Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nord universitet - les mer.
Tang inneholder stoffer som kan redusere produksjonen av metan i vomma hos drøvtyggere. Innholdet av disse stoffene varierer gjennom året, viser forskning.(Foto: Ingebjørg Hestvik)
Blæretang gir mindre metan i promp
Forskere har klart å redusere metanutslippet med over 60 prosent ved å tilsette blæretang i fôr til husdyr i laboratorieforsøk.
Resultatene
kommer fra en studie der forskerne har latt fôr tilsatt tang bli utsatt for
fordøyelsesvæske fra ku-vom.
Drøvtyggere, som kuer, sauer og geiter, danner metangass når de fordøyer fôret de spiser.
– Magen hos drøvtyggere består av fire kamre. Vomma utgjør den største delen. Den inneholder unike mikroorganismer. Disse spiller en viktig rolle i fordøyelsen, men noen av disse mikroorganismene produserer også metangass, sier forsker Deepak Pandey.
Metan er en kraftig drivhusgass, som i stor grad bidrar i den globale oppvarmingen. Metangass fra drøvtyggere har dermed en negativ effekt på miljøet.
Som et ledd i å redusere klimagassutslippene jobbes det derfor hardt for å finne alternative fôrtilskudd, som kan tilsettes direkte i drøvtyggernes diett.
Sjekket 12 norske
tangarter
Noen
marine makroalger – tang og tare – har allerede vist seg som lovende
kandidater. Det gjelder særlig den tropiske rødalgen Asgaragopsis. Men
man har lite kunnskap om hvorvidt tang og tare fra norske farvann har
potensial for å redusere produksjonen av metan hos drøvtyggere.
Forskere har nå gjennomført en omfattende studie for å utforske
potensialet hos 12 norske algearter som dyrefor. Forskerne kommer fra Nord universitet, Universitetet i København og Århus universitet.
Forskerne har også sett på
hvordan næringsinnholdet og potensialet til å redusere metangassproduksjonen i
vomma endrer seg gjennom algenes vekstsesong.
– Makroalger
inneholder en del spesielle stoffer, såkalte bioaktive komponenter. De hjelper
dem å overleve og å forsvare seg i det tøffe miljøet de lever i. De samme
stoffene er i stand til å endre sammensetningen og aktiviteten til
mikroorganismene som lever i vomma hos drøvtyggerne. Det inkluderer også de
mikroorganismene som produserer metangassen, forklarer Pandey.
Pandey har studert marine makroalger
som en miljøvennlig og helsefremmende ingrediens i fôr til husdyr ved Nord universitet.
Alger gjør jobben
– Ved å
tilsette 20 prosent alger i fôret og la det gjære ved bruk av fordøyelsesvæske
fra kumage, fant vi at noen av makroalgene var i stand til å redusere metanutslippene vesentlig. Algene var høstet inn fra norskekysten. En av de viktigste
artene, Fucus vesiculosus, reduserte metanutslippet med hele 62 prosent,
forteller Pandey.
Arten er
bedre kjent som blæretang. Den vokser i store mengder langs hele norskekysten. En
annen brunalge som lett kan forveksles med blæretang, er grisetang (Ascophyllym
nodosum).
Også denne bidro til å redusere produksjonen av metangass i fôrforsøkene
i stor grad.
Unike polyfenoler
Felles
for de to tang-artene er at de er rike på bioaktive stoffer, i særdeleshet polyfenoler
og phlorotannin. Polyfenoler er stoffer i planter som beskyttet mot skader og sykdommer. Phlorotannin fungerer som et forsvarsstoff mot miljøbelastninger og rovdyr.
– Dette
er stoffer som algene lager for å forsvare seg mot ugunstige klimaforhold, som
når de blir utsatt for sollys. Disse stoffene har en rekke helsefremmende
effekter. De fungerer både antimikrobielt og som antioksidanter, sier forsker Prabhat Khanal ved Nord universitet.
Annonse
Forskerne fant at høyt innhold av polyfenoler var knyttet til makroalgenes evne
til å redusere metanproduksjon. De fant også at reduksjonen av metangass
var assosiert med redusert fordøyelighet.
20 prosent innslag av blæretang
og grisetang i fôret reduserte fordøyeligheten i forsøkene med 25
prosent.
Klimafordelen
hos makroalger som fôrtilskudd, kan dermed gå på bekostning av fordøyelighet og
utnyttelse av fôret.
– Mikroorganismene
bidrar til å fordøye maten. Men ikke alle har en slik nyttig rolle for dyret.
Noen mikroorganismer fordøyer karbohydrater. Andre produserer kun metan. Det
som skjedde var at de metanproduserende mikroorganismene ble redusert, men også
de bakteriene som brøt ned fôret ble påvirket, sier Pandey.
Hvilke alger er bra?
Det
ideelle vil derfor være å finne et fortilskudd som kun reduserer de
metanpoduserende mikroorganismene uten å ødelegge for de bakteriene som står
for fordøyelsen.
– Spørsmålet
blir da: Hvor mye alger bør man tilsette i foret? Og hvilke? Man kan ikke bare
se på evnen til å redusere metanproduksjonen. Man må også ta med næringsinnholdet
og effekten på fordøyeligheten.
Noen
andre arter, som grønnalgen havsalat, førte også
til en vesentlig reduksjon i metanproduksjonen. Her var reduksjonen 30 prosent
sammenlignet med kontrolldietten uten tilsatte alger. Til forskjell fra mange
brunalger har denne grønnalgen også et høyt proteininnhold.
– Selv om
man ikke oppnår en reduksjon i metanproduksjonen på 60 prosent, vil dette
være viktige funn. Om vi klarer å redusere metanproduksjonen med bare 30 prosent, vil det fortsatt kunne ha betydning for utslippene av
drivhusgasser, sier Khanal.
Underutnyttet ressurs
Han
understreker at man også må ta hensyn til den økonomiske siden av bruk av
makroalger i norsk husdyrhold.
– Tang er
underutnyttet. Det er en god kilde til næring og bioaktive komponenter. Men
spørsmålet er om kommersiell produksjon er økonomisk bærekraftig. Kan det øke
lønnsomheten for bøndene? Dette er noe som alltid må tas med i regnestykket,
sier Khanal.
Annonse
Forskerne
ved Nord universitet har også sammenlignet næringsinnholdet i de norske brunalgene
ved ulike årstider.
Høster man algene om våren, har de høyere innhold av
proteiner enn om høsten. Men innholdet av polyfenoler er høyere om høsten enn
om våren.
– Dette
er viktig kunnskap å ha når man skal høste tangen. Man må velge årstid ut fra
hva tangen skal brukes til, sier Khanal.
Tang og
tare har generelt vært vanskelig å bruke som dyrefor ettersom de inneholder en
del karbohydrater som er vanskelig å fordøye. Brunalgene har også høyt innhold
av mineraler som jod, fosfor og natrium. Det kan begrense nytteverdien som
dyrefor.
– Dyr
trenger en del mineraler, men for høyt inntak kan ha negative effekter. Mineralinnholdet
i algene kan imidlertid reduseres etter innhøsting med prosesser som forvelling
i varmt vann. Slik enkel behandling kan gjøre algene til et tryggere fôrtilskudd. Men igjen må vi tenke på bærekraftighet,
både økonomisk og miljømessig, sier Khanal.
Det må
med andre ord mer forskning til før man kan benytte seg av miljøfordelene i de
marine algene. Ved Nord universitet vil Khanal og de andre forskerne utvikle
nye prosjekter ved å ta forsøkene ut av laboratoriet og inn i fjøset.
– Men
først må vi gjøre flere laboratorieforsøk. Så langt har vi høstet tang om våren
og høsten, men vi ønsker også å se på sommersesongen. Når vi har de tre
sesongene undersøkt på laboratoriet, kan vi gå videre å gjøre storskala fôrforsøk
på dyr, sier Khanal.
Forskningen er finansiert av Nord universitet og Regionale forskningsfond Trøndelag.