Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

VEIEN MOT SIKKERHETSRÅDET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide, kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg og daværende utviklingsminister Nikolai Astrup under FNs høynivåuke i 2018.

Hva har Norge i FNs sikkerhetsråd å gjøre?

PODCAST: 17. juni faller dommen. Får vi en midlertidig plass i sikkerhetsrådet? Hvorfor er det så viktig for oss? Og hva innebærer det egentlig å sitte i sikkerhetsrådet?

Norske representanter har benyttet anledningene som har bydd seg til å drive kampanje for å sikre Norge en av plassene i FNs sikkerhetsråd i 2021-2022.

Å sitte rundt bordet der gjør at man synes, man er med, og man fatter det mange vil mene er veldig viktige beslutninger for internasjonal politikk, sier NUPI-forsker Niels Nagelhus Schia, som du møter i denne episoden av NUPI-podden.

– Mange land legger mye ære og prestisje i det å bli valgt. Så det er forsmedelig å gå på et tap og økt status å klare det, sier seniorforsker Niels Nagelhus Schia om kampen Norge er med i om en av de midlertidige plassene i FNs sikkerhetsråd for perioden 2021-2022.

17. juni blir det klart om titalls millioner kroner og årevis med innsats fra Norges side har vært tilstrekkelig for at vi får en av de to plassene vi konkurrerer om.

Norges ferd mot sikkerhetsrådet og sikkerhetsrådets rolle i verden, er tema i episode 17 av NUPI-podden.

Todelt mål

I tillegg til oss selv, er to andre land med i konkurransen, nærmere bestemt Canada og Irland.

I Norges kandidatur er folkeretten, fredsdiplomati, kvinners deltakelse, beskyttelse av sivile og klima og sikkerhet viktige prioriteringer i Norges kandidatur.

Men er det bare for å være med å skape en fredeligere verden vi ønsker oss en plass rundt hesteskobordet i FN-bygningen? Ifølge Schia er Norges mål er todelt:

– Regjeringen har sagt at Norge skal prøve å bli med i sikkerhetsrådet for å ivareta norske interesser og fremme multilateralt samarbeid.

Catwalk for internasjonal politikk

Men et medlemskap i sikkerhetsrådet er heller ikke ubetydelig for et lands status.

– Det er catwalken for internasjonal politikk. Å sitte rundt bordet der gjør at man synes, man er med, og man fatter det mange vil mene er veldig viktige beslutninger for internasjonal politikk. Og det gjør at man får økt oppmerksomhet, bredere kontaktflate, og flere diplomater vil i perioden søke mot norske diplomater, slik at de blir mer relevante, forklarer Schia.

Her kan du lytte til episoden:

NUPI-podden tar tak i aktuelle og viktige ting som rører seg i verden.

Powered by Labrador CMS