Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nordlandsforskning - les mer.

Norske kommuner bør la seg inspirere av månelandingen 

Slik kan de bekjempe fraflytting og pengemangel, ifølge forskere.

Bildekollasj av kommuneskilt og månelanding
Hvordan i all verden kan månelandingen i 1969 hjelpe Holtålen kommune med sine utfordringer?
Publisert

Holtålen kommune i Trøndelag dropper eksterne konsulenter. De satser på at kommunens egne ansatte har kompetansen og kunnskapen som kreves for å løse betydelige utfordringer med bemanning og økonomi. 

Metoden som de bruker, kaller de «missions». På norsk blir det «målrettede samfunnsoppdrag». 

At en slik metode kan funke på kommunenivå, er nytt. Det har fanget interessen til to forskere fra Nordlandsforskning.

Seniorforskerne Stian Bragtvedt og Ragnhild Holmen Waldahl har studert Holtålens prosjekt. De sammenligner Holtålens planer med månelandingen i 1969. Det er selve kroneksemplet på et målrettet samfunnsoppdrag.

Forskerne tror at Holtålen kan inspirere andre kommuner som sliter med de samme utfordringene. Og det er mange.

Med blanke ark 

Det er harde tider i norske kommuner. Aldrende befolkning og lave fødselstall betyr økt behov for kommunale tjenester. Samtidig er det mindre tilgjengelig arbeidskraft. 

I tillegg er den typiske norske kommunen blakk.

Holtålen er i så måte en typisk norsk kommune. Det må spares fem millioner på driftsbudsjettet, og i løpet av de nærmeste årene kommer 100 personer i arbeidsfør alder, til å gå av med pensjon.

– De senere årene har det vært en erkjennelse i kommunen av at de ikke greier å dekke inn behovet for arbeidskraft gjennom tilflytting. De greier heller ikke å kjøpe seg ut av problemet ved å overby nabokommunene på lønn og arbeidsvilkår, sier Bragtvedt.

I tidligere forsøk på effektivisering ble driftskuttene definert av eksterne konsulenter. Det endte i strid, splittelse og utsatte vedtak. Kommuneledelsen ønsket nå å gå i en helt annen retning. 

Prosjektet Blanke ark ble født.

Skal forbedre eget felt 

Målet med prosjektet er å bruke ressursene arbeidskraft og penger bedre. Gjennom å «jobbe smartere» skal kommunen greie å opprettholde dagens tjenestenivå også i fremtiden, til tross for det høye pensjonstrykket.

– Målet er å komme frem til bedre løsninger for å jobbe smart. Men denne gangen blir det ikke brukt eksterne konsulenter. Løsningene skal komme fra kommunenes egne ansatte, sier Bragtvedt.

Forslagene til endring blir jobbet frem av 13 ulike grupper. De er delt inn etter de ulike sektorene i kommunen. Gruppene har i oppgave å se etter forbedringer innen sine felt. 

Forbedringene skal evalueres etter i hvor stor grad de bidrar til å løse utfordringene med mangel på arbeidskraft og penger.

Og denne prosessen minner altså forskerne om månelandingen i 1969. Hvorfor?

Månelanding i mindre skala 

Da USA bestemte seg for å plassere mennesker på månen, fikk presidenten hele nasjonen til å jobbe sammen. Måneprosjektet ble en «mission»: et felles mål der alle kunne bidra til suksess.

– Økonomen Mariana Mazzucato har utviklet en teori. Der ser hun på missions som en måte å gi retning til innovasjon på. Hun mener at stater bør la seg inspirere av den amerikanske månelandingen i sitt arbeid med innovasjon og formulere sektorovergripende målsettinger, sier Bragtvedt.

– Men det er ikke noe i veien for at metoden kan fungere i mindre skala. Det finnes eksempler på såkalte mikro-missions, men ikke på kommunalt nivå, som Holtålens prosjekt.

Holtålen har formulert en sektorovergripende målsetting og motivert de ansatte til å jobbe sammen mot målet. De har – ifølge Bragtvedt og Holmen Waldahl – tatt sikte på en kommunal månelanding.

Felles utfordring 

Det er for tidlig å si om Holtålen lykkes med sitt målrettede samfunnsoppdrag. Forskerne synes likevel at prosessen peker ut en ny og interessant retning for norske kommuner.

– Hvis Blanke ark lykkes, er det fordi deltakerne i arbeidsgruppene forstår seg selv nettopp som deltakere med reell endringsmakt. 

Bragtvedt forklarer at dersom mikro-missions skal mobilisere på kommunenivå, må man først uttale og definere «en stor utfordring». Den må oppfattes som legitim av de en ønsker å mobilisere. Deretter må det defineres en rolle disse aktørene kan tenke seg å gå inn i.

– Om denne metoden lykkes i Holtålen, kan den lykkes i mange norske kommuner, sier han.

Referanse: 

Stian Bragtvedt og Ragnhild Holmen Waldahl: Kommunal månelanding: Målrettede samfunnsoppdrag på mikronivå. Nordic Journal of Innovation in the Public Sector, 2024. DOI: https://doi.org/10.18261/njips.3.1.3

 

Powered by Labrador CMS