Denne artikkelen er produsert og finansiert av NIBIO - les mer.
Overraskende funn: Pollen fra furu og selje kan også gi allergi
– Noen allergikere kan derfor ha opplevd symptomer uten å kjenne til den egentlige årsaken, sier forsker.
Selje har tidligere ikke vært ansett som en viktig bidragsyter til pollenplager. Forskerne har nå funnet at seljepollen kan ha høye nok konsentrasjoner i enkelte regioner til å fremkalle allergi.(Foto: Lars Sandved Dalen)
Pollenallergi er et stort helseproblem som påvirker mange nordmenn. Rennende nese, kløende øyne og tretthet kan redusere både livskvalitet og arbeidskapasitet.
I en studie har forskere utviklet detaljerte pollenkalendre. Carl Frisk ved NIBIO er en av forskerne på studien.(Foto: Silje Kvist Simonsen)
Situasjonen forventes å forverres med klimaendringene blant annet på grunn av lengre vekstsesong og tidligere start på pollensesongen.
Til nå har det har det vært lite detaljert informasjon om når og hvor ulike pollentyper finnes i Norge. Det har gjort det vanskeligere å håndtere sesongbaserte allergier effektivt.
I en studie fra 2024 har forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) utviklet mer detaljerte pollenkalendre enn de som hittil har vært tilgjengelig.
Kraftige pollensesonger gir flere dager med plager
De nye regionale kalendrene omfatter syv viktige pollentyper: or, hassel, selje, bjørk, furu, gress og burot. Dataene som ligger til grunn, har blitt samlet inn daglig fra 12 norske regioner over en periode på 16 år.
Ett av funnene er at det er en tydelig sammenheng mellom hvor kraftig pollensesongen er totalt sett og hvor mange dager folk opplever høye pollennivåer.
Hassel er et av de første trærne som blomstrer om våren. Raklene er hanblomsterstanden og inneholder pollen.(Foto: Dan Aamlid)
– I år med generelt høyere mengder pollen er det også flere individuelle dager med store pollenmengder, sier NIBIO-forsker Carl Frisk.
– I løpet av disse dagene er det større risiko for symptomer hos allergikere og økt risiko for symptomer hos folk uten pollenallergi.
Fordi det er vanskelig å forutsi hvordan pollensesongen blir, anbefaler forskeren at allergikere følger med på pollenvarslene fra NAAF.
Stor regional variasjon
Studien viser tydelige forskjeller mellom landsdelene. Sørøstlige regioner som Oslo, Kristiansand og Lillehammer har generelt høyest mengde pollen.
Nordlige områder som Bodø, Tromsø og Kirkenes har lavest.
– Vi har nå fått et mye bedre grunnlag for å forstå når de ulike pollentypene opptrer i ulike deler av Norge, sier Frisk.
– Trepollensesongen strekker seg for eksempel fra januar til midten av juli, med bjørk og furu som de mest fremtredende allergenene i alle regioner. Gresspollensesongen er generelt mild, men mer alvorlig i enkelte regioner, spesielt i Kristiansand.
Overraskende funn om furu og selje
Ifølge data fra Statistisk sentralbyrås landskogstaksering representerer furua 30 prosent av det totale trevolumet her til lands. Resultater fra studien viser at furupollen finnes i betydelige mengder.
– Selv om furupollen tradisjonelt ikke regnes som sterkt allergifremkallende, kan den potensielt bidra til allergiske reaksjoner hos enkelte fordi det er såpass mye av den, sier Frisk.
Annonse
Forskerne oppdaget at også seljepollen kan forekomme i allergifremkallende konsentrasjoner i bestemte regioner, med spesielt høye nivåer i Lillehammer og Oslo.
– Dette funnet er viktig fordi selje tidligere ikke har vært ansett som en betydelig bidragsyter til pollenplager. Noen allergikere kan derfor ha opplevd symptomer uten å kjenne til den egentlige årsaken, sier han.
Forskeren understreker at videre forskning på hvordan pollen fra furu og selje påvirker allergikere er viktig, da det fortsatt mangler kunnskap om akkurat hvordan disse artene utløser allergiske reaksjoner.
– Det vi har fremskaffet av kunnskap til nå, er likevel verdifullt inn mot utviklingen av praktiske retningslinjer og referanserammer for medisinsk fagpersonell. Det er også nødvendig for å redusere byrden av sesongbaserte pollenallergier i Norge, sier Frisk.
Studien er et samarbeid mellom NIBIO, NTNU og NAAF og er finansiert av Stiftelsen Dam. Hallvard Ramfjord og Trond Einar Brobakk fra NAAF er ansvarlige for det norske pollennettverket og har sammenstilt all pollendata for Norge som inngår i studien.
Dataene er samlet fra pollenstasjoner fordelt over hele landet:
Nord-Norge
Kirkenes (Troms og Finnmark): Aktiv fra 2007 til nå