– De var veldig glade i å spise laks, men visste ikke så mye om
laksen, sier Katerina Kousoulaki.
Hun er seniorforsker i Nofima. Nå leder hun et prosjekt som tar sikte på å skape bærekraftig laksefôr av alger og insektmel.
I fremtiden trenger nemlig laksenæringen tilgang på flere råvarer, som er gode for både laksen og for miljøet. Mikroalger og insekter er lovende råvarer.
I den forbindelse har hun sittet og hørt på fokusgrupper der franske laksespisere har snakket om hva de tror og tenker.
– Mitt inntrykk var at vi må utdanne forbrukerne, sier Kousoulaki.
«Vet» ting som er feil
Det viser seg nemlig at forbrukerne vet svært lite om norsk laks.
Dessuten tror de at de vet flere ting som er feil.
– Alle var sikre på at oppdrettslaks er fulle av antibiotika i kroppen,
men det stemmer ikke. De liker laks, men de kan lite om hvordan laksen er produsert,
slår hun fast.
Når kunnskapen mangler, er det ikke lett å fortelle om fôr med nye
råvarer, heller.
– Spør du dem om hva laksen spiser i naturen, svarer mange «alger» og
«reker». Men laksen spiser ikke alger og heller ikke så mye reker. Den spiser
hovedsakelig fisk. I elva spiser den insekter, forteller Katerina
Kousoulaki.
– Mange av forbrukerne var positivt innstilt til alger i fiskefôr, men
synes ikke at insekter var naturlig for laksen å spise.
Ikke nok fôr
François Saulais i dagligvarekonsernet Auchan er en av dem som har ansvaret for å selge
norsk laks til franske forbrukere.
– Kunnskapen til kundene våre om hva de kjøper, er ikke så god som vi
skulle ønske. Det er vi ikke overrasket over. Den eneste overraskelsen er at
det er flere enn vi trodde som tror at fiskeoppdretterne bruker antibiotika og
veksthormoner, sier Saulais.
Han er internasjonal
koordinator for sjømatdivisjonen. Saulais er
ansvarlig for forskning og utvikling innenfor akvakultur. Han har også ansvar for å bygge opp
verdikjeder som sikrer mer bærekraftig fisk av høy kvalitet til alle landene
som Auchan har butikker i.
Han mener det er viktig
å utvikle nye bærekraftige fôr til laks og andre arter.
– Hvis vi ser på hva som kommer til å hende med økt produksjon i
oppdrettsnæringen de kommende 20–30 årene, så ser vi at det ikke blir nok
fôringredienser. Derfor tar Nofima initiativ til å finne alternativer, sier
han.
Skeptiske til insekter
Annonse
Markedsekspert Sandra Bretagne i konsulentselskapet
Insightquest gjennomførte selve forbrukerundersøkelsen med fokusgrupper på
oppdrag fra Nofima og Auchan.
Hun er sikker på at det skal gå greit å fôre
laksen med mer insekter og alger og få forbrukerne til å godta det. Men det vil
ta tid og mye kommunikasjon.
– Det gjelder å begynne kommunikasjonen på et veldig lavt nivå.
Forbrukerne vet generelt lite om industrielle prosesser, sier Sandra Bretagne. Hun sammenligner laks med en helt annen dagligvare: sjampo.
– Har du noen idé om de industrielle prosessene bak produksjonen av
sjampo? Veldig få har det. Slik er det med maten folk spiser, også: De har en
tendens til å være veldig overfladiske.
Alger og insektmel til bærekraftig fôr
I prosjektet Millennial
Salmon samarbeider forskerne med hele verdikjeden fra
fôrråstoff og oppdrett til butikk.
Norges forskningsråd har finansiert prosjektet. Nofima leder det.
Ellers er Sintef Ocean, Mowi, Cargill, Innovafeed, Corbion, Labeyrie fine foods
og Auchan med i partnerskapet.
Prosjektet tar utgangspunkt i at produksjonen av svarte soldatfluer og
mikroalger krever lite areal og miljøressurser sammenlignet med dagens
fôrproduksjon. Millennial Salmon fokuserer på hvordan fiskeolje og soya i
laksefôret kan erstattes av heterotrofiske mikroalger og insektmel. Prosjektet
skal se på livssyklusanalyse (LCA) for å finne klimaeffektene for de nye
teknologiene.
Undersøkelsen som omtales her, ble gjennomført høsten 2023 med 24 franske
forbrukere mellom 20 og 45 år med ulik type bakgrunn. De hadde til felles at de
av og til kjøpte laks.