Ledere i offentlig sektor ser ut til å tro at vi kan erstatte god ledelse med regler, rapporter og rutiner. - Det går an å utøve ledelse uten å bruke regelverket som gåstol, hevder BI-professor Rune J. Sørensen.
Det hender fra tid til annen at ansatte både i offentlig og privat sektor ikke lykkes med en arbeidsoppgave.
Kun en av seks toppledere i offentlig sektor (16 prosent) gir uttrykk for at deres overordnede tar tak i problemene når de ikke lykkes. Det viser en omfattende undersøkelse blant ledere i offentlig og privat sektor.
- Oppfølgingen er for dårlig, konstaterer Rune J. Sørensen.
Situasjonen er noe bedre i privat sektor. Her oppgir knappe en av tre toppledere (30 prosent) at de er helt eller delvis enig i at deres overordnede tar tak i problemene.
Ifølge Sørensen stilles det heller ikke klare krav til mange offentlige ledere. Bare 31 prosent av de offentlige topplederne mener at deres overordnede har tydelige forventninger, mot hele 42 prosent i privat sektor.
Små forskjeller
Det hevdes ofte, også i lærebøker, at offentlig ledelse er spesiell og forskjellig fra ledelse i privat sektor. Ja, mange etatsledere vil si at ledelse i det offentlige ikke bare er spesiell, men helt spesiell.
Det snakkes ofte om at målsettingene i offentlige virksomheter er komplekse, de er vanskelig målbare og evalueringen av lederprestasjoner er krevende.
Alt skal være så mye enklere i privat sektor med sitt klare fokus på lønnsomhet.
- Som begavede retorikere sier det: Universitet er ingen pølsefabrikk!, repliserer Rune J. Sørensen, som tar til motmæle mot forestillingen om at offentlig ledelse er så spesielt.
Ifølge BI-professoren tyder internasjonal forskning på at lærebøkene har overdrevet forskjellene, og dette bekreftes i flere norske studier.
Omtrent halvparten (48 prosent) av topplederne i offentlig sektor svarer eksempelvis at det er lett for overordnede å bedømme om de “gjør en god eller dårlig jobb som leder”. I privat sektor svarer 66 prosent av topplederne at det er lett å evaluere egne lederprestasjoner.
- Det er en forskjell, men ikke større enn at også offentlige toppledere har betydelig potensial for forbedring både når det gjelder å definere krav til sine medarbeidere og følge disse opp, konstaterer Rune Sørensen.
Ta ledelsen
Hele utviklingen i offentlig sektor preges av en kraftig vekst i rapporteringskrav, regelverk og administrativ ressursbruk.
Noe av dette er vel begrunnet, understreker Sørensen, men mener mye også skyldes en sterkt overdreven tro på at vi kan erstatte god ledelse med regler, rapporter og rutiner.
Annonse
- Det går an å utøve ledelse uten å bruke regelverket som gåstol, hevder Rune J. Sørensen som presenterer to praktiske råd for ledere i offentlig sektor:
1) Det fremmer ikke kvalitet at et ethvert mediaoppslag leder til nye regler eller mer rapportering.
2) Det fremmer heller ikke kvalitet at ledere skylder på rutinene når noe går galt.
Referanse:
Artikkelen er basert på foredraget professor Rune Sørensen foredrag Styringsutfordringer i offentlig sektor, som ble holdt torsdag 24. januar 2008 på SSØ-dagen 2008, arrangert av Senter for statlig økonomistyring.