En ny rapport utarbeidet av forskere ved NIBIO, NINA og NIVA vurderer alternativer til dagens flatehogst.
– Hogstform er en sentral del av hvordan
vi driver skogen. Valg av hogstform har betydning for både klima, miljø og
skognæring, sier skogforsker Aksel Granhus ved NIBIO på Ås.
Granhus forteller at åpne hogstformer, slik som flatehogst, har vært dominerende i Norge helt siden annen verdenskrig.
Flere stiller imidlertid kritiske spørsmål om hvordan dagens skogbruk påvirker skogen. Et alternativ til åpne hogster er det som kalles lukkede hogster.
– Lukket hogst betyr at man bare tar ut en del av trærne. Slik står det igjen flere trær etter hvert hogstinngrep, forklarer Granhus.
Voksende interesse
I dag utgjør lukkede hogster mindre enn sju prosent av det årlige hogstarealet i Norge. Samtidig er det en voksende interesse for lukkede hogstformer – også i det norske skogbruket.
Et av målene med revisjonen av retningslinjene for ordningen med skogsertifisering PEFC Norge i 2020 var nettopp å øke arealet med lukkede hogster.
– Mye tyder på at andelen lukkede hogster vil øke i tida som kommer. Og som et resultat av dette øker også behovet for kunnskap om lukkede hogstformer, sier Granhus.
Stort potensial for lukkede hogster i
norsk skog
Med dette som bakteppe ga Miljødirektoratet
forskere i oppdrag å vurdere hvilken effekt økt bruk
av lukkede hogstformer vil kunne ha for karbonlagring i skog, biodiversitet,
økologisk tilstand, vannkvalitet og skognæring.
Forskerne gikk gjennom
relevant forskning, benyttet tallmateriale fra Landskogstakseringen, gjennomførte
datamodellering og simuleringer, og foretok ekspertvurderinger.
Åpne hogstformer
Åpne hogstformer er flatehogst i granskog
og frøstillingshogst i furuskog. Flatehogst innebærer at man hogger alle trærne
i et område. Ved frøstillingshogst lar man noen trær stå igjen for å produsere
frø, og fjerner de når ny foryngelse er etablert.
Resultatene av undersøkelsene viste at så
mye som 38 prosent av skogarealet i såkalt produktiv, eldre barskog kan være egnet til lukkede hogstformer.
Produktiv
skog er skog som i snitt over et omløp kan produsere minst 0,1 kubikkmeter
tømmer per dekar og år. Et omløp er tiden det tar fra planting til
sluttavvirkning. Det er typisk 60-80 år for granskog.
– Hvorvidt en skog er egnet til lukket
hogst eller ei, påvirkes blant annet tye vegetasjon, tilgang på næring, tilgang på vann og skogstruktur. I tillegg kommer driftstekniske
faktorer, sier Granhus.
– I praksis vil lokale forhold også påvirke
hvor egnet skogen er for lukket hogst. Det kan for eksempel være risikoen for sykdom på trærne eller at skogen blåser over ende.
Potensial for økt karbonfangst
Hva så med karbonlagringen i skogen? Vi vet hvor mye skog vi har i
Norge i dag og hvor mye CO2 den har lagret. Men hva skjer om
vi går over til andre måter å skjøtte skogen på?
Annonse
Ved hjelp av modellsimuleringer og matematiske beregninger av ulike
fremtidsscenarioer sammenlignet forskerne karbonfangsten ved lukkede hogster
med dagens situasjon.
Lukkede hogstformer
Lukkede hogstformer er hogster som i
stor grad bevarer skogens mikroklima og kontinuitet i skogbildet. Minst 15 store
trær per dekar (1.000 kvadratmeter) settes igjen etter hogst, eller størrelsen
på hogståpningene begrenses til inntil to dekar. Hovedtypene av lukkede
hogstformer er skjermstillingshogst, gruppehogst og selektiv hogst, såkalt
bledningshogst. Lukkede hogstformer utgjør i dag mindre enn sju prosent arealet
som hogges hvert år.
En av forutsetningene for modellsimuleringen var at like
mye tømmer skulle hogges i fremtidsscenarioene, med økt andel lukket hogst, som
i et «business-as usual»-scenario med en skogbehandling som i dag.
Det viste seg at scenariet med høyest
andel lukket hogst – der om lag en fjerdedel av hogstene ble utført som
skjermstillingshogster og selektive hogster – ga et samlet meropptak på nærmere
32 millioner tonn CO2 frem mot år 2100.
Dette utgjør et ekstra årlig
opptak på 400.000 tonn CO2. Til sammenligning tilsvarer Norges
samlede utslipp av klimagasser rundt 49 millioner tonn CO2.
Granhus forklarer at dette noe overraskende
resultatet må ses i lys av at et større areal må tas i bruk for å oppnå samme
mengde tømmer.
– I tillegg vil lukkede hogster kreve
hyppigere inngrep og mer infrastruktur i form av skogsveier enn dagens
skogbruk med åpne hogster gjør.
Både positive og negative effekter på naturmangfoldet
Forskerne har sett nærmere på effektene
mer lukkede hogster har på det biologiske mangfoldet i skogen. de har også sett på indikatorer
som sier noe om skogens økologiske tilstand.
En av konklusjonene er at mer selektiv
hogst vil kunne ha positive følger for deler av naturmangfoldet. Det gjelder
i første rekke de viktige mykorrhiza-soppene. De lever i symbiose med trær og
andre planter. Det samme gjelder for andre arter i skogen som trenger skyggefulle steder å
vokse i.
Produktiv skog
Produktiv skog er skog som i snitt over et
omløp kan produsere minst en kubikkmeter tømmer per dekar og år.
Forskerne vuderer imidlertid effekten av endret hogstform som nokså liten.
– Vi fant ikke støtte for at mengden død
ved eller gammel skog vil øke eller minke ved å øke andelen lukket hogst,
heller ikke mengde grove lauvtrær, forteller NINA-skogforsker Ulrika Jansson.
– Død ved og gamle trær er viktige
levesteder for en lang rekke truede arter i skogen. For å ivareta disse vil
det måtte tas spesielle hensyn i skogforvaltningen – uansett hvilken hogstform
som velges, påpeker Jansson.
Annonse
Når det gjelder spiring av nye løvtrær,
særlig de lyselskende treslagene rogn, osp og selje, vil det kunne bli mindre
av disse treslagene ved økt andel lukket hogst. De spirer nemlig best under åpen
himmel – slik som på et hogstfelt.
– Ja, lukkede hogster kan også gi negative
effekter – for eksempel for rekruttering av løvtrær, sier Jansson.
Landsskogtakseringen
Landsskogtakseringen har overvåket skogressursenes utvikling siden 1920-tallet. Gjennom en løpende taksering av prøveflater i et permanent nettverk framskaffes informasjon om blant annet skogens vekst, produksjonsevne, stående tømmervolum, treslagsfordeling, død ved og tilgjengelighet, men også data som anvendes til å beskrive miljøtilstanden i skog. Alle flater besøkes hvert femte år.
Samtidig påpeker forskerne at dersom økt
andel lukket hogst fører til hogst på større områder totalt sett, vil dette
kunne ha negative effekter for andre dyr, planter og sopper.
– Lukket hogst høres ofte ut som en bedre
løsning for å ta vare på naturmangfold enn åpen hogst. Men effektene kan bli mindre positive eller til og med negative dersom økt
andel lukket hogst fører til at en må hogge et større totalt skogareal for å
oppnå samme tømmeruttak på nasjonal skala.
– Dette fordi det vil kunne bli hogd i
skog som ellers kunne vært urørt, sier Jansson.
Hva så med vannet i skogen?
Flatehogst innebærer et dramatisk inngrep
i skogen.
Fjerning av biomasse reduserer trærnes opptak av næringsstoffer og vann. Det vil
føre til økt vannføring og lekkasje av næringsstoffer fra jord til vann. Biomasse vil si trærnes røtter, stamme og greiner med nåler.
I tillegg kan tunge hogstmaskiner og maskiner som frakter tømmeret ut av skogen, etterlate seg dype spor
og grøfter der vann kan renne. På den måten kan de forårsake erosjon.
– Lukkede hogstformer kan moderere de negative
effektene av flatehogst på vannføring og tap av næringsstoffer, sier forsker Heleen de Wit ved NIVA, Norsk institutt for vannforskning.
Hun forklarer at de positive
effektene av mindre erosjon og avrenning imidlertid vil kunne motvirkes av at hogstarealet
blir større. Det blir behov for flere skogsbilveier gitt at vi skal ha samme
uttak av tømmer.
– De negative
effektene på skogens vannmiljø er særlig knyttet til at man må inn i samme
område oftere. Inngrep i form av økt veibygging kan i tillegg føre til erosjon,
forklarer de Wit.
Annonse
Mer lukket hogst krever ny kunnskap og gode verktøy
Rapporten om lukkede hogster gir ny
kunnskap om effektene av mer lukkede hogster i norske skoger. Samtidig avdekker
den store mangler i kunnskapen omkring lukkede hogster.
– Målsetningen om å øke andelen lukket hogst,
og samtidig opprettholde et avvirkningskvantum på samme nivå som med dagens
skogbehandling, kan bli krevende å kombinere. Det blir en utfordring, sier
NIBIO-skogforsker Aksel Granhus.
– En samlet vurdering av effekter på
skogproduksjon, karbonbinding, potensielle konflikter knyttet til arealbruk,
samt effekt på økosystemer og enkelt-indikatorer, vil kreve både nye analyser
og en tverrfaglig tilnærming. Også her vil videreutvikling av modellverktøy og
scenarier være viktige elementer, sier han.
For å forvalte natur helhetlig og
bærekraftig, må vi vite hvordan det står til med mangfoldet i naturen og om
økosystemene fungerer slik de skal. Et ekspertråd har utviklet et fagsystem som
fastsetter økologisk tilstand for ulike økosystemer i Norge, for å klargjøre
hvor god tilstanden er. God økologisk tilstand betyr at økosystemene ikke
avviker vesentlig fra intakte økosystemer. Viktige økologiske strukturer,
funksjoner og produktivitet er ivaretatt når den økologiske tilstanden er god.
Les mer på Miljødirektoratets nettsider.