Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.
Forsker Erik Tengstrand har utviklet en teknologi som kan sikre at surfôret har eksakt det næringsinnholdet som gir høyst melkeutbytte. Her er han i melkekufjøset til NMBU.
(Foto: Wenche Aale Hægermark)
Ny teknologi gir riktig mengde og kvalitet på fôret til kua
Nå kan melkebønder raskt få svar på hvor mye fôr av hvilken kvalitet kyrne trenger for å melke optimalt. De får også vite når gresset har ideelt næringsinnhold ved slåttetidspunkt.
Ny teknologi erstatter dyre og tidkrevende analyser av næringsinnholdet i fôr til kyr.
Dette hjelper melkebøndene med å
optimalisere fôringen slik at kyrne melker best mulig.
Ved å vite nøyaktig hva
slags næring surfôret og gresset inneholder, kan bøndene justere både mengden og
kvaliteten på fôret.
Fra
forskning til fjøs
Nofima-forsker
Erik Tengstrand utvikler modeller for å forutsi næringsinnholdet i surfôret og gresset til ulike tider på
året.
Det gjør det for eksempel mulig for bonden å bestemme best mulig tidspunkt for innhøsting av gress. Slik kan hen maksimere næringsverdien i fôret.
Tengstrand justerer måleinstrumentene slik at de gir nøyaktige resultater når de analyserer næringsinnholdet i fôret. Dette kalles kalibrering på fagspråket.
Dette sikrer at bøndene får pålitelig informasjon som de kan bruke til å forbedre fôringsplanene sine.
For å utvikle presise og solide kalibreringer trenger man
kunnskap om råvarene og deres næringssammensetning, men også om statistikk og
datamodellering.
Dette er kompetanse Nofimas forskere har utviklet gjennom
flere tiår. Stadig nye felt innen landbruk og matindustri har nytte av denne
kunnskapen.
Presisjonsfôring
for økt lønnsomhet
TINE
satser på teknologien for å hjelpe melkebønder og får hjelp av Tengstrand.
Sammen bygger de kalibreringene som gir raske og pålitelige svar. Svarene kan brukes til å justere fôringen.
–
Bøndene kan bruke resultatene fra analyse for surfôr til å lage fôringsplaner ut fra
fôrslagene de har på lager. Disse analysene gjøres stort sett fra september til
april og sikrer effektiv fôrbruk, forklarer spesialrådgiver Tilmann Hettasch i
Norsk melkeråvare (TINE).
I perioden fra mai til august er kyra på beite. Da spiser de uansett mest
ferskt gress.
Den
tradisjonelle analysemetoden koster cirka 1.000 kroner per prøve. Det tar dessuten en
til to uker før man har svaret.
Den nye metoden og melkebilens regelmessige rute sikter mot en pris på noen hundrelapper og svar innen et par dager.
Melkebilen besøker allerede gårdene for å hente
melk. Den kan også ta med seg prøver av fôret til analyse.
Dette gjør prosessen mer
effektiv og kostnadseffektiv, siden det ikke kreves ekstra transport.
Perfekt
timing for innhøsting
–
Næringsinnholdet i gress varierer gjennom året. Målet med våre predikeringer
er å gjøre det enklere for bøndene å vite når næringsinnholdet er optimalt. Slik kan de høste når kvaliteten er som best, forteller Erik Tengstrand.
Men, det er flere faktorer enn årstidsforskjeller som påvirker det ferske gresset.
For det første består gresset ikke bare av vanlig gress. Det kan være mange
forskjellig planter som vokser på åker og eng.
I tillegg spiller vær, jord- og
solforhold inn.
Dermed
finnes det utallige varianter av næringssammensetninger av det ferske gresset. Alle
disse faktorene må forskerne ta hensyn til når de bygger sine kalibreringer.
Målet er pålitelig informasjon som hjelper bøndene å optimalisere fôring og
melkeproduksjon året rundt.
Avansert
fargeanalyse
Nofima
bruker såkalt spektroskopi for å analysere kufôret. Det er en svært avansert fargeanalyse. Metoden ser på flere tusen farger. Mange av dem er utenfor hva det menneskelige øyet kan
oppfatte.
–
De ulike fargene viser ulike egenskaper, men disse klarer ikke mennesker å se. Her
kommer spektroskopiske metoder inn. Mennesker kan se bølgelengder opptil på 700
nanometer. Derfor kan vi ikke se fargene til for eksempel vann, protein,
karbohydrater og fett, sier Tengstrand.
Han forklarer at disse stoffene får målbar farge ved 1.400 nanometer. Ved
å analysere spektroskopiske data kan forskerne skille disse fra hverandre og
kalibrere slik at de ser hva som er hva.
Kalibreringen
bidrar både til å skille farger som har ulike egenskaper fra hverandre og identifisere
hva de ulike fargene viser. En farge kan vise ulike egenskaper. Dette må
kalibreringene også ta hensyn til.
Et eksempel: Du kan se at en banan er umoden
hvis den er grønn, men det er ikke bare umodne bananer som er grønne. En grønn
bil er jo ikke grønn fordi den er umoden.
Målet
er pålitelig informasjon som hjelper bøndene å optimalisere fôring og
melkeproduksjon året rundt.
– Teknologien
og modellene vi utvikler, kan effektivisere både fôr- og melkeproduksjonen, gi
bøndene bedre kontroll over ressursene sine og potensielt øke lønnsomheten i
en presset næring, sier Erik Tengstrand.
Fikk du med deg disse artiklene fra Nofima?
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER