistiske
modelleringsteknikker for å finne kvantitative sammenhenger mellom diett,
kroppstilstand, metabolske krav, livshistorie og miljø. Selv om bjørnene
bruker mest energi på vekst fremfor å produsere avkom, har det vært nok mat i
området til at hunnene ikke trenger å velge mellom vekst og reproduksjon. Bjørnene
tilpasser seg og trives godt i et økosystem som gjør det mulig for populasjonen
å overleve til tross for et kosthold med lite protein, sier hun.
Metabolske krav handler om nødvendige
mengder energi og næringsstoffer som kroppen trenger for å fungere normalt.
Vil forske videre
Mikkelsen har ikke lyst til å gi seg ennå og
ser frem til nye viktige oppdagelser.
Hun håper at bjørneforskningen på sikt
også kan gi nye ideer til å løse medisinske utfordringer hos mennesker, som for
eksempel muskelmassetap ved inaktivitet.
– Det er fascinerende at brunbjørner med
et proteinfattig kosthold kan sove i hi i fem til syv måneder uten å miste
muskelmasse og samtidig produsere avkom. Hvordan kan mennesker klare det samme?
Vi har ikke svaret på det, men vi kan lære mye av dyrene i naturen, sier Mikkelsen.