Vinteren 2023 tok forskere i matforskningsinstituttet Nofima initiativ til en studie om matsvinn fra familiemiddager.
230 familier deltok i 7 uker med å
registrere sitt middagssvinn. Målet var å identifisere effekten av et enkelt og
billig tiltak: å ta i bruk middagsrester og resteingredienser i matlagingen
minst to ganger i uken.
I januar i år fulgte forskerne opp for å se om gode vaner
fortsatt sto ved lag.
Mest mat kastes i hjemmet
FN har som mål å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. Hver
dag kaster hver av oss over 200 gram spiselig mat hjemme.
Det vi kaster mest
av, er rester fra gryter og tallerkener fra middagen, frukt, grønnsaker og
brød. Vi forbrukere står for halvparten av matsvinnet i Norge.
Er det mulig å påvirke forbrukere til å spise opp
middagsrestene sine hvis de får informasjon og inspirasjon?
Det var spørsmålet
forskerne jobbet etter. De delte forbrukerne inn i to grupper: en som skulle
etablere nye vaner med middagsrester og en kontrollgruppe.
Hvordan reduserte de matsvinnet?
Forskerne benyttet seg av et såkalt intervensjonsprogram. Det nådde ut til familiene
i restemiddag-gruppen på flere ulike måter. En intervensjon er en endring som skapes av
forskerne i studiedeltakernes miljø eller atferd, for å studere effekten av en
slik endring.
Restemiddag-gruppen ble oppfordret til å bruke middagsrester
og/eller resteingredienser i minst to middager hver uke over fire uker. Det kunne for eksempel være en halv sitron eller et par resteskjeer med rømme.
Familiene ble tilbudt
informasjon og inspirasjon på spesiallagde nettsider fra Matprat til studien. Der var det ulike temaer innen matsvinn. I tillegg kunne de bli medlem av en
Facebook-side hvor deltagerne kunne dele gode tips og inspirere hverandre.
Kontroll-familiene rapporterte sitt ukentlig matsvinn uten noen annen
utfordring.
Kastet 40 prosent mindre fra middagen
I restemiddag-gruppen var det en jevn nedgang i kasting fra 462
gram middagsrester første uka, til 281 gram siste uka.
Det tilsvarer 40 prosent mindre
middagssvinn. Det er potensielt 9,4 kilo mindre middagssvinn i året bare på en slik
familie.
– Det er kjempespennende resultater. 40 prosent er en god
reduksjon sammenlignet med hva andre tilsvarende studier har oppnådd, sier forsker Kristine Svartebekk Myhrer.
Hun holder på med en doktorgrad om forbrukere og matsvinn i Nofima og NMBU og har gjennomført studien.
Annonse
Ifølge forbrukerne selv var mest nyttige informasjonen for å redusere middagssvinn å få tips om oppbevaring og holdbarhet.
Spennet i hvor mye middag ulike familier kastet, var stort.
Det var flere familier som kastet nesten tre kilo i uken bare fra middager.
Andre kastet ingenting.
– De familiene som kaster mest og som trenger å endre vaner
mest, hadde størst effekt av tiltaket. De endret vaner til det positive og
reduserte middagssvinnet sitt mest, selv om de ikke hadde det som mål, sier Myhrer.
Metoden måler endring
Men hva med kontrollgruppen som ikke skulle påvirkes, men kun
rapportere matsvinn? På de sju ukene reduserte denne gruppen middagssvinnet
sitt med 22 prosent.
– Resultatene bekrefter at restemiddag-gruppen som aktivt endret
vaner, beveget seg vesentlig mer i positiv retning enn kontrollgruppen som ikke
aktivt ble påvirket. Men
bare det å se og måle sitt eget matsvinn i hjemmet påvirket deltagerne, sier
Myhrer.
Eller som
en deltager i evalueringen formulerte det:
– Interessant hvordan
matsvinnet endret seg da det ble målbart hvor mye svinn vi hadde.
Slike refleksjoner fra
forbrukere gjør Myhrer optimistisk:
– Hvis vi forbrukere
bidrar, vil vi nå FNs mål om halvert matsvinn. Både oss forbrukere, industri og
myndigheter må dra lasset sammen for å få det til.
Varer det?
Spørsmålet i kjølvannet av denne studien var om reduksjonen
ville holde seg eller om familiene ville gli tilbake til gamle vaner.
Annonse
Nettopp
dette fulgte Myhrer opp ett år etter studien. Hadde de klart å
holde svinnet fra middagen lavt?
Restemiddag-gruppen hadde økt matsvinnet noe ett år etter. De var likevel ikke helt tilbake på det nivået de lå på
i starten av studien. Mer overraskende var det at
kontrollgruppen hadde fortsatt å redusere middagssvinnet sitt ytterligere. De var kommet ned
på likt nivå som restemiddag-gruppen.
De rapporterte å lage restemiddager hver
uke. De er nå like aktive med å søke etter informasjon om matsvinn som
restemiddag-gruppen. Og det helt på eget initiativ.
Det kan, ifølge forskeren, tyde på at det å bli
oppmerksom på eget matsvinn bidrar mest til langvarige endringer.
– Så vidt vi vet, er dette den første studien som gjennomfører
en konkret intervensjon i såpass mange husholdninger over flere uker og med
oppfølging ett år senere. Resultatene er oppmuntrende. De viser at det ikke skal mye innsats til for å redusere matsvinnet over lengre tid, sier
prosjektleder Valérie Lengard Almli ved Nofima.
Anne Marie
Schrøder er Kommunikasjonssjef i Matvett AS. De utvikler og gjennomfører
ulike aktiviteter for å påvirke forbrukere til å kaste mindre mat på oppdrag
fra myndighetene. Hun er optimist:
– Vi vet det er mulig å få til varige endringer i forbruk
hvis det påvirker familier direkte. Det kan for eksempel være å redusere strømforbruk når
det bidrar til lavere kostnader. Vi tror dette også er mulig når det gjelder å
kaste mindre mat. Da må vi i enda større grad legge til rette for å ta enkle
grep og tydeliggjøre besparelser både for lommebok, klima og miljø, sier
Schrøder.
Om prosjektet
Studien var i samarbeid med Matvett og Matprat og er en del av prosjektet Sustainable eaters, som finansieres av Forskningsrådet. Det overordnede målet for prosjektet er å skape økt forståelse for og forsterke forbrukernes bidrag til et bærekraftig norsk matsystem. Forskningsprosjektet skal blant annet kartlegge hvordan forbrukernes valg og atferd har betydning for verdikjeden for mat.