Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

Forsker Kirsi Laitala i utstillingen Beyond fast fashion i Klimahuset i Botanisk hage.

– Klær som er kjøpt nye, brukes flere ganger enn bruktklær

Hvor mye sparer du miljøet ved å kjøpe brukte klær, og hvilke klær er egentlig mest miljøvennlige? Klesforskningen gir overraskende svar.

Mange tenker at når du ikke lenger bruker et klesplagg, kan det være fint å gi det til gjenbruk. 

Kanskje letter det samvittigheten når du erstatter det med noe nytt. Det er jo tross alt noen som får glede av det. Men hvor mye sparer du miljøet med bruktkjøpet ditt?

– Det aller beste for miljøet er at alle bruker opp klærne sine. Levetiden hos den første brukeren er det aller viktigste, sier forsker Kirsi Laitala ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO på OsloMet.

– Klær som er kjøpt nye, brukes flere ganger enn bruktklær, sier forsker Kirsi Laitala.

Nye klær brukes mest

I en spørreundersøkelse har forskerne spurt folk hvor lenge de har eid utvalgte plagg. De har også spurt dem om hvor mange ganger de har brukt plaggene og om de er kjøpt nye eller brukt, eller har fått dem på annet vis. 

At skreddersydde klær lever lengst i garderoben, er neppe overraskende. Forskerne var mer overrasket over noe annet.

– Klær som er kjøpt nye, brukes flere ganger enn bruktklær, sier Laitala.

Hun tror det er flere grunner til at bruktkjøp brukes sjeldnere.

– Brukte klær kan ha slitasje fra før. Det gjør at de ikke holder seg like fine. Siden de kan ha blitt kjøpt billig eller fått gratis, har de ikke nødvendigvis blitt prøvd på før kjøp. Kanskje traff det ikke helt på smak. Det kan også være at de som handler brukt allerede har mye klær, for vi vet at de som har mye klær gjerne skaffer seg flere.

De som kjøper færrest klær, bruker plaggene de eier lenger i gjennomsnitt.

Viktig å tenke før en kjøper

– De mest miljøvennlige klærne er de vi allerede har i skapet. Det mest miljøvennlige er at plaggene får lengst liv hos første eier, sier hun.

Globalt er det de enorme mengdene klær som er det store miljøproblemet. Brukte klær kan derfor spare miljøet hvis de erstatter kjøp av nye klær.

– Det er viktig å tenke før en kjøper siden det ikke er sikkert du bruker plagget mer om det er kjøpt brukt. Det er ikke sikkert det sparer miljøet mer.

Hvor gjør vi av klær vi kvitter oss med?

Mange er positive til å gi til gjenbruk, men de fleste gir mer til gjenbruk enn de kjøper brukt. Mange oppgir at de ønsker at klærne skal få leve videre. Aller mest positive er yngre kvinner.

Det er ulike måter å kvitte seg med klær på. Det har forskerne funnet ut både gjennom å spørre folk og ved å gå gjennom innsamlete donerte tekstiler og husholdningsavfall. 

Mye klær blir gitt i konteinere for klesinnsamling, og noe blir gitt til venner og familie. Men også en stor del brukbare tekstiler havner i søpla.

– Det er ulikt hvor lett de ulike løsningene er for folk. Det er ikke alle steder rundt i landet det er lett å gi til gjenbruk, sier Laitala.

Vi gir alle slags klær til gjenbruk, også en del som ikke egner seg til gjenbruk. Disse kan for eksempel brukes til filler.

Men gjenbruk er ikke problemfritt. Det norske markedet for kommersiell gjenbruk av klær er foreløpig lite selv om det stadig dukker opp nye bruktbutikker. Nesten alt som blir samlet inn, 97 prosent, havner utenfor Norges grenser.

– Dessverre havner mye av klærne i fattige land med dårlig eller manglende avfallshåndtering, ofte på uoffisielle forurensende avfallsdeponier, sier hun

Hvorfor kvitter vi oss med klær?

Det er tre hovedgrunner til at vi kvitter oss med klær, ifølge klesforskerne. Slitasje er en åpenbar grunn, og om lag hvert tredje plagg kastes fordi det er utslitt. Det kan være slitasje i stoffet, men også ødelagt glidelås, farger som er falmet eller andre grunner.

En annen viktig grunn er at plagget ikke passer lenger. Det er veldig vanlig for barneklær. Men en stor andel av klærne har kanskje aldri passet. Det er jo ikke alle som har standard kropp. Kanskje har passformen på klærne vært litt rar eller det har vært et bomkjøp.

Den tredje grunnen er mer sammensatt og handler om mangel på opplevd verdi. Det handler altså om smak, behov og mengder.

– For å lage plass i garderoben kvitter du deg med det som ikke er like fint som de andre plaggene. Det kan være at plagget ikke lenger har bruksverdi, ikke lenger er moderne eller ikke lenger faller i smak.

– De fleste av oss har så mye klær at vi ikke kan sette pris på alle plaggene vi eier. Vi får noe nytt som er finere. Da går det gamle ut selv om det fortsatt er helt brukbart, sier Laitala.

Hva skal skje med bruktklærne?

I løpet av 2025 skal alle kommuner i Norge tilby klesinnsamling. Hva skal skje med alle de innsamlede klærne? 

Tekstil til resirkulering er en løsning. Her skjer det mye utvikling. Det gjenstår likevel mye før dette blir lønnsomt i stor skala, mener Laitala.

Gjenbruk er allikevel bedre enn resirkulering fordi resirkulering bruker mye ressurser, som energi.

– Derfor er det aller beste at klærne får en lang levetid hos første eier, sier hun.

Referanse:

Kirsi Laitala mfl.: The impact of modes of acquisition on clothing lifetimes. In K. Niinimäki (Ed.), Recycling and Lifetime Management in the Textile and Fashion Sector (pp. 91-111). CRC Press, 2023. (Sammendrag)  DOI:10.1201/9781003044413-8

Om forskningen

Prosjektet Lasting – bærekraft gjennom produktlevetid handler om hvordan levetiden til forbruksvarer som klær, møbler og hvitevarer kan forlenges. 

Nylig åpnet utstillingen Beyond fast fashion i Klimahuset i Botanisk hage i Oslo. Der kan publikum lære mer om belastningen klesforbruket vårt har på naturen. Utstillingen er et samarbeid mellom SIFO og Naturhistorisk museum. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

SIFO har flere prosjekter som handler om ulike sider ved klesforbruk og miljø:

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS