Sesongen for gress er på hell og rundt omkring
på jorder over hele landet kan man se spredte baller pakket i hvit eller farga
plast.
I dag brukes gresset stort sett direkte som dyrefôr til kyr og andre drøvtyggere.
Disse har flere mager som er spesialisert på nedbryting av plantefiber.
Dyr med bare én mage klarer ikke å bryte ned gresset til et nivå hvor proteiner og energi frigis fra cellemembranen.
Det er her grønn bioraffinering kommer inn som en slags tyggende medhjelper.
I prosessen med bioraffinering får plantene en røff behandling i en skruepresse. Det gjør at de verdifulle næringsemnene fra plantecellene frigis. Da kan proteiner oppkonsentreres til proteinfôr, også for enmagede dyr som gris og fjørfe.
Grønn bioraffinering kan gjøre oss mer
selvforsynte
Tidligere denne måneden åpnet NIBIO Norges
første pilotanlegg for grønn bioraffinering på Tuv forsøksgård i Steinkjer.
– Over 50 prosent av landbruksproduksjonen
i Norge er gress. Samtidig har vi mye tang og tare langs norskekysten med
opptil 30 prosent proteininnhold. Vi ser for oss å utvikle anlegget langs disse to
sporene.
Det sa Audun Korsæth under åpningen av anlegget. Han er divisjonsdirektør for matproduksjon og samfunn i NIBIO.
Han fremhevet at kombinasjonen av
gress og alger vil gjøre det mulig å utnytte anlegget en større del av året. Planen er å bruke vinteren til å teste
og tilpasse anlegget til behandling av makroalger i samarbeid med forskere fra
NIBIO Bodø.
– Det er et stort behov for nye råvarer til fôr fremover både innen fiskenæringa og i kylling- og andre husdyrproduksjoner,
sier seniorrådgiver Gjermund Bahr i avdeling for biomarin verdiskaping i NIBIO.
Bahr har bakgrunn fra havbruksnæringa. Han påpeker at det i bioraffineringsprosessen
frigis mange næringsstoffer. De passer med behovene til havbruksnæringen for fôr.
Bygger på erfaringer fra Danmark
Anlegget er bygget opp i samarbeid med
forskere ved Aarhus Universitet. De har etablert et demonstrasjonsanlegg og
bidratt til å etablere og utvikle to kommersielle anlegg i Danmark.
Forskerne der har allerede flere spennende resultater fra forsøk med dyrefôr til kylling og
gris.
– I et fôringsforsøk på gris har vi testet
et konsentrat basert på gras med 47 prosent råprotein. Forsøket viste at vi kan
tilsette inntil 15 prosent av dette i grisefôret uten å få problemer med
kvaliteten på kjøttet, sier forsker Lene Stødkilde-Jørgensen fra Aarhus Universitet.
I nyere forsøk har de fått bekreftet at en kan skifte ut
soya uten problemer.
Foringsforsøk med kylling og storfe
Annonse
Forskere ved NIBIO gjennomfører også fôringsforsøk
sammen med samarbeidspartnere i prosjektet One crop two diets.
En kyllingbesetning i Ås får der tilsatt
proteinkonsentrat i fôret. I tillegg har mjølkekyr på Mære landbruksskole fått smake
på såkalt pulp. Det vil si pressrestene som blir igjen til slutt i prosessen med bioraffinering.
– Vi forventer at kuene produserer like
mye melk uavhengig av om de blir fôret med pulp eller vanlig surfôr, sier forsker Haldis Kismul ved avdeling Fôr og husdyr i NIBIO.
– Men vi tror at kuene trenger å drøvtygge
pulpen mindre, at det enten vil bli mindre behov for kraftfôr eller at dyra
kommer til å rape mindre og dermed slippe ut mindre metan.
Utfordringene: volum, kvalitet,
logistikk og økonomi
I etterkant av selve åpningen av anlegget ble det diskutert om grønn bioraffinering er en løsning som kan hjelpe oss å
bli mer selvforsynte med protein i dette landet.
– For kraftfôr så mangler vi
protein, særlig til kylling. Det er den eneste produksjonen som er i vekst.
Utfordringen er at fabrikkene for kraftfôr trenger store volum med jevn kvalitet. Vi må derfor lage fôr som er økonomisk lønnsomt for bonden å bruke, sa Kari Ljøkjel.
Hun er daglig leder i Felleskjøpet Forutvikling. De er en av deltagerne i prosjektet One crop two diets.
Utfordringene med volum, kvalitet,
logistikk og økonomi ble fremhevet av flere.
I Danmark er det fortsatt to til
tre ganger så dyrt med fôr fra grønn bioraffinering som importert soya.
Forskerne
ønsker å se på hvordan det kan være mulig å skape nye høyverdiprodukter ut fra det
som blir igjen etter at det mest verdifulle proteinkonsentratet er hentet ut av
bioraffineringsprosessen. Det kan være en av flere muligheter for å få grønn
bioraffinering til å lønne seg.
Steffen Adler er forsker i avdeling Fôr og
husdyr og prosjektleder for One crop two diets. Han ser frem til å bidra med mer
forskning for å finne løsninger.
Annonse
– Dette anlegget vil være viktig for
nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter. Det kan også være et
demonstrasjonsanlegg for samarbeid med industrien. Jeg er veldig spent på hva
vi kan få ut av dette i de kommende årene, sier han.
Om grønn bioraffinering
Bioraffineringsprosessen kan ha ulike hovedprodukter og flere
sidestrømmer. Grønt proteinkonsentrat er et av hovedproduktene.
Grønt proteinkonsentrat utvinnes fra presset gressaft. Ett kilogram
gress gir cirka 600 gram juice. Juicen inneholder om lag 10 prosent tørrstoff.
Den vanligste metoden for utfelling av protein er å varme opp gressaften til
70-85 °C. Deretter separerer en to fraksjoner i en sentrifuge:
grasproteinkonsentrat og grasmyse. Konsentratet må sluttørkes for å bli
lagringsstabilt.
Proteinkonsentrat har et stort potensial som proteinkilde for gris,
fjørfe og muligens også til fisk. Det kan også bli råstoff for kosttilskudd
eller nye medisiner. Det er dette som er det mest verdifulle
bioraffineringsproduktet.
Den første sidestrømmen som oppstår, er fiberpulp. Den kan ensileres og
brukes til fôr for drøvtyggere. Forskerne ser også for seg alternative
bruksområder innen byggevare, tekstil eller papirindustri. Pulp er også en
aktuell råvare i biogassproduksjon. I volum er dette den største fraksjonen.
Utnyttelse av denne vil kunne gi en betydelig verdiskapning, til tross for
relativt lav enhetsverdi.
Gressmyse er væsken som blir igjen etter at det grønne
proteinkonsentratet er skilt ut. Dette er en næringsrik væske, som kan
sammenlignes med mysefraksjonen som blir igjen etter osteproduksjon. Den inneholder
lettløselige sukkerarter, vitaminer, mineraler og litt fett. Per i dag brukes
dette enten som gjødsel eller råstoff til biogassproduksjon. For å styrke
økonomien i grønn bioraffinering og bedre utnytte reststrømmen leter forskerne
etter nye bruksområder, for eksempel innen produksjon av encella protein, kosmetikk,
kosttilskudd eller farmakologi.