– Det har vært
vanlig å anta at korn dyrket med økologiske metoder er mer forurenset av
muggsopp enn korn dyrket på konvensjonelt vis. Kornet kan da være helseskadelig
for mennesker, forteller professor Per Ole Iversen.
I en stor analyse av forskningen på området finner forskere nå det motsatte.
Iversen er en av to deltakere i studien fra Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. I tillegg har professor i økologisk landbruk, Carlo Leifert både tatt initiativ og deltatt i studien. Leifert er for tiden gjesteprofessor ved avdelingen.
Hentet fra 85 publiserte
artikler
Den systematiske gjennomgangen bygger på data fra 85
publiserte vitenskapelige artikler. Hver av dem handlet om infeksjon av muggsopp i kornavlinger.
Artiklene ble identifisert
via systematiske søk i litteraturdatabaser med bruk av forhåndsbestemte
kriterier. Tidsperioden for artiklene er 1992–2020.
Over 90 prosent av disse studiene ble utført i europeiske land. Ved bruk
av statistiske metoder ble resultatene fra de enkelte studiene vektet for korntype, klima, land og studiedesign.
– Hovedkonklusjonen var at det ikke var økt risiko for
muggsoppangrep på kornavlinger som var økologisk dyrket sammenliknet med
avlinger som ble dyrket på konvensjonelt vis, slår Iversen fast.
Flere gunstige
sider ved økologisk dyrking
Iversen er
representanten for humanmedisinen i forskergruppen. Han mener det er en stor
styrke at studien er tverrfaglig.
– I denne studien
framgår det at de som dyrker økologisk ikke opplever mer muggsopp på avlingene
enn de som driver konvensjonelt. Til dels er det tvert imot. For to av typene muggsopp var det ingen forskjell, forteller han.
Studien har
i tillegg avdekket flere gunstige sider ved økologisk dyrking.
– Det har i mange
år blitt forsket på økologisk framstilt mat. Mange tror det er godt for både
kua og bonden – og menneskers helse, men det siste vet vi ikke helt sikkert, sier Iversen.
Han forteller at det nå ser ut som om økologisk dyrket frukt og grønnsaker har mer gunstig innhold av
antioksidanter og mikronæringsstoffer enn konvensjonelt framstilte
landbruksvarer.
– Det kan være godt nytt for deg og meg.
Soppfunnene
overasker
Han mener studien
kan få store konsekvenser.
– Myten om at
økologisk dyrking er mer utsatt for muggsoppangrep har vi nå i stor grad
tilbakevist. Det bør i hvert fall ikke svekke budskapet om å anbefale økologisk
matproduksjon, sier Iversen.
Annonse
Han legger til at disse funnene er svært
overraskende. De har tyngde fordi de baserer seg på en lang rekke godt
dokumenterte funn fra ulike deler av verden.
Studenter og
gravide er med i studien
Iversen og
medarbeidere har tidligere utført en studie blant
universitetsstudenter. Der fant de også at økologisk dyrket mat er gunstig sammenliknet med jordbruksprodukter dyrket på ordinær måte.
– For tiden er vi
i gang med en ny studie der vi undersøker to grupper gravide
kvinner: Den ene gruppen spiser økologisk, mens den andre spiser konvensjonelt
framstilt mat under svangerskapet, forteller han.
Eventuell påvirkning av mors økologiske
matinntak både på mor selv og barn skal bli grundig undersøkt i to år etter at
barnet er født.
Per Ole Iversens
rolle i den omfattende studien er todelt:
– Jeg har vært
med på å vurdere utvalget av studier vi skulle ta med. Jeg bidro også med
refleksjoner fra en leges ståsted om hva slags konsekvenser dette vil kunne ha
for menneskers helse.
Spesifikke funn i studien
Konsentrasjonene av de viktigste giftstoffer produsert av
muggsoppartene Fusarium, Aspergillus og Penicillium hentet fra økologisk
framstilt korn, var lavere enn de maksimale forurensningsnivåene som er
fastsatt av EU.
Konsentrasjonen av Fusarium-giftstoffene var markert høyere i
konvensjonelle enn i økologiske kornprodukter.
Giftstoffer produsert av Fusarium-arter påvirkes av den
agronomiske praksisen som brukes av bønder, fordi disse soppene kan infisere
kornplanter under veksten i åkeren og dermed produsere giftstoffene i kornet
før høsting.
En rekke agronomiske metoder brukt i konvensjonell
kornproduksjon for å øke avlingen (for eksempel korte halmvarianter, høy tilførsel av
nitrogenberiket gjødsel, minimal jordbearbeiding) har tidligere vist seg å øke
risikoen for forurensing av kornet med gifstoffer produsert av Fusariumsopp.Konsentrasjoner av giftstoffer produsert av muggsoppartene Aspergillus
og Penicillium var ikke signifikant forskjellige i økologiske og konvensjonelle
kornprodukter.