Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

– Krigen har gjort det enda viktigere å fremme demokrati i Ukraina, sier prosjektleder Oleksandra Deineko ved NIBR. Hun flyktet selv fra landet i 2022.

Utdanningsreformene i Ukraina styrker demokratiet, til tross for krigen

Svekker Putin demokrati-arbeidet i skolen? Oslo-ledet prosjekt tyder på det motsatte.

Publisert

Forholdene i utdanningssektoren i Ukraina er vanskelige etter den russiske invasjonen. Men målene nås. Det viser en gjennomgang som forskere fra By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet har gjort.

Det Europeiske Wergelandsenteret (EWC) gjennomfører et omfattende prosjekt i Ukraina for å promotere demokratisk utvikling i utdanningssektoren.

Utfordrende krigssituasjon

– Krigen har gjort det enda viktigere å fremme demokrati i Ukraina. Det sier prosjektleder og forsker Oleksandra Deineko ved By- og regionsforskningsinstituttet NIBR på OsloMet. Selv flyktet hun fra landet i 2022.

Sammen med kollega Jørn Holm-Hansen har hun evaluert gjennomføringen av programmet «Schools for Democracy in Ukraine» på vegne av EWC. 

Deineko har gått gjennom fra starten i 2021 til midten av 2023.

– Russernes invasjon har påvirket utdanningsprosessen i Ukraina betydelig og på alle nivåer. Det påvirker også muligheten for å nå programmets mål, sier Deineko.

Hun forteller om flere utfordringer. 

– Konstante luftalarmer, strømbrudd, sikkerhetsrisikoer for alle deltakerne i utdanningsprosessen. Det er også mangel på lærere og pedagoger på grunn av at så mange har flyktet til utlandet.

Schools for Democracy in Ukraine

  • Et samarbeid mellom det Europeiske Wergelandsenteret (EWC) og Ukrainas utdannings- og vitenskapsdepartement.
  • Programmet skal legge til rette for systemiske, demokratiske reformer innen utdanningssektoren og styrke europeisk samarbeid ved å fremme demokratisk kultur og demokratisk medborgerskap i politikk og praksis.
  • Programmet støtter videre utvikling og testing av ny utdanningspolitikk, bidrar til kunnskapsbasert kommunikasjon om demokratiske endringer i førskole- og skoleutdanning, og styrker kapasiteten til å implementere utdanningsreformen blant lokale og nasjonale nettverk, partnerskap og læringsfellesskap for pedagoger.
  • Det er en del av Nansen-programmet for Ukraina. Det har som mål å styrke demokratiet.
  • By- og regionforskningsinstituttet NIBR har gjennomført en midtveisevaluering av programmet. Forskerne blant annet har vurdert programmets relevans, effektivitet og resultater i lys av den pågående krigen.
  • Evalueringen fokuserer på programmets relevans, effektivitet og resultater så langt.

Fleksible løsninger

Til tross for angrepene på ulike regioner i Ukraina, har programmet «Schools for Democracy» klart å lansere og implementere de fleste av aktivitetene som var planlagt for perioden. Det viser evalueringen.

– Programmet har ikke bare klart å opprettholde sin aktivitet. Det har også vist seg å være fleksibelt i den pågående krigen. «Alle» lederne i sektoren har tatt raske og pragmatiske beslutninger om å tilpasse aktiviteten til den nye tilværelsen. Det har sikret stabilitet og kontinuitet i ukrainsk utdanning, sier Deineko.

Hun viser til at det for eksempel tilbys psykologisk støtte i utdanningskurs. Det er også lagt opp til ekstra aktiviteter for internt fordrevne barn for å integrere dem bedre i de nye lokalsamfunnene deres.

– Tiltakene har hatt positive effekter både på det ukrainske utdanningssystemet og samfunnet generelt. Det har bidratt til å styrke demokratiet i landet, sier Deineko.

– Bør utvides

Evalueringen baserer seg på analyser av planer og rapporter, intervjuer med ansatte ved EWC og lokale tilretteleggere og mottakere i Ukraina.

– Den viser at programmet er tett knyttet til Ukrainas reformpolitikk. Det bidrar blant annet til desentraliseringsreformen i Ukraina, sier Deineko.

Forskernes rapport gir flere anbefalinger. Blant annet anbefaler den å gjøre de geografiske målene tydeligere og å utvide til også å dekke yrkesopplæring og arbeid med studenter ved pedagogiske universiteter i Ukraina.

– Det vil bidra til å fremme demokratiske endringer ytterligere, sier Deineko.

Referanse:

Oleksandra Deineko og Jørn Holm-Hansen: Strengthening Ukraine’s Democracy through Education During the War: Second Mid-Term Evaluation of the European Wergeland Centre’s Schools for Democracy Programme. Rapport fra OsloMet, 2024. 

Powered by Labrador CMS