Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.
Forsker Valerie Almli med oppvasken på hytta. Hytta har medium standard, og hun har blitt bevisst på hvor viktig det er med gode rutiner for oppvask.(Foto: Privat)
Magesyk etter hytteferie? Du er ikke alene
Det er omtrent tre ganger flere som rapporterer om magesyke under eller rett etter hyttebesøk enn hjemme.
Forskere har undersøkt hvordan hyttelivet påvirker mattryggheten – og matvanene. De har spurt folk om hyttestandard og om tilfeller av magesyke eller oppkast.
– Har du en hytte der standarden er omtrent som hjemme, er
det ikke store forskjeller i kjøkkenvanene eller risikoen for matforgiftning.
Hytter med enklere standard byr derimot på flere utfordringer.
Det sier forsker Valérie Almli i Nofima som har ledet studien.
Hun forteller at mangel på
rennende vann og elektrisitet påvirker mattryggheten, både fordi vi endrer
rutinene våre og fordi mulighetene for kjøling og oppvarming er begrenset.
Hyttestandarden er viktig for mattryggheten
Drøyt halvparten av de spurte har hytter der standarden er
omtrent som hjemme. Det vil si høy standard.
Omtrent en tredjedel har strøm på
hytta, men ikke rennende vann. En av seks har hytte med verken strøm eller
innlagt vann.
På en hytte med høy standard er det
ikke større risiko for matforgiftning enn hjemme. Rutinene på kjøkkenet er omtrent
de samme.
I motsatt ende er tallene for opphold på hytter uten verken strøm
eller vann.
Det er fire ganger flere som blir magesyke av opphold på en slik
hytte enn om de er hjemme eller på en hytte med høy standard. Risikoen er
tre ganger høyere når hytta har strøm, men ikke innlagt vann.
Mangel på
rennende vann er den viktigste årsaken til matforgiftning
Det er spesielt tre forhold som påvirker mattryggheten på
hytte. Det er hånd- og oppvaskhygiene, muligheter for varmebehandling og
kjølefasiliteter.
– Vår studie viser at mangel på innlagt vann har størst
betydning. Det skyldes flere forhold. En viktig grunn er person-til-person-smitte.
Slik smitte kan overføres når man vasker hendene i samme vann. En av tre fyller
opp baljen eller vasken med vann, og lar dette vannet bli værende slik at flere
bruker det samme kanskje kalde vannet, sier Almli
Hun forteller at det også er ganske mange som ikke
bruker såpe ved håndvask på hytta.
Oppvaskrutinene er heller ikke alltid de
beste. 30 prosent oppgir at de aldri skifter vann i løpet av en oppvasksøkt. I
tillegg kan vannkvalitet og mulige bakerier i drikkevannet ha betydning.
Mangel på strøm fører til andre rutiner for varmebehandling
og kjøling. Disse kan også påvirke mattryggheten. Det kan for eksempel føre til at kjølevarer lagres i kjølebag der temperaturkontrollen er dårligere eller at grillen
er flittigere i bruk.
– Det hjelper ikke nødvendigvis med kunnskap. Hvis du ikke
har rennende vann, hjelper det lite at du er fagkyndig i mikrobiologi. Det går
utover hygienen når ting er tungvint. Det gjelder alle. Samtidig ser vi at
rutiner på hytta gjerne er nedarvet. Flere av disse kan ta hensyn
til hygiene uten at man tenker på det, påpeker Valérie Almli.
En annen tydelig tendens er at hyttefolk på hytter uten
innlagt vann bruker langt mer av tørkepapir og våtservietter, spesielt til å
tørke av kjøkkenbenk og bord. De er også flittigere brukere av engangsservise. De
gjør nok dette fordi det er enklere. Samtidig kan det være positivt for
kjøkkenhygienen.
Annonse
Mer pølser og hermetikk, mindre kylling og grønnsaker
– Folk spiser mer pølser, hermetikk og potetgull, og drikker
mer kakao når de er på hytta. Mens de spiser mindre kylling, sushi, røykelaks,
mykoster og grønnsaker. Dette er uavhengig av hyttestandarden. Det skyldes nok en
kombinasjon av bekvemmelighet og at man vil kose seg litt ekstra, sier Valérie
Almli.
Det er sjeldnere at folk i hytter uten innlagt vann
og strøm spiser mat etter siste forbruksdato. Det henger trolig sammen med at
de ikke har kjøleskap. Dermed kjøper de inn mindre mat av gangen.
Når det
gjelder å spise matvarer med best-før-merking har ikke hyttestandarden noen betydning.
Generelle mattrygghetsråd
I hytter med høystandard er kjøkkenhygiene og mattryggheten like
god som hjemme. Like fullt, disse rådene for mattrygghet er nyttige for alle
tilfeller:
Rengjør kniv og
skjærebrett før du skjærer frukt og grønnsaker.
Tilbered ferdigmat som beskrevet i anvisningene på
etiketten.
Skyll frukt og grønnsaker som skal spises rå.
Oppbevar kjølevarer i kjøleskapet (under 5 °C).
Hold rått kjøtt borte fra andre matvarer under
lagring og matlaging.
Spis ferdigmat og annen lett bedervelig mat før
forfallsdato.
Sjekk at kjøttdeig og kylling er gjennomstekt
(70 °C også i midten). Ved steking i panne, sørg for at kyllingen er stekt på
alle sider.
Vask alltid hendene med såpe etter håndtering av rå mat.
Disse rådene er tatt frem i EU-prosjektet SafeConsume, som også står bak
hytteundersøkelsen.
– Vårt mål med disse rådene er at de skal være enkle å forstå og følge. Samtidig skal de sikre at maten er trygg. Tilbakemeldingene vi har fått er gode. Vi har
kontaktet Verdens helseorganisasjon for en oppdatering av deres «Fem nøkler til
tryggere mat», forteller forsker Solveig Langsrud som har ledet
SafeConsume.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen om nordmenns hytterutiner var en del av en
større nettbasert undersøkelse.
Totalt deltok 1.006 personer i undersøkelsen. 339 av disse svarte på hyttevanespørsmålene basert på tilgang til
egen/familieeid privat hytte. De ble også spurt om hvorvidt de eller noen i
familien hadde opplevd magesyke eller oppkast under eller som et resultat av
hytteopphold i løpet av de siste tolv månedene.
Annonse
Blant de spurte hadde elleve prosent hatt magesyke i forbindelse
med hyttebesøk de siste tolv månedene.
17 prosent tilfeller av magesyke fra hytter med lav
standard (uten verken vann eller strøm)
14 prosent tilfeller av magesyke fra hytter med
medium standard (ikke innlagt vann)
7 prosent tilfeller av magesyke fra hytter med høy
standard
Forskningen er en del av det femårige EU Horisont2020-prosjektet SafeConsume. Prosjektet, som er avsluttet, ble koordinert av Nofima. 32 partnere i 14 land deltok.
Mål: Å redusere helsebelastningene fra matbårne sykdomsfremkallende bakterier.