DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV STAMI - LES MER.
Hørselstap gir høyere risiko for å falle ut av arbeidslivet. Men noe har endret seg
De med hørselstap hadde lavere årlig økning av inntekt over tid.
Personer med nedsatt hørsel som står i jobb, kan oppleve vansker med for eksempel muntlig kommunikasjon og et høyt nivå av tretthet etter jobb.(Foto: STAMI)
Dette er ett av funnene i Astrid Ytrehus Jørgensens forskning. Hun er lege og forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).
Sammen med kolleger har hun jobbet med sammenhengen mellom hørselstap og deltakelse i arbeidslivet.
Vanlig i arbeidslivet
– Hørselstap er en av de vanligste formene for funksjonsnedsettelse i dagens samfunn. Personer med hørselsnedsettelse som står i jobb, kan for eksempel oppleve vansker med muntlig kommunikasjon og et høyt nivå av tretthet etter jobb, forklarer Jørgensen.
Forekomsten av hørselstap blant arbeidende i Norge har hittil vært ukjent.
Funnene i forskningen viser at hørselstap er vanlig blant folk i arbeid. Cirka seks prosent av dem har et hørselstap som kan påvirke kommunikasjon.
Videre har Jørgensen funnet at de med hørselstap har en høyere risiko for å falle utenfor arbeidslivet enn de med med normal hørsel.
– Samtidig ser vi at denne sammenhengen er blitt svakere i løpet av de siste 20 årene, sier hun.
Sammenhenger mellom hørselstap og arbeidsdeltakelse
Andre funn viser en svak sammenheng mellom hørselstap og sykefravær. Det er òg en noe sterkere sammenheng mellom hørselstap og uførepensjon.
Sammenhengen var i begge tilfeller sterkere for personer med både hørselstap og tinnitus.
De fant også at de med hørselstap hadde lavere årlig økning av inntekt over tid.
– Dette var spesielt tydelig blant yngre og blant personer med lavere utdannelse, sier Jørgensen.
Støtte i arbeidslivet viktig
Hun understreker at bevissthet rundt hørselstap er viktig.
– Ettersom befolkningen blir eldre, er det forventet at antallet mennesker med aldersrelatert hørselstap skal øke i løpet av de neste tiårene, sier hun.
Kunnskap om hørselstap gir viktig informasjon til arbeidsgivere og beslutningstakere. De kan da planlegge støtte for personer med nedsatt hørsel på arbeidsplassen.
– Det kan for eksempel være forbedring av akustikk på kontorer, endring av organiseringen av møterom og hørselsstøttende teknologi.
Studiene i doktorgraden baserer seg på data fra en stor Helseundersøkelse i Trøndelag (HUNT) og Statistisk Sentralbyrå. Ved å bruke data fra både HUNT2 (1996–1998) og HUNT4 (2017–2019), kunne deltakerne følges opp over tid.