– Forskningen viser at ultraprosessert mat kan være særlig ugunstig med tanke på en del av de prosessene som er knyttet til aldring, sier Geir Selbæk.
Han er forskningssjef ved Aldring og helse.
Podcast: Om kosthold og aldring
I den nyeste episoden av Aldring og helse-podden diskuterer Selbæk og programleder Petter Hveem hvordan kosthold kan påvirke aldring. Selbæk peker blant annet på mulige farer ved ultraprosessert mat.
Ultraprosessert mat har ofte høyt innhold av fett, salt og sukker og kunstige tilsetningsstoffer. Det har blitt en
del av det daglige kostholdet til mange mennesker.
Det inkluderer frossenpizza,
ferdigmat, snacks, sukkerholdige frokostblandinger, brus, energidrikker og
ulike typer pakkede bakevarer, som kjeks og kaker.
Selbæk beskriver hvordan disse produktene
er designet for å være fristende og lett tilgjengelige. Det gjør det enkelt
å falle for fristelsen.
Men han understreker at dette kan ha uønskede konsekvenser
for helsen:
– Det er ikke bare det usunne
fettinnholdet eller sukkeret som er problematisk. Tilsetningsstoffer kan gi økt
betennelse i kroppen. Det kan faktisk fremskynde aldringsprosessen,
forklarer han.
Disse tilsetningsstoffene inkluderer
konserveringsmidler, kunstige fargestoffer, smaksforsterkere og søtningsmidler. De er tilsatt for å forbedre smak, tekstur og holdbarhet.
En bølge av mat fra USA
Selbæk forteller at mange av disse
produktene opprinnelig kommer fra USA. Der har de bidratt til den såkalte
fedmeepidemien. Han advarer om at denne trenden også har nådd Norge og andre
europeiske land.
– Vi ser en økende trend med
ultraprosessert mat her hjemme også. Det som starter i USA, har en tendens til
å komme til oss. Dette er en utvikling vi må være oppmerksomme på, sier han.
Kan vi bremse aldringen med kosthold?
Til tross for de kanskje dystre utsiktene peker Selbæk også på at det finnes alternativer som kan bidra til å bremse
aldringen.
Han fremhever middelhavskostholdet. Det er kjent for sitt høye innhold av
grønnsaker, frukt, fullkorn og sunne fettkilder. Det er en måte å redusere
risikoen for sykdommer og opprettholde god helse gjennom livet.
– Det er sterke indikasjoner på at
middelhavskostholdet påvirker mange faktorer som er viktige for god helse i
alderdommen, sier han.
Selbæk fremhever at de nylig oppdaterte
norske kostrådene også legger vekt på å begrense inntaket av matvarer som
inneholder mye sukker, salt og fett.
– Det harmonerer med middelhavskostholdet,
sier han.
Annonse
Kostrådene fokuserer på å spise mer
grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk. De understreker også viktigheten av å
spise variert og balansert.
– Det er verdt å merke seg at de norske
kostrådene oppfordrer oss til å spise med glede, og ikke la kostholdet være en
kilde til stress, sier Selbæk.
Advarer mot kosttilskudd
Selbæk er skeptisk til den økende trenden
med kosttilskudd.
– Mange tror på kraften i kosttilskudd. For de fleste er det likevel unødvendig og kan til og med være skadelig. Unntaket
er de som har mangeltilstander for eksempel ved nedsatt næringsinntak, sier
han.
Han anbefaler i stedet et balansert
kosthold som dekker kroppens behov uten å ty til kunstige tilskudd.
Enkle råd for bedre helse og aldring
Selbæk oppfordrer nordmenn til å følge de
nasjonale kostrådene og gjerne prinsippene i middelhavskostholdet.
Han kommer med noen enkle, men viktige råd:
– Planlegg måltidene, reduser inntaket av
ultraprosessert mat og nyt maten med glede. Kostholdet bør ikke være en kilde
til stress. Maten skal være noe som gir oss glede og energi i hverdagen, sier
han.
Lytt til siste episode av Aldring og
helse-podden om kosthold, kosttilskudd, ultraprosessert mat og aldring her:
Hør alt av Aldring og helse-podden
I Aldring og helse-podden får du vite mer om hvorfor folk lever lengst noen steder i Norge, trening mot depresjon, demensgåten, anti-aldring og hvordan Rolling Stones kan holde det gående som de gjør i alderdommen.