Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nordlandsforskning - les mer.
Noen ganger – slik som når verdens beste ost skal kåres – får lokale småprodusenter skinne. Men vanligvis går krav om volum og effektivitet på bekostning av kvaliteten og handlingsrommet til å bruke lokale ressurser, sier forsker.
(Foto: Marit Hommedal, NTB)
Politikk stopper lokal mat
De som produserer og foredler lokalmat, vil gjerne tilby produktene sine til markedet. Men de hindres fordi politikken prioriterer storskalaproduksjon.
Det kommer frem i
en fersk rapport fra Nordlandsforskning. Forskerne har samlet et bredt utvalg av aktører i Saltens lokalmatbransje til
arbeidsverksted om lokal matproduksjon og lokale matsystemer.
Der var representanter fra interesseorganisasjonene og forvaltningen på plass. Det var også fiskere, beitenæringer, bær- og grønnsakbønder og foredlere av lokalmat.
Og det viste seg at de aller fleste strever med å tilpasse seg til salgssystemene.
Volum og effektivitet
– Alle erfarer det samme. Krav om volum og effektivitet går på bekostning av kvalitet og handlingsrommet til å benytte lokale ressurser, sier forsker Camilla Risvoll.
Hun peker på at lokale forhold, som for eksempel terreng og kort vekstsesong, i mange tilfeller gjør volumproduksjon uegnet.
– Samtidig har Salten og Nordland et stort potensial for matproduksjon. Utmarka her er spesielt egnet for beitedyr, takket være et rikt jordsmonn og plantemangfold, sier Risvoll.
– Og historisk sett har det vært langt flere beitedyr i fjellet enn det er i dag.
Mer lønnsomt
å importere
Når
lokalmataktørene i Salten ser frem i tid, er de overbevist om at matsikkerhet
og beredskap vil bli stadig viktigere.
De spår at globale trender som
klimaendringer og krig vil tvinge politikerne til å prioritere matberedskap,
selvforsyning og klimatilpasning i matproduksjonen. Allerede i dag er et
overordnet mål i nasjonal politikk at andelen norskprodusert mat skal økes.
– Men dagens
politikk er frikoblet fra lokale ressurser. Det er mer lønnsomt å importere enn å bruke lokale ressurser, sier seniorforsker Bjørn Vidar
Vangelsten.
Ideen har vært
å sikre selvforsyningen ved å gjøre norsk landbruk konkurransedyktig
internasjonalt.
– Men det er ikke mulig. Vi har et klima og en topografi som
gjør det umulig å produsere mat like effektivt som for eksempel i Tyskland, sier han.
Fokus på
pris
De strenge
kravene til å produsere mest mulig på kortest mulig tid gjør at
lokalmatprodusentene stadig kommer til kort. Mange bruk legges ned.
Deltakerne
på arbeidsverkstedet løftet fram behovet for strukturelle endringer og at
kunnskap om lokalmat, lokale produksjonsmetoder og matkultur i større grad
inkluderes når beslutninger tas.
– De som
bestemmer i dag, kjenner ikke godt nok til lokale forhold og praksiser. Både
bønder, fiskere og reineiere har tilpasset sitt virke gjennom kunnskap om
landskapet og fjorden, og de vet hvordan man jobber med naturressursgrunnlaget.
De har kunnskap om lokal matproduksjon som vil være viktig for vår
beredskap og matsikkerhet i fremtiden, sier Camilla Risvoll.
– Lokalmatprodusentene ønsker en matpolitikk
som gir bedre økonomiske rammebetingelser og lønnsvekst for produsenter. Den må være basert
på en bærekraftig produksjon som ikke først og fremst har fokus på volum, men
på en tilpasset bruk av lokale ressurser, sier hun.
Et annet fokus
som rammer lokalmatbransjen, er bunnlinja på kassalappen. Siden lokalmat er
dyrere å produsere, blir prisen høyere enn masseproduserte matvarer. Når renta
går opp og prisveksten setter inn, er konsekvensene knallharde.
– Når folk får
dårligere råd, er lokalmat det første de slutter å kjøpe, sier Bjørn Vidar Vangelsten.
– I dag er det
veldig sårbart å være lokalmatprodusent. Fokuset til dagligvarekjedene er
nesten utelukkende på pris. Det er skapt en myte om at mat er så dyrt i
Norge. Det er den ikke. Vi bruker en ganske lav andel av lønna vår på mat, sier
han.
Pensum i
skolen
Matprodusentene både håper og forventer at kunnskapen om mat og
matproduksjon øker i befolkningen.
– De ønsker fokus
på bruk av norsk mat og betydningen av å velge norske produkter i sesong. Dette
er viktig som en motsats til hvordan matvarekjedene markedsfører og vektlegger
pris framfor kvalitet og den naturlige årssyklusen, sier Risvoll.
– Mange ønsker at
kunnskap om mat i større grad blir pensum i skolen, slik at barn og unge i dag
forstår hvor maten kommer fra og hvorfor det er viktig å ha matproduksjon i
nord. Elevene er jo de som skal bestemme i fremtiden, sier hun.
Referanse:
Camilla Risvoll og Bjørn Vidar Vangelsten: Rapport fra Arbeidsverksted om lokal
matproduksjon i Salten, nå og i framtiden - muligheter og barrierer. NF Rapport, Nordlandsforskning, 2023.
Fikk du med deg disse artiklene fra Nordlandsforskning?
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER