Nofimas fagfolk har vurdert helseeffekter av solbærråsaft. De har undersøkt smaksforskjeller mellom ulike varianter av solbærdrikke.
Solbær er rike på antioksidanter
Solbær inneholder mye vitamin C og antocyaniner. De er begge vist å gi positive helseeffekter.
– Det er antocyaninene som gir solbærene den mørke, blå-lilla
fargen. Mange studier har visst at de bidrar til å redusere risikoen for livsstilsykdommer. Særlig hjerte- og karsykdommer. Andre positive effekter er bedre hukommelse og raskere
restitusjon, forteller forsker Kjersti Aaby i Nofima.
Vitamin C er viktig for både immunforsvar og bindevev. Den tilrettelegger for enzymer som bygger opp blant annet kollagen og karnitin.
Mange har hørt historier fra seilskutetiden om hvordan mangel på vitamin C i
kosten førte til skjørbukdød, særlig under lange sjøreiser. Symptomer på mild
mangel er trøtthet og økt infeksjonsfare.
Vitamin C holder seg godt i solbærråsaft
Det er spesielt mye antocyaniner i skinnet av solbærene.
Når man presser bærene for å lage saft, blir en stor del av dette igjen
i pressresten.
– Like fullt gir også solbærsaften et solid tilskudd av
antocyaniner, påpeker Kjersti Aaby.
Det meste av vitamin C i bærene blir med
over i saften. Og i motsetning til for en del andre bærprodukter er vitamin C
ganske stabil i solbærsaft ved lagring.
Aaby legger til at flere studier har vist at et
daglig inntak på cirka 300 milligram antocyaniner reduserer risikoen for en rekke livsstilsykdommer.
Denne mengden antocyaniner får du hvis du drikker litt mer enn en deciliter solbærråsaft
hver dag. Da har du også dekket anbefalt daglig dose av vitamin C.
Smaksdommere har testet fem varianter av
solbærtoddy
Solbærsaft gjør altså godt, men det skal også smake godt.
Nofimas profesjonelle smakspanel har testet solbærtoddy, basert på fem ulike safttyper:
1
stykk i pulverform hvor sukker er den dominerende ingrediensen.
3 stykk
med 40 prosent råsaftkonsentrat, hvorav to var søtet med sukker, som er den
dominerende ingrediensen og en var søtet med sukralose og steviaglukosid.
1
stykk med 60 prosent råsaftkonsentrat og i tillegg søtet med sukker.
Viktig å sikre lik temperatur på alle prøvene
– I
de fleste testene vi gjør, serverer vi prøvene ved romtemperatur der det er
mulig, men solbærtoddyen skal jo være passe varm. For å sikre så lik
temperatur som mulig ved servering brukte vi derfor varmeskap for å forvarme
både kopper og saft til 80 grader før utblanding i forvarmede begerglass.
Det forteller sensoriker Gard Wigdahl Kalsnes i Nofima. Han hadde
ansvaret for testene.
Alle
prøvene ble blandet like lang tid før hver servering for å minimere
temperaturforskjeller ved servering. Koppene ble også dekket med lokk. Da
solbærtoddyprøvene ble servert, holdt drikken cirka 65 grader.
Annonse
Syrlig, sur eller syntetisk
– Smaksdommerne har vurdert både lukt, smak og hvordan
saften føles i munnen. De fleste solbærtoddyene smaker og lukter ganske likt,
men noen forskjeller er det, sier Kalsnes.
Mest like på både smak og lukt er de to variantene med 40
prosent råsaft og høyest andel tilsatt sukker. Disse gir også den fyldigste
munnfølelsen og mindre av det stikkende og tørre. Samtidig er
ettersmaken mindre intens.
Både pulvertoddyen og toddyen med søtningsmiddel vurderes
av dommerne til å ha en mer syntetisk smak enn de andre variantene.
Pulvertoddyen lukter også mer syntetisk.
Solbærtoddyen med 60 prosent råsaft lukter mer bær enn de
øvrige. Samtidig smaker den surest. Mest syrlig oppleves de to variantene med 40
prosent råsaft og tilsatt sukker som den dominerende ingrediensen.
– Det er sitronsyren som er i solbærene, som gir den sure
smaken. Det er naturlig at toddyen med mest solbærråsaft scorer høyest på
sursmak. Forskjellen mellom egenskapene sur og syrlig kan sammenliknes med
forskjellen mellom en ren sitronsaft og en frisk og balansert sitronlimonade, forklarer
Gard W. Kalsnes.