Mer idealisme, mindre innsatsvilje

Ansatte i offentlig sektor er mer opptatt av samfunnsnytte enn ansatte i privat virksomhet. Men; de er mindre villig til å stå på ekstra for at organisasjonen når sine mål, påviser BI-professor Rune Sørensen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Så er det dokumentert. Ansatte i offentlig sektor er noe mer opptatt av at jobben skal være samfunnsnyttig enn ansatte i privat sektor. Men forskjellene er kanskje ikke så store som vi hadde trodd.

Over halvparten av ansatte i privat sektor mener hensynet til samfunnsnytte er viktig eller svært viktig i valget av jobb. Nesten seks av 10 privatansatte legger stor vekt på å ha en jobb der de kan hjelpe andre.

Mer enn åtte av ti kommuneansatte mener samfunnsnytte er et viktig hensyn ved valg av jobb, mens 70 prosent av de statsansatte legger vekt på samfunnsnytte i valg av jobb.

Studie av motivasjon

Det viser en studie professor Rune Sørensen ved Handelshøyskolen BI har gjort av arbeidsmotivasjon blant ansatte i offentlig og privat virksomhet i perioden 1989-2005.

Hovedfunn i studien ble presentert på Partnerforums høstkonferanse 2007, som ble arrangert 22. november.

"Lukten av penger: Ansatte i Staten legger vekt på høy inntekt. Men; de er mer opptatt av samfunnsnytte enn sine kolleger i privat sektor." (Foto: Colourbox)

Fordi de offentlige ansatte legger så stor vekt på samfunnsnytte og virksomhetens misjon, kan myndighetene få mye innsats med relativt lav lønnsstruktur og uten bruk av prestasjonslønn.

Nå betyr ikke dette at offentlige ansatte ikke er opptatt av størrelsen på lønningsposen. Ansatte i staten legger like stor vekt på høy inntekt som på samfunnsnytte når de skal jobbe, og er nesten like opptatt av høy inntekt som ansatte i privat sektor.

Medaljens bakside

Det er imidlertid en grense for hvor langt idealisme og ønsket om å hjelpe andre strekker seg. Ifølge Sørensen føler ansatte i offentlig sektor en lavere forpliktelse for egen organisasjon enn folk som jobber i privat sektor.

- Offentlig ansatte er mindre interessert i å jobbe lange dager enn sine kolleger i privat virksomhet, og de er mindre villige til å gjøre sitt beste når det går ut over familie og fritid, sier BI-professoren.

To tredeler av de privatansatte (67 prosent) sier seg villig til å jobbe mer enn de må for å medvirke til at virksomheten de jobber i, når sine mål.

Tilsvarende tall for ansatte i statlig sektor er 58 prosent, mens mindre enn halvparten (46 prosent) av de kommuneansatte sier seg villig til å stå på litt ekstra.

"- Det er ikke vesentlige vanskeligere å evaluere resultatoppnåelse i offentlig enn i privat virskomhet, hevder BI-professor Rune Sørensen."

Mindre forskjeller enn vi tror

Vi har lett for å tenke oss at målene for offentlige organisasjoner er vagere og mer komplekse enn for private virksomheter. Og at det derfor er vanskelige å evaluere og måle resultatene i offentlig sektor.

Det finnes det lite belegg for i internasjonal og norsk forskning på feltet.

- Evaluering av resultatoppnåelse er ikke vesentlig vanskeligere i offentlig sektor enn i privat virksomhet. Det er lite belegg for at offentlige organisasjoner har vagere, mer komplekse og vanskeligere målbare målsettinger enn private virksomheter, hevder Rune Sørensen.

God eller dårlig jobb?

Nærmere 65 prosent av ledere i offentlig sektor er enige i at det er lett å finne ut om de underordnede gjøre en god eller dårlig jobb. Noen flere i offentlig sektor sier seg enig i at det er lett å vurdere om underordnede gjør en god eller dårlig jobb. Men forskjellen er mindre enn vi kanskje skulle forvente.

Spør vi lederne om det er lett for sine overordnede å bedømme om de gjør en god eller dårlig jobb, finner vi også mindre forskjeller mellom privat og offentlig sektor enn vi kanskje forventet.

- Halvparten av de norske lederne i offentlig sektor svarer positivt på spørsmålet sammenlignet med vel 60 prosent av lederne i privat sektor, fremholder Sørensen.

Referanse:

Artikkelen er basert på professor Rune Sørensens foredrag Idealistiske byråkrater på Partnerforums høstkonferanse 2007, som ble arrangert 22. november. Partnerforum er et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI, Universitetet i Oslo og statlige etater.

Les mer:

Offentlig motivasjon i forfall? Arbeidsmotivasjon blant ansatte i offentlig og privat virksomhet 1989-2005. (Working Paper).

Powered by Labrador CMS