Denne artikkelen er produsert og finansiert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - les mer.
Hensikten med forskningsprosjektet til Christine Hvitsand var å styrke produksjon og omsetningen av økologiske grønnsaker.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Systemene for lokal økologisk mat møter utfordringer
Forbrukerens preferanser for hvordan grønnsaker skal se ut i matbutikken er en hindring for lokale økologiske matprodusenters kanskje litt mer krokete grønnsaker.
NMBU -Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Publisert
Dersom salaten er litt
mindre eller litt rød i kantene, velger forbrukeren den bort i
matbutikken. Det til tross for at den samme forbrukeren gladelig kjøper salaten på utsalget
til REKO-ringen samme kveld.
Det er en av flere hindringer Christine Hvitsand fant i
forskningen sin. Undersøkelsen gikk ut på å ta inn økologiske og lokale grønnsaker i
offentlige virksomheter, restauranter og matbutikker.
Hensikten med forskningsprosjektet hennes var
å styrke produksjon og omsetningen av økologiske grønnsaker.
Opprettet et matnettverk
Over to år ble matnettverket Grønn Parallell etablert og
driftet. Et matnettverk består ofte av matprodusenter i et distrikt. De går
sammen om distribusjon og salg av produktene sine.
I Grønn Parallell deltok profesjonelle innkjøpere og lokale
produsenter av økologiske grønnsaker. I løpet av prosjektperioden hadde
deltakerne i matnettverket mange workshoper. Målet var å finne ut hvordan de skulle samarbeide,
diskutere utfordringer og justere underveis.
– Vi startet fra scratch med en felles problemforståelse.
Deretter kom det stegvis frem en ordning for distribusjon og handel som
deltakere ble enig om, sier Hvitsand.
Selv om alt lå til rette for et
levedyktig matnettverk og deltakerne ønsket å samarbeide, møtte de hindringer.
I
tillegg til de ikke strømlinjeformene grønnsakenes problemer i butikkhyllen kom blant annet koronapandemien med nedstengninger. At
partene ikke hadde forpliktende avtaler om kjøp og salg, var også en
utfordring.
De
profesjonelle innkjøperne var butikker, skoler, kantiner og restauranter. Det var også en del kokker og innkjøpere som møtte motstand internt i sine virksomheter.
Spinn-off effekter og nye nettverk
Deltakerne hadde en ambisjon om at Grønn Parallell skulle bli
en varig ordning. Men organiseringen av matnettverket var driftet av midler fra
forskningsprosjektet.
Da prosjektperioden var over etter to år, ble det
vanskelig å drive videre uten en modell for finansiering for driften. Men godt
rykte spres, så også ryktet om matnettverket.
Hvitsand har derfor i etterkant blitt kontaktet av
produsenter og leverandører som ønsket å delta i Grønn Parallell. Da de fikk
vite at ordningen ikke var i virksomhet lenger, tok de saken i egne hender og
nye samarbeid så dagens lys.
– Det er kjempegøy at konseptet fører til etablering av nye
nettverk, sier forskeren.
Ordningen med andelslandbruk
Hovedtema i Hvitsands forskning var å se på hvordan
forskjellig typer samarbeid kan motiveres og organiseres for å bidra til mer
bærekraftige omstillinger i matnettverkene.
Hvitsand så derfor også på ordningen med andelslandbruk og hva det er som trekker medlemmene til denne formen for
samarbeid.
Annonse
Ved å kjøpe en andel i andelsgård har medlemmer mulighet til
å skaffe seg økologiske grønnsaker og andre produkter. Avlingene som produseres, deles blant andelshaverne.
De tradisjonelle andelslandbrukene dyrker for det
meste grønnsaker. Men det finnes også de med husdyr. Da gjerne med produksjon
av egg eller utegris.
Gårdene driftes litt forskjellig. Ofte er det bonden selv
eller en ansatt som drifter gården. Andelshaverne er med i noe av driften og
mye med i det sosiale samholdet på gården.
– Som enkeltperson er det kanskje ikke så lett få til
endringer, men går man sammen med andre, som i andelslandbruk, er det mulig å
få ta del i initiativer som er alternativer til den vanlige måten å produsere
og handle mat på, sier Hvitsand.
Opposisjon mot de mektige næringsaktørene
Gjennom intervjuer undersøkte Hvitsand hvilke verdier,
holdninger og motivasjoner produsenter og andelseiere hadde.
I tillegg til
gårder i Norge var hun med på å studere gårder i Østerrike og Japan. Svarene forskerne
fikk, viste at produsenter og andelshavere har bestemte verdier og et mangfold
av motivasjoner for å delta.
Gårdene hun undersøkte var småskala økologiske gårder, slik som
i Grønn Parallell. Undersøkelsene viste at gårdeiere og mange andelshavere er i
opposisjon til det industrialiserte og globaliserte matsystemet og mektige næringsaktører
i matkjedene.
Et matsystem består av alle ressurser, prosesser og
aktiviteter fra produksjon, distribusjon, foredling, handel, forbruk og til
gjenvinning for maten som produseres i matsystemet.
Det finnes alt fra helt
lokale små, til store og globale matsystem. Og de finnes overalt hvor det
produseres mat.
Industrialiserte matsystemer produserer mat i monokulturer. Det vil si å dyrke den samme planteveksten over store områder, bruke sprøytemidler og
kunstgjødsel.
I globale matsystem er det også lang vei og mange landegrenser fra
produsenten av maten og til forbruker. I Industrialiserte matsystemer er det utfordringer med bærekraft i alle ledd.
Annonse
Tiltrukket av fellesskapet
Selv om opposisjonen til det industrialiserte og
globaliserte matsystemet var stor, var den sosiale tilhørigheten også en viktig
drivkraft.
Medlemmene ble tiltrukket av fellesskapet på gården.
De støttet også ideen om risikodeling siden andelshaverne
delte avlingen likt mellom seg uansett størrelse på avlingen. De likte også det
å være med på å sikre bondens inntekt gjennom kjøp av andeler og ikke
matprodukter.
Gjennomsiktigheten i produksjonen, og det å vite hvor maten
kommer fra, var også viktig. Også det at dyrene hadde det bra.
– Selv om gårdene er en sosial arena for å omsette
samfunnsverdier til praktisk handlinger, er den aller viktigste motivasjonen å
få tilgang til lokal økologisk mat, sier Hvitsand.
Mest populært i urbane strøk
Interessen for å være med i andelslandbruk er stor. I Norge
er det rundt 100 bruk. De fleste ligger i bynære områder.
– Det er urbane folk med høyere utdanning som er mest
bevisst på disse tingene, sier Hvitsand.
Et typisk andelslandbruk er småskala. Dyrking av grønnsaker krever ikke så store areal. I tillegg er samplanting av flere vekster på
samme sted vanlig. Kunnskap om hvilke vekster som passer sammen og hvordan
utvikle god jordhelse gir som oftest godt utbytte på arealet.
Lite matsvinn
I det tradisjonelle matsystemet er standardisering og dermed
matsvinn et stort problem. Det gjør det mindre bærekraftig.
Annonse
Med kort vei fra
produsent til forbruker er matsvinn ikke et problem i produksjoner som andelslandbruk
og lokale matsystemer.
I tillegg
var produksjonen økologisk uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. Det gjør denne formen for matproduksjon mer bærekraftig enn tradisjonelle
matsystem.
Referanse:
Christine Hvitsand: Participatory
and collaborative approaches in sustainability transitions: Niche innovations
in agri-food systems. Doktoravhandling ved NMBU, 2023. Sammendrag.
Om metoden
I etableringen og driften av matnettverket Grønn Parallell brukte
Hvitsand aksjonsforskning og Living lab:
Aksjonsforskning har som mål om å endre utfordringer i samfunnet til
det bedre. Forskningen foregår gjennom involvering av ulike samfunnsaktører og
gjennom handling. Aksjonsforskningen kan foregå i en såkalt «living lab» med
utvikling av innovative løsninger
Living labs er en plattform for utvikling av kunnskap
og produkter, tjenester eller systemer. De kan brukes innenfor et geografisk
område og involvere relevante samfunnsaktører i prosessen. De legger til rette
for å eksperimentere med bærekraftsomstillinger og innovasjoner, herunder
testing av løsninger.