Folkerettsstridig mur snart ferdig

Konstruksjonen av den israelske muren i Palestina går inn sluttfasen, og dekker nå det meste av de tettest befolkede områdene. Palestinske forskere er bekymret for landskap og transport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mest synlige bidraget til palestinsk landskap er en mur som ferdig bygget vil måle 650 kilometer. Til tross for at FN har fordømt muren som folkerettsstridig, nærmer den seg nå fullbyrdelsen og dekker de mest befolkede områdene.

For de palestinske profesorene i henholdsvis arkitektur og transport, Shadi Ghadban og Feisal Awadallah, er den israelske muren både et faglig og et politisk problem.

Arr i landskapet

Israelske landskapsarkitekter har sørget for at store deler av muren ser naturlig og harmonisk ut fra israelsk side. Den palestinske siden reflekterer den stygge sannheten, mener Ghadban.

En penere mur på palestinsk side hører allikevel ikke til dr. Ghadbans prioriteringer. - Apartheid-muren er et forferdelig arr i landskapet, ved siden av å være et ikon for urettferdighet.

"Kontrollpost med israelske fredshilsener"

- Dette altså i en historisk æra som kjennetegnes av brobygging og fjerning av hindre mellom land, sier Ghadban.

Transportvansker

- Først og fremst skiller denne muren palestinere fra palestinere, og deler Palestina inn i mindre enheter uten kontakt med hverandre, sier professor Awadallah.

- Mange palestinere er avskåret fra sine daglige destinasjoner: jobb, studier og religiøse steder.

- Flere ble skadet under siste Ramadan mens de forsøkte å klatre over muren som skilte dem fra den hellige Al-Aksa moskéen, fortsetter han.

De to professorene arbeider ved Birzeit-universitetet på Vestbredden, som gjennom ti år har hatt et samarbeide med Institutt for landskapsplanlegging ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Birzeit startet nylig opp det første palestinske masterstudiet i landskapsarkitektur.

"Palestinske barn bak muren"

Landskap i konflikt

Landskapsplanlegging i konfliktsoner er et tema som får økende internasjonal oppmerksomhet.

- Overbefolkningen i forhold til landområdet og mangelen på regulering, er faktorer som krever mer innsats innen palestinsk landskapsplanlegging. Til tross for at mer presserende behov konstant er tilstede, sier professor Ghadban.

I november 2007 vil nettopp Birzeit-universitetet huse en internasjonal konferanse der dette vil bli belyst fra nye vinkler.

Forskning og politikk

For de to palestinske professorene blir et skille mellom politikk og landskapsarkitektur kunstig når temaet er den forhatte muren.

- Denne muren bygges ikke av sikkerhetshensyn, men for å konfiskere land og drive palestinerne til desperasjon, mener de. - Om denne muren har en foreløpig effekt på Israels sikkerhet, så vil den ikke vare. Denne muren skaper hat som vil vare i generasjoner.

"Deler av muren består av piggtråd og overvåkning. Her deler den en vei i to"

Forskerne mener også at det internasjonale presset på Israel for å stoppe byggingen har vært svakt.

- Situasjonen har overbevist palestinerne om at de ikke har noen forståelse ute i det internasjonale samfunnet, mener Awadallah.

Den økte ødeleggelsen av bibelsk landskap som muren og buffersonen rundt den har medført, mener de to professorene heller ikke har vært noe stort samtaleemne i den kristne kulturkrets.

Ingressbilde: Randi Thelle

Powered by Labrador CMS