Annonse

Meteor kan ha utryddet mammutene

Tidligere har forskere trodd at overdreven jakting var årsaken til at mammutene ble utryddet. Nå mener de at en meteor var den store syndebukken.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere mener å ha bevis for at menneskene ikke var hovedgrunnen til at mammuten døde ut. De mener en stor meteoreksplosjon for 12.800 år siden var den store syndebukken (Foto: Wikimedia commons)

I samarbeid med:



 

Denne saken er produsert av NRK.

forsvant fra Jorda mange tusen år siden, og teoriene om hvorfor dyret ble utryddet har vært mange.

Det har lenge vært spekulert i om menneskene spilte en stor rolle i utryddingsprosessen, og overdreven jakt har lenge vært en populær teori.

Nå mener forskere å ha bevis for at menneskene ikke var hovedgrunnen til at mammuten døde ut. De mener en stor meteoreksplosjon for 12 800 år siden var den store syndebukken

Eksplosjon førte til klimaforandringer

Teorien kommer frem i en ny studie publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskerne tror en stor meteor raste gjennom Jordas atmosfære og eksploderte og endte opp i flere millioner tonn tunge biter. Disse skal ha spredt seg over Jordas kontinenter, og frigjort giftige gasser som forgiftet lufta og blokkerte Sola.

Dette skal ha ført til et betydelig temperaturfall og store klimaendringer, ifølge professor Kenneth Tankersley, ved University of Cincinnati.

Han er en av de som har deltatt i forskningsarbeidet.

– Forestill deg at du lever i en tid hvor du ser mammuter når du ser ut. Men når livet ditt nærmer seg slutten er det plutselig ingen flere mammuter igjen. Det skjedde iløpet av ett liv, sier Tankersley til University of Cincinnati.

– Førte til masseutryddelse

Ifølge forskerne kunne selve meteoreksplosjonen også gjort stor skade, men ikke i nærheten av like store skader som konsekvensene av klimaforandringene.

– Klimaet endret seg raskt og førte til masseutryddelser, sier Tankersley.

Forskere mener å ha bevis for at menneskene ikke var hovedgrunnen til at mammuten døde ut. De mener en stor meteoreksplosjon for 12.800 år siden var den store syndebukken (Foto: Wikimedia commons)

Mammutene slet med å tilpasse seg det ekstremt kalde klimaet, og dyret døde ut som følge av dette, ifølge forskerteamet.

– Klimaendringene tvang frem følgende scenarier: Man kunne flytte, bli færre eller bli utryddet.

Mammuten ble offer for det siste.

Yngre Dryas-klimaskiftet

Forskernes nye funn underbygger nå teorien om det såkalte Yngre Dryas-klimaskiftet.

Da den siste istiden begynte å nærme seg slutten, og klimaet begynte å bli varmere, skjedde det plutselig noe dramatisk: Temperaturene falt, og klimaet ble kaldere igjen.

Mener de har bevis

Cincinatti-forskerne og resten av teamet har funnet det de mener er bevis for det at en meteoreksplosjon fant sted.

De har funnet utbrente fragmenter av bitte små karbonkuler - disse er karakteristiske for meteoreksplosjoner. Funnene kan ifølge forskerne dateres tilbake til tiden da mammutene døde ut.

Dermed slår forskerne fast at meteoren var den utløsende faktoren for klimaendringene.

Teorien er ikke så ulik den populære teorien om hvordan dinosaurene døde ut. Her går nemlig en teori ut på at en stor Asteroide traff Jorda, og at støv blokkerte solskinnet slik at klimaet forandret seg.

Mammuten kan komme tilbake

Mammutene døde ut for mange tusen år siden, men det er ikke usannsynlig at elefantdyret kan komme tilbake på Jorda igjen. Forskere er nå nærmere enn noen gang når det gjelder kloning av dyr.

I Sør-Korea jobbes det nå med å klone en mammut. I permafrosten i Sibir har forskerne funnet de mammumrestene man trenger for å klone frem dyret. Forskerne tror det er snakk om bare få år før mammuten er tilbake i levende live.

Powered by Labrador CMS