Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.
Ingunn Sommerset påpeker at en av hovedårsakene til at så mye fisk dør i næringen er infeksjonssykdommer.(Foto: Terje Bendiksby / NTB)
– Utviklingen i oppdrettsnæringen har gått feil vei
– Slik næringen er strukturert, så forventer vi ikke en stor forbedring på veldig kort tid heller. Men man må ikke gi opp, sier Ingunn Sommerset ved Veterinærinstituttet.
– Det har tatt litt tid å få oversikten, men jeg trives med helikopter-perspektivet og de nye oppgavene, sier Ingunn Sommerset. Hun ble nylig konstituert som avdelingsdirektør for fiskehelse- og velferd ved Veterinærinstituttet.
I en ny episode av VETpodden deler hun sine tanker om situasjonen i oppdrettsnæringen nå. Hun forteller også litt om hvordan holdningene til fiskehelse og velferd har endret seg de siste årene.
Sommerset begynte i Veterinærinstituttet i 2019 og kommer fra stillingen som leder for seksjon for akvatisk biosikkerhet.
Hun har også vært redaktør for Fiskehelserapporten i flere år. Det er en rapport Veterinærinstituttet har gitt ut i 20 år.
Podcast: Om oppdrettsnæringen
I denne episoden av VET-podden kan du høre Ingunn Sommerset dele sine tanker om situasjonen i oppdrettsnæringen nå og fortelle litt om hvordan holdningene til fiskehelse og velferd har endret seg de siste årene.
– Fiskehelserapporten har vært og er
viktig. Jeg føler at bevisstheten rundt fiskehelse og fiskevelferd har økt de
siste årene. Vi er en nøytral institusjon, og jeg tror vi har høyt tillit når vi går ut med denne type statistikk og informasjon og formidler den til
samfunnet, sier hun.
Hun forteller at det har vært mye oppmerksomhet på dødelighetstall og at utviklingen i oppdrettsnæringen har gått i feil
retning.
– Slik næringen er strukturert, så forventer vi ikke en stor forbedring
på veldig kort tid heller. Men man må ikke gi opp, sier Sommerset.
Hun påpeker at en av hovedårsakene til
at så mye fisk dør i næringen, er infeksjonssykdommer.
– Det er økt fokus på biosikkerheten. Det vil si å hindre introduksjon og spredning av smitte. Det å jobbe forebyggende og
hindre påslag av smitte er kjempeviktig.
Hun forteller at det vil ta tid og koste penger. Det er også usikkerhet rundt hvilke tiltak som virker og ikke virker.
– Veterinærinstituttet har en viktig rolle nettopp fordi vi kan skaffe
oversikten og jobbe tett sammen med næringen og andre kunnskapsinstitusjoner
for å løse disse utfordringene. Det er ikke sånn at jeg ser svart på det, sier
Sommerset.
Fiskefrelst sunnmøring
Avdelingsdirektøren studerte medisinsk mikrobiologi. Hun planla ikke å jobbe med fisk selv om hun kom fra et område ved sunnmørskysten
der fiskeoppdrett og villfiskfangst er vanlig.
Men da hun holdt på å bli
ferdig med mastergraden sin, så skiftet veilederen hennes jobb og begynte på
Havforskningsinstituttet for å bygge opp en ny gruppe.
– Han søkte om forskningsmidler til en doktorgradsstipendiat og spurte meg
om han kunne sette mitt navn som kandidat. Uten at jeg helt skjønte hva det
innebar så sa jeg ja til det, forteller hun.
Da veilederen så fikk forskningsmidlene, var de knyttet
til Sommerset som kandidat.
– Det var et litt sært felt med kveiteoppdrett og virus som tok
knekken på yngelen. Det var et kjempestort sprang fra bakterier og tuberkulose hos mennesker som jeg jobbet med. Men, så gikk jeg jo løs på dette her
og har faktisk ikke sett meg tilbake. Jeg har vært fiskefrelst siden og har holdt på med
fiskehelseproblematikk i snart 30 år, forteller hun.