Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.
Om forholdene er særdeles gode kan det interplanetariske støvet sees på nattehimmelen som en smal skive av diffust lys, dog svakere enn lyset fra Melkeveien.(Foto: Steven H. Keys)
En sky av støv hindrer oss i å se verdensrommet – nå skal forskere rydde
Forskerne skal kartlegge støvet slik at vi kan få et klarere bilde av universet.
Kosmisk infrarød stråling gir oss et bilde av alt som har foregått i universet fra noen hundre tusen år etter «The Big Bang» og fram til nå. Men støv i vårt eget solsystem sender ut lys på akkurat de samme bølgelengdene og forstyrrer bildet.
Nå skal forskerne bruke historiske data fra en rekke ulike teleskoper. Slik skal de få et klart bilde av hva som er støv og hva som faktisk er stråling fra verdensrommet utenfor vår egen galakse.
– Målet vårt er først og fremst å lage kart over alle infrarøde galakser i hele universet. Det er fra de aller første galaksene og frem til i dag, sier forsker Duncan Watts ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo (UiO).
Med kart som viser den kosmiske infrarøde bakgrunnsstrålingen, vil forskerne kunne avgjøre når og hvor galaksene ble dannet. De vil også kunne avgjøre hvilke fysiske prosesser som ligger bak.
Men forskningen vil også bidra til viten om vår egen lokale galakse, Melkeveien og vårt eget solsystem.
– For å kunne lage disse kartene vil vi kartlegge den interplanetariske støvskyen som omhyller solsystemet vårt. Det innebærer å forstå hvordan asteroider, kometer og andre mindre objekter bidrar til denne strålingen, sier Watts.
Stråling fra tidenes morgen
Infrarød stråling, eller infrarødt lys, er elektromagnetisk stråling med bølgelengder mellom 0,7 mikrometer og 1 millimeter.
Stjernene vi ser på himmelen, er så varme at de sender ut synlig, høyfrekvent hvitt lys. Objekter som har lavere temperaturer, vil imidlertid sende ut infrarødt, usynlig lys.
I dag, 13,7 milliarder år etter universets fødsel og «The Big Bang», er verdensrommet fylt av nedkjølt støv som sender ut slikt infrarødt lys. Dette er støv som stammer fra dannelsen av stjerner og galakser fra tidenes morgen og fram til i dag.
Watts sammenligner det med det svake lyset fra restene av et bål som ligger og gløder. Kosmologene kaller det CIB – kosmisk infrarødt bakgrunnslys.
– Om vi ser på det store bildet, så kan vi fortsatt se lyset fra «The Big Bang». Rett etter dette var all massen så tettpakket sammen at lyset ikke kunne unnslippe. Etter omtrent 300.000 år hadde universet utvidet seg nok til at lyset kunne slippe ut, forklarer Watts.
Siden den gang har dette lyset fortsatt å spre seg gjennom verdensrommet. Etter hvert som tiden har gått, har lyset blitt strukket ut i stadig lengre bølgelengder – det har blitt rødere. Det er takket være universets stadige utvidelse.
De aller første lysbølgene som slapp ut etter «The Big Bang» er nå faktisk blitt til mikrobølger. De har bølgelengder på flere centimeter.
Den svake bakgrunnsstrålingen
Det infrarøde lyset som Watts er interessert i, stammer dermed fra hendelser en stund etter «The Big Bang». Fra da de første stjernene ble dannet og de første galaksene tok form.
– Det meste av forskning på tidlige galakser har dreid seg om å se på en og en galakse om gangen. Men bruker man kun ett teleskop, vil det ofte være så mange galakser i synsfeltet at de legger seg oppå hverandre. De lar seg ikke skille fra hverandre, sier Watts.
Han forklarer at det største problemet med måling av kosmisk infrarød bakgrunnsstråling er at strålingen er ganske svak. Samtidig lever vi inne i vårt eget solsystem, inne i Melkeveien. Det er også fylt av slik kaldt, glødende støv.
Annonse
Følger galakser gjennom kosmisk tid
Den beste måten å skille ut Melkeveien og støvet i vårt eget solsystem fra resten av universet er derfor å bruke mange ulike datasett fra forskjellige teleskoper og sette dem sammen i en felles modell, mener Watts.
Han vil derfor bruke historiske data fra ulike satellitter. Det er blant annet JAXAs AKARI-satellitt, NASAs IRAS-satellitt og den kommende SPHEREx. Den vil være i funksjon fra neste år.
– Disse datasettene dekker flere tiår med romobservasjoner. Så langt har de bare blitt analysert hver for seg. Nå vil vi sette dataene sammen i et felles rammeverk. Det har aldri blitt gjort før, sier Watts.
Om forskerne lykkes, vil de kunne presentere tredimensjonale kart over verdensrommet for ulike tidsepoker. På den måten kan man studere utviklingen av universet gjennom tid.
– Noe av det som interesserer meg mest, er å kunne se hvordan lysstyrken fra galaksene endrer seg over tid. Forskere har gjort dette før med svært følsomme instrumenter, men de har kun sett på veldig små områder om gangen. Det vi kommer til å gjøre er å lage kart over praktisk talt hele himmelen. Deretter vil vi dele det opp i ulike tidsepoker. Slik skal vi kunne følge galakser som danner seg gjennom den kosmiske tiden, sier Watts.
Infrared Astronomical Satellite (IRAS)
The Infrared Astronomical Satellite (IRAS) mission kartla hele himmelen ved bølgelengder fra 8 til 120 mikrometer i fire bredbånds fotometriske kanaler med sentralbølgelengder på 12, 25, 60 og 100 mikrometer.
Etter 10 måneder ble IRAS avsluttet 21. november 1983.
AKARI (tidligere kjent som ASTRO-F eller IRIS) var Japans andre romferd for infrarød astronomi. En himmelundersøkelse med mye bedre følsomhet, romlig oppløsning og bredere bølgelengdedekning. AKARI hadde et 68,5 centimeter teleskop nedkjølt til 6K og observerte i bølgelengdeområdet fra 1,7 (nær-infrarød) til 180 (fjern-infrarød) mikrometer.
AKARI ble plassert i en solsynkron polar bane i en høyde på omtrent 750 kilometer. Driften ble avsluttet i november 2011.
The Spectro-Photometer for The History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer (SPHEREx) er et planlagt toårig oppdrag som vil undersøke himmelen i både optisk og nær-infrarødt lys.
Den vil utføre en himmelundersøkelse for å måle nær-infrarøde spektre fra omtrent 450 millioner galakser.
Hvert halvår vil SPHEREx undersøke hele himmelen ved hjelp av teknologi tilpasset fra jordsatellitter og interplanetariske romfartøy. Oppdraget vil lage et kart over hele himmelen i 96 forskjellige fargebånd, og langt overgå den fargeoppløsningen tidligere himmelkart har hatt.
SPHEREx er planlagt å bli skutt opp 27. februar 2025.