Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Sopp i tarmen kan gje varsel om tarmkreft – men dagens verktøy er ikkje gode nok

– Dagens screeningmetodar er gode til å oppdaga tarmkreften når den har oppstått, men då kan det ofte vera for seint, seier forskar.

Tarmane våre er fulle av mikroorganismar som har betydning for helsa vår.
Publisert

Det har vore mykje snakk om kor mykje tarmfloraen har å seia for helsa vår, og det er stort sett bakteriane som har fått merksemd. Men vi spradar rundt fulle av andre mikroorganismar òg: virus, arkebakteriar og sopp.

– I forskingsprosjektet CRCbiome ynskjer vi å finna ut om desse organismane kan gje oss forvarsel om tarmkreft, seier Ekaterina Avershina, forskar ved Farmasøytisk institutt og Universitetssjukehuset i Oslo.

– Dagens screeningmetodar er gode til å oppdaga tarmkreften når den har oppstått, men då kan det ofte vera for seint. Vårt mål er å finna ut om ein brå auke eller nedgang i bestemte artar mikroorganismar kan vera eit varsel om at kreft er i ferd med å oppstå. Fråvær eller nærvær av artar kan vera indikatorar på det same.

– Det fyrste hinderet vi må over er å finna ut kva artar vi har i ein bestemt prøve. Alt der snublar vi, seier Avershina.

Finst svært få verktøy

Det er langt færre sopp enn bakteriar i tarmane våre. Men dei er meir komplekse og har kraftig påverknad på mikrobiomet i tarmen og kan òg ha påverknad på oss sjølve.

– Utfordringa er at vi veit mykje mindre om soppane. Nokre artar er gunstige for oss, andre er skadelege. Men det fyrste hinderet vi må over, er å finna ut kva artar vi har i ein bestemt prøve. Og alt der snublar vi, seier Avershina.

Forskarane undersøker kva artar ei prøve inneheld ved å sekvensera metagenomet i prøven. Det vil seia at dei hentar ut gena til alle artane i prøven. Så brukar dei ulike verktøy og algoritmar for å identifisera soppartane.

– Det finst svært få verktøy for å identifisera genom frå sopp i tarmsystemet. Vi har klart å finna sju. Dei har vi undersøkt for å finna ut kor pålitelege dei er, seier Avershina.

Ynskjer at algoritmen identifiserer arten

 – Vi kjenner heller ikkje genomet til særleg mange av desse soppane. Vi leita i referansedatabasar etter genoma frå rundt 1600 artar, men det var berre 170 vi fann sekvenserte genom frå.

I PCen sette Avershina og kollegaane saman «samfunn» av dei kjende genoma dei trass alt hadde og slapp algoritmane laus på dei for å sjå om dei kunne identifisera soppane. Resultata var ikkje oppløftande.

– Ideelt ynskjer vi at algoritmen identifiserer arten. Eller om ikkje han kan identifisera arten, så kanskje familien: «Dette er ikkje ein art som vi kjenner frå før, men den er i slekt med denne som er kjend», forklarar Avershina.

Treng å sekvensera fleire artar

– Men av dei 170 artane vi hadde i samfunnet vårt, var det berre ein einaste art som alle sju algoritmane identifiserte riktig.

Nokre artar vart feilidentifiserte. Nokre artar vart oversette. Nokre artar vart identifiserte sjølv om dei ikkje fanst i samfunnet.

– Så langt er ikkje desse verktøya gode nok til jakt på sopp som moglege biomarkørar for tarmkreft. Men hugs på at vi er veldig tidleg i forskinga på soppane i tarmen. Kunnskapen om tarmbakteriar auka jo valdsamt på relativt kort tid, seier Avershina.

– Det som trengst no, er å sekvensera mange fleire av desse artane. Det er det forskarar som arbeider med no, mellom anna i Kina. Fyrst når vi er i stand til å identifisera dei fleste artane, kan vi for alvor studera kva verknad dei har.

Referanse:

Ekaterina Avershina mfl.: Challenges in capturing the mycobiome from shotgun metagenome data: lack of software and databases. Microbiome, 2025. Doi.org/10.1186/s40168-025-02048-3

Powered by Labrador CMS