Forskere fra Nofima legger nå fram resultatene fra
smakstester mellom seks forskjellige eplesorter. Fem av eplesortene er norske,
og alle fem gjorde det bedre enn den utenlandske utfordreren Royal Gala.
Hva er det unge liker og hvorfor? Det var spørsmålene forskerne på Nofima og Njøs frukt- og bærsenter stilte.
– De utenlandske eplene er et dilemma. Når de unge bare så
på bilder av eplene, vant de utenlandske på både utseende og farge. Men på smak
havnet importeplene på en klar sisteplass, fastslår forsker Mads Erling Pedersen hos
Nofima.
Saftig og syrlig
Pedersen og Njøs har fått 590 skoleelever og studenter til
å gi karakter til fem forskjellige norske eplesorter og én utenlandsk.
– Det de
liker best, er et eple som ikke er for surt, for søtt eller for sprøtt, men
heller ikke melent,
forteller Pedersen.
Det er et ønske om å få opp inntaket av eple til unge som
ligger bak prosjektet – og ikke minst et håp om å øke salget av norske
eplesorter. I butikkene er det nemlig mye pent og mye utenlandsk.
– Vi har testet fem eplesorter som er dyrket i Norge.
Graminor har utviklet noen av dem i Norge. Andre er utviklet i utlandet, men
dyrkes hos oss. I tillegg har vi testet importerte Royal Gala. Det er et av de
vanligste og mest solgte eplene i Norge, sier Pedersen.
Bedriften Graminor utvikler plantesorter til jord- og hagebruksnæringen i Norge.
Enige med smaksproffene
Skoleelever og studenter har blindtestet alle de seks
eplesortene. Det vil si at de ikke har visst hvilke epler de har smakt på.
Så
har de fått spørsmål om hvor godt de likte dem. Videre har forskerne spurt hvordan de ville beskrive dem
og om de ville kjøpt akkurat dette eplet i butikken.
I tillegg har de profesjonelle smakerne i Nofimas
sensoriske panel beskrevet eplene.
Njøs frukt- og bærsenter har testet slike
ting som sprøhet, sukker og syre med instrumentene sine.
Det viser seg at det
som skoleelevene og studentene opplever, stemmer veldig godt overens med det
som de profesjonelle smakerne og de tekniske testene viser.
Nå kan sprøhet måles
Den kunnskapen er nyttig når Njøs skal utvikle nye
eplesorter. Det er viktig at eplene er sprø, selv om det ikke er det aller
sprøeste eplet som kommer best ut i smakstestene.
Nå kan sprøheten måles med
instrumenter underveis. Slike målinger kan gi en god indikasjon på hvordan et
eple oppleves.
Annonse
– Vi har også spurt hvor ofte du spiser epler. De som
spiser oftest, er de som går på ungdomsskolen. Så synker det drastisk på
videregående. Det går opp igjen ved høyere studier, men ikke helt opp på
ungdomsskolenivå, forteller Mads Erling Pedersen.
Nye Lady Oy
Den klare vinneren i testen får du neppe tak i
butikkene riktig ennå. Lady Oy er en helt ny sort som Graminor har utviklet på
Njøs. Pedersen sammenligner dem med Pink Lady. De røde eplene ligger høyt oppe
på listen over utseende og farge, men først og fremst smaker de klart bedre enn
de andre sortene.
De andre sortene er nyutviklede Fonn og Halo, i tillegg
til bedre kjente Rød Aroma og Rubinstep. Og dessuten altså: importerte Royal
Gala.
Nå er spørsmålet om det er mulig å få dem som skal kjøpe
epler, til å være bevisste på hva de egentlig vil ha.
– Hvis vi ønsker å få opp
salget av norske epler, samtidig som Royal Gala ser mer fristende ut – hvor
mange ungdommer og voksne er det som ser under eplet og ser at det er norsk og
smaker godt? spør Mads Erling Pedersen.