Når slakteriet har sendt fra seg godbitene, tar Liudmila Sorokina
seg av restene. Hun forsker på
kyllingbeinrester ved Nofima.
Kutter proteiner
Eller, rettere sagt: Hun forsker på sunne
stoffer som finnes i biprodukter av kylling. Altså det som blir igjen av
kyllingen etter at først slakteren og så maskinene har forsynt seg med alt som
mennesker kan spise.
– Det vi går etter, er de proteinrike restene, forteller
hun.
Hun bruker det som heter enzymatisk proteinhydrolyse. Enzymer er
naturlige stoffer som finnes i alle levende organismer. De sørger for at andre stoffer
enten settes sammen eller deles opp. I dette tilfellet brukes enzymer og vann
til å dele opp proteiner.
– Vi blander råvaren med vann og spesialiserte enzymer.
Når vi er ferdige, så ligger det bein i bunnen. Øverst er det fett. Det vi er
interesserte i, er det som flyter i midten. Der har enzymene kuttet opp
proteiner i kortere deler: peptider, forklarer Sorokina.
Kan regulere blodtrykket
Det finnes et utall forskjellige peptider. De kan ha helt
forskjellige funksjoner i kroppen.
– Vi har fjernet vannet og fått ut et pulver
med svært mange forskjellige peptider. Når vi endrer temperaturen, tiden eller
enzymene vi tilsetter, kan vi få ut helt forskjellige produkter fra den samme
råvaren, sier hun.
Hun forteller at i hennes prosjekt har det vært 60 forskjellige slike hydrolysater. Det
forskerne vil vite, er hvilke av dem som har den virkningen de ønsker.
Mengdene er for små til at det lar seg gjøre å trekke ut
ett enkelt peptid. Derfor gjelder det å finne frem til den riktige gruppen. Nok
forskjellige peptider til at de kan skilles ut og brukes, og samtidig akkurat
den gruppen av peptider som virker best.
– I det første prosjektet har vi fått ut et peptid som kan
regulere blodtrykket. Vi har hatt en blanding av alle slags peptider med
forskjellige lengder, som vi har gruppert etter størrelse, forteller Sorokina.
Kosttilskudd mot høyt blodsukker og høyt blodtrykk
Hun har brukt to metoder som finner ut hvordan ulike
stoffer er sammensatt: kromatografi og massespektrometri.
– Da kan vi ikke bare finne ut helseeffekten, men også
strukturen på molekylene, sier Sileshi
G. Wubshet.
Han er forsker ved Nofima og har vært veileder for Liudmila Sorokina.
Denne strukturen på molekylene er viktig å kjenne til når
forskningen skal bli til et ferdig produkt. I denne sammenhengen er det snakk
om et kosttilskudd. Det kan virke både mot høyt blodsukker og høyt blodtrykk.
Forsøk på kunstig mage og tarm
Annonse
Liudmila Sorokina har også sett på hvordan peptidene som
brukes, klarer å overleve de tøffe forholdene i magen og tarmene til mennesker.
– Peptider er mat. Vi menneskene
er veldig flinke til å gjøre om det vi spiser, til energi. Faren er at peptidene
blir ufordøyd i magen og mister viktig helsefremmende egenskaper. Peptidene skal
ikke bare overleve i magen. De skal også krysse barrierene og gå inn der hvor
de har en effekt i kroppen din, sier Sileshi G. Wubshet.
– Det vi har funnet
ut, er at de er stabile i magen, forteller Sorokina.
Til slike forsøk har Nofima sin egen, kunstige mage- og
tarmmodell. Den byr på de samme forholdene som fordøyelsessystemet til et
menneske.
Referanser:
Liudmila Sorokina
mfl: Multivariate
correlation of infrared fingerprints and molecular weight distributions with
bioactivity of poultry by-product protein hydrolysates. Journal of Functional Foods,
2022. Sammendrag. Doi: 10.1016/j.jff.2022.105170
Liudmila Sorokina
mfl: Low
Molecular Weight Peptide Fraction from Poultry Byproduct Hydrolysate Features
Dual ACE-1 and DPP4 Inhibition. ACS Food Science & Technology,
2023. Sammendrag. Doi: 10.1021/acsfoodscitech.3c00417
Om forskningen
Liudmila Sorokina disputerte 3. mai på Universitetet i Oslo med avhandlingen Bioactive peptides from poultry by-product hydrolysate targeting cardiometabolic diseases: production, characterization, and bioavailability. Les mer om disputasen.