Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

En ukrainsk soldat i regionen Donetsk, på grensen til Russland. På andre siden av grensen står det nå omkring 100.000 soldater.

Hva er greia med Ukraina?

PODCAST: Ukraina kan bli angrepet av Russland i 2022. Hva er det med Ukraina som gjør at landet kan bli episenteret for den største krigen i Europa siden andre verdenskrig?

Ifølge amerikansk etterretning har Russland allerede rundt 100.000 soldater på grensen til sin nabo i sør, og alle frykter at de går til angrep.

I samtale med Tor Bukkvoll, som er Ukraina-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), prøver Therese Leine fra NUPI å finne ut av hvorfor akkurat Ukraina nå står med kniven på strupen.

Hva er det i landets geografi og historie som gjør at Putin ikke vil gi slipp?

Fikk selvstendigheten i hodet

Bukkvoll forklarer hva tilknytningen til den tidligere Sovjetunionen har med dagens situasjon å gjøre.

– Det gamle Sovjet-systemet og kommunismen raste sammen omtrent samtidig. Mange har snakka om at Ukraina da fikk uavhengigheten litt i hodet og måtte bestemme seg for hva de skulle gjøre med det.

I tillegg forteller han om dramatiske hendelser, som utspilte seg i 2004 og 2014, og som har gjort Ukraina sårbare for nok et angrep fra sin russiske nabo.

Hvor hender det?

I podkasten Hvor hender det? fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) får du en kjapp innføring i aktuelle tema og hendelser som finner sted rundt om i verden. Podkasten er et tilleggsprodukt til NUPIs artikkelserie med samme navn. Du finner artiklene på her. Podkasten produseres av kommunikasjonsavdelingen ved NUPI og ledes av kommunikasjonsrådgiver Therese Leine. Episodene finner du på Acast, i Apple sin podkastspiller og på Spotify.

Powered by Labrador CMS