NMBU -Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Publisert
Ved Veterinærhøgskolen, NMBU, har forskere arbeidet med svarte melaninflekker i fiskefileten i over 20 år. Nå står de overfor et gjennombrudd.
Fra muskelceller til fettceller
Muskulaturen hos laks består av flere deler. Mellom disse delene, eller muskelsegmentene, er det bindevev med store mengder fett.
– Fram til nylig har vi konsentrert oss om
laksens muskulatur og forandringer i muskelcellene for å finne ut hvorfor disse
flekkene oppstår, sier førsteamanuensis Håvard Bjørgen.
Men nå mener han at svaret ikke finnes i muskelcellene likevel.
– Vi mener årsaken til at det oppstår svarte
flekker, primært er skader på fettceller, forteller han.
Hjelp fra sykehusene
I mange år har forskerne sett hulrom i muskulaturen. Disse hulrommene har forskjellige størrelser og dukker opp i
forbindelse med de svarte flekkene. Hulrommene er fylt med fett.
– Vi har sett og beskrevet dem tidligere. Men
vi har vært opptatt av forandringene i muskelcellene og ikke skjønt
sammenhengen med fettet, sier professor Erling Olaf Koppang.
– Til slutt ble jeg lei av å ikke vite
hvorfor de oppstår. Derfor sendte jeg noen bilder til Britta Kleist
ved Sørlandet sykehus Kristiansand og Marius Lund-Iversen ved Oslo universitetssykehus, forteller Bjørgen. Kleist og Lund-Iversen er humanpatologer. Det vil si at de ser på forandringer i celler og vev hos mennesker.
– Jeg ville høre om de dro kjensel på forandringene, forteller Bjørgen.
Døde fettceller
Og det gjorde de. De hadde sett lignende endringer i fettvev hos mennesker. Slike forandringer oppstår i forbindelse med fettnekrose.
Fettnekrose vil si at fettcellene i vevet dør.
Fettcellene skal egentlig være flere runde,
avgrensede celler i større ansamlinger. Når de dør, kan de brytes opp og
smelte sammen i større kuler som til slutt ser ut som en cyste. De kan bli så
store at de kan ses med det blotte øye.
Døende fettceller kan også være med på å
danne såkalte granulomer. Det er kroniske ansamlinger
av betennelsesceller.
– Vi mener det er verdt å undersøke nøye både om traumer og ugunstig fettinnhold i fôret kan være årsaker.
Håvard Bjørgen
Selv om mennesker ikke utvikler svarte flekker slik
fisken gjør, kjente patologene igjen fettforandringene i flekkene.
– Etter
et omfattende litteratursøk og gjennomgang av mange vevssnitt fra laksefileter
med svarte flekker, kunne vi se at fettnekrose er en sentral
pådriver for utvikling av flekkene, sier Bjørgen.
Koppang mener funnene viser hva forskerne kan få
til med et godt tverrfaglig samarbeid.
Annonse
– Vi setter stor pris på engasjementet og
kunnskapen Britta og Marius har bidratt med. Det har vært helt
avgjørende for oss.
Lagrer fett i muskelen
Det er kjent fra legevitenskapen at fettnekrose
som regel begynner med blødninger i fettvevet.
– Det stemmer også godt med at
melaninflekkene begynner som blødninger i form av røde flekker, sier Bjørgen.
Hos mennesker kan fettnekrose oppstå i vev
som inneholder mye fett. Det kan være under bukhinnen, i brystvevet og i underhuden.
Laksen lagrer store mengder fett i muskulaturen. Derfor kan fettnekrose
oppstå nettopp her.
– Vi
ser flest røde og svarte flekker i de fremre områdene av fileten, som også er
de feteste, sier Bjørgen.
Kan skyldes for mye planteolje i fôret
Hvorfor fettnekrosen oppstår hos laksen, vet ikke forskerne ennå. Men svarte
flekker er aldri observert hos villaks.
– Det tyder på at det skyldes forhold i
oppdrettsanleggene, sier Koppang.
Det finnes fire årsaker til fettnekrose. Den
vanligste er et såkalt traume, slik som en slagskade. Den kan oppstå når laksen håndteres, for eksempel ved lusebehandling.
Fettnekrose kan også
skyldes for mye umettede fettsyrer i fôret eller fett av feil kvalitet, for
lite vitaminer eller antioksidanter, eller enzymer som bryter ned fettet.
– Vi mener det er verdt å undersøke nøye både
om traumer og ugunstig fettinnhold i fôret kan være årsaker, eventuelt i
kombinasjon, sier Bjørgen.
Annonse
Forskerne mener det mest sannsynlige er at høyt innhold av planteoljer i fôret gir en fettsammensetning med for mye flerumettede fettsyrer og tilsvarende for lite mettet fett.
– Dette er en kjent
årsak til fettnekrose hos andre dyr. I tillegg kan et ugunstig forhold mellom
fettsyrene omega-6 og omega-3 virke som bensin på bålet, sier Koppang.
Oksygenmangel i vevet
Etter innsikten fra humanpatologene har Bjørgen og Koppang arbeidet med å
verifisere at de svarte flekkene skyldes fettnekrose.
Blødningene som ofte
er starten på fettnekrose hos mennesker, følges av såkalt hypoksi. Det betyr at
det blir en mangel på oksygen i vevet. Det er dette som gjør at fettcellene dør.
NMBU-forskerne har samarbeidet med både Nofima og veterinærhøgskolen i Zürich. Sammen har de funnet ut at det er tydelige indikasjoner på hypoksi i områdene med svarte flekker. Det igjen peker i retning av fettnekrose.
Har fått på plass viktige
puslespillbrikker
På grunn av samarbeidet med humanpatologene kan Bjørgen og Koppang nå foreslå hvordan de svarte flekkene utvikler seg kronologisk. Dette har ikke vært mulig
tidligere.
– Problemet vårt har hele tiden vært at vi
ikke har noen eksperimentell modell for å studere de forskjellige
utviklingstrinnene ved dannelsen av en melaninflekk, sier Bjørgen.
De svarte flekkene oppdages på slakteriet. Så sendes fisken inn til forskerne. Da er flekkene i ulike stadier av utviklingen.
– Disse løsrevne øyeblikksbildene kan se
veldig forskjellige ut og gi et forvirrende bilde, sier Koppang.
– Men humanpatologenes beskrivelse av
utviklingen av fettnekrose har gjort at vi nå har fått på plass mange
puslespillbiter. Dermed ser vi et mye tydeligere bilde av utviklingen fra blødning til
svart flekk, sier Bjørgen.
Annonse
Han understreker at studien bare er en beskrivelse. Resultatene må testes med eksperimenter.
Reparerende celler med melanin
I det tidlige stadiet av flekkene er det oksygenmangel som er problemet. De
røde flekkene vi ser i fiskefileten, skyldes at det lekker ut blod når cellene
skades og dør.
Etter hvert kommer
det reparerende immunceller til for å bøte på problemet. Blant disse er det
celler som produserer pigmentet melanin. Det er dette pigmentet som gir flekkene den karakteristiske
svarte fargen.
– Melanin er en kraftig antioksidant. Vi ser at melaninet hovedsakelig ligger
rundt fettansamlinger i flekkene. Trolig har melaninet en beskyttende effekt
på vevet som er utsatt for oksidasjon, forklarer Koppang.
Jobben er imidlertid for stor for
immuncellene.
– Makrofagene, «opprydningscellene», får ikke ryddet unna alt fettet, og det blir en langvarig
betennelse. Cystene kan bli værende i flere år, som en kronisk tilstand,
forklarer Bjørgen.
Infeksjoner
kan gjøre tilstanden verre
Tidligere har forskerne påvist at infeksjoner med viruset PRV1 (piscine orthoreovirus 1) bidrar til utviklingen av svarte flekker.
– Det mener vi fortsatt. Slike infeksjoner
gir også betennelse og bidrar til en forverring av tilstanden og utviklingen av
svarte melaninflekker, forklarer Bjørgen. Både fettnekrose, virusinfeksjoner og parasitter kan stimulere til melaninproduksjon.
– Likevel tyder alt på at fettnekrose er den
sentrale driveren bak klassiske melaninflekker, sier Bjørgen.
Gjør vond for fisken
Tidligere har svarte flekker først og fremst blitt sett på som et problem for kvaliteten på fiskefiletene. Men hvis det er fettnekrose som forårsaker flekkene,
kan de også påvirke velferden til fisken.
Annonse
– Vi vet lite om hvordan det påvirker fisken,
men fettnekrose er en kronisk betennelse. Kroniske betennelser, særlig i
muskulaturen, er jo smertefullt for oss mennesker. Så det er rimelig å anta
dette er vondt for fisken, sier Koppang.
Forskningen er gjort i samarbeid mellom Faggruppe for anatomi og Faggruppe for virologi, ved professor Espen Rimstad, på Veterinærhøgskolen, NMBU og med Mowi ASA og Bremnes Seashore på oppdrettersiden. Havforskningsinstituttet ved Matre har også bidratt med forskningsmateriale og kompetanse i prosjektet.