Denne artikkelen er produsert og finansiert av aldring og helse - les mer.

Professor Geir Selbæk i samtale med programleder Petter Hveem. De tar opp temaet anti-aldring i en ny podcast-episode.

– Kan vi virkelig bremse aldring?

Professor er kritisk til tiltak mot aldring. Mange av disse er omtalt i ny bok om vitenskapen om aldring og hvordan vi kan motvirke den. 

«Slik ble jeg 5 år yngre på 1 år» står det på forsiden av boka «Yngre. Den nye vitenskapen om aldring og hvordan vi kan motvirke den». Den er skrevet av biokjemiker Hanne S. Finstad. 

Forfatteren har utsatt seg selv for et eksperiment hun kaller «foryngelseskuren». Det innebærer bruk av både kjente teknikker for forebygging, som trening og kosthold, òg inntak av kosttilskudd og medisiner.

Podcast: Om anti-aldring

Denne episoden av Aldring og helse-podden tar utgangspunkt i en ny bok om temaet anti-aldring. Professor og forskningssjef Geir Selbæk svarer på spørsmål. Han forteller også om såkalte blå soner, steder hvor folk lever bemerkelsesverdig lenge. Har vi slike soner i Norge? Og kan badstue forebygge demens? Programleder er Petter Hveem. 

Hør hele episoden her. 

Virker kosttilskudd mot aldring?

– Det er en bok som skaper veldig stor interesse, sier Geir Selbæk, professor og forskningssjef i Aldring og helse. 

Han har trålet ulike debattfora i forbindelse med utgivelsen.

– Det er jo interessant å spørre deg som er lege, om det har det noe for seg å ta kosttilskudd og medisiner mot aldring? 

– Svaret på det er nei. Det mener jeg det ikke har. Det kan godt være at det vil være et alternativ en gang i fremtiden når vi vet mer, sier Selbæk.

Medisiner og manglende erfaring  

Han forteller at han foretrekker å vite om en substans har effekt før han tar den. Videre vil han vite hvilke bivirkninger den har.

– Den medisinen det er snakk om her, metformin, er et medikament som er godt studert når det gjelder diabetes type 2. Det er også noen som har sett på om den kan være livsforlengende. I dyremodeller så kan det se ut til at den er det. Det gjelder også de andre kosttilskuddene Finstad har tatt, sier han.

– Men vi har ikke erfaring med å teste dette ut med den hensikt å forlenge livet med god helse. Blant mennesker har vi bare testet ut metformin på diabetes type 2.

Så, hvis man skal senke sin biologiske alder, mener han noen helt sentrale spørsmål må besvares:

– Hvilken dose skal du bruke? Når i livet skal du starte? Hvilke bivirkninger har medisinen? Vi vet ikke. Og når vi ikke vet, så synes jeg ikke vi skal bruke den, sier Selbæk.

Skeptisk forsker

Han synes personlig ikke at man skal gå hen og måle eller bruke substanser for å redusere sin biologiske alder.

– Per i dag er det en industri som jeg ikke synes det er grunn til å støtte. Jeg synes heller ikke man skal ta medikamenter mot aldring når de ikke er forsket godt nok på.

– Bør folk gjøre som Finstad? 

– Folk må finne ut av det selv. Jeg ville ikke gjort det, sier Selbæk.

Hør hele episoden her:

 

Powered by Labrador CMS