Annonse

DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV STAMI - LES MER.

Flere tidligere studier har undersøkt mulige risikogrupper, men det er lite kjent om det å ha en formell lederstilling på arbeidsplassen påvirker sannsynligheten for å bli mobbet.

Når det er lederen som blir mobbet

Ledere har den samme risikoen som andre for å bli mobbet på arbeidsplassen. I tillegg reagerer ledere på stort sett akkurat samme måte når de blir utsatt for mobbing.

Publisert

3,5 prosent av norske arbeidstakere er utsatt for mobbing på arbeidsplassen minst én gang i måneden, viser tall fra STAMI. Det er om lag 89 000 personer. 

2,4 prosent opplever at de mobbes av kollegaer. 1,9 prosent opplever mobbing fra leder. Noen forteller om mobbing fra både kollegaer og leder.

Trives dårligere og får angst

Fra forskningen vet vi at mobbing er forbundet med lavere tilfredshet og engasjement i jobben. Den øker risikoen for å utvikle symptomer på angst, depresjon og søvnproblemer. Dessuten gir mobbing høyere risiko for lengre sykefravær.

Derfor arbeider STAMI med å skaffe kunnskap som kan bidra til å redusere mobbing på arbeidsplassene.

Vet lite om ledere som mobbes

Flere tidligere studier har undersøkt mulige risikogrupper. Men lite er kjent om det å ha en formell lederstilling på arbeidsplassen, påvirker sannsynligheten for å bli mobbet.

Til nå har de fleste studier om mobbing og ledelse tatt for seg lederen som mobber eller ledelsens rolle når det gjelder forekomsten av mobbing, hva som forårsaker den og hva mobbing fra ledelse kan føre til.

I en fersk studie har forskere undersøkt flere tegn som tyder på mobbing. De har sett på to ulike utvalg av norske arbeidstakere. Forskerne har kartlagt hvor vanlig det er for ledere å bli utsatt for mobbing på jobb og hvilke konsekvenser dette har.

Morten Birkeland Nielsen, forsker på STAMI og professor i psykologi, har ledet studien. Han mener det finnes argumenter for at ledere kan ha både høyere og lavere risiko for å oppleve mobbing.

Autoritet, men utsatt posisjon

– Å ha en lederposisjon inkluderer en legitim rett til å utøve kontroll og innflytelse. Dermed virker det rimelig å forvente at ledere skal ha redusert risiko for å oppleve en maktubalanse med en underordnet kollega. Autoriteten knyttet til lederposisjonen bør sette lederen i stand til å svare på og til og med stoppe mobbingen, sier Nielsen.

På den annen side, påpeker han, har lederen en utsatt posisjon i et team eller arbeidsgruppe. Lederen er ansvarlig for å ta beslutninger, fordele ressurser og balansere organisasjonens mål mot kravene og forventningene fra de underordnede.

For eksempel kan misfornøyde ansatte skylde på lederen for arbeidsforholdene sine, og dermed uttrykke misnøye gjennom aggresjon mot lederen.

Helt lik risiko

– Vi tenker kanskje intuitivt at ledere blir mindre mobbet. Men resultatene fra studien viser at ledere faktisk har helt lik risiko for å oppleve mobbing. Dessuten viser resultatene at de reagerer på stort sett akkurat samme måte som andre ansatte, forklarer Nielsen.

Artikkelen understreker hvor viktig det er å anerkjenne og ta tak i mobbing rettet mot ledere. Dessuten tar den til orde for å innføre effektive forebyggende tiltak og støttesystemer på arbeidsplassen som også tar hensyn til at ledere kan rammes av mobbing. Dette kan bidra til å skape et tryggere og mer produktivt arbeidsmiljø for alle ansatte.

Referanse:

Morten Birkeland Nielsen, Mariama Cham Evensen, Sana Parveen & Live Bakke Finne: Leaders as the targets of workplace bullying – prevalence and outcomes. International Archives of Occupational and Environmental Health, 2024, doi: 10.1007/s00420-024-02066-y

Powered by Labrador CMS