Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.
Hva er poenget med dødelighetstall?
I hundrevis av år har det blitt ført statistikk over dødelighet for både mennsker og dyr. Hva er det disse tallene kan fortelle oss?
Dødelighetstall blir blant annet brukt som en indikator på helse og velferd, enten det gjelder mennesker eller oppdrettslaks.(Foto: Clay Banks / Unsplash)
Helt fra Florence Nightingales tid og enda før det har det
blitt ført statistikk over dødelighet. For mennesker og etter hvert for dyr. Mye av de samme metodene for dødelighetsberegninger brukes både på mennesker og
dyr.
De siste årene har dødelighet på oppdrettslaks fått mye oppmerksomhet. Hva
er egentlig poenget med dødelighetstall? Og hvordan kommer forskerne fram til tallene?
Hva skal vi med dødelighetstall?
Christian Madsen er forsker og epidemiolog ved Folkehelseinstituttet.(Foto: Privat)
Lars Qviller er forsker ved Veterinærinstituttet. Sammen med Christian Madsen, forsker og epidemiolog ved Folkehelseinstituttet deltar han i en ny episode av podcasten VET-podden. De forteller blant annet om hva vi egentlig skal med
dødelighetstall og hvordan den historiske utviklingen av dødelighetsberegninger
har vært.
Dødelighetstall blir blant annet brukt som en indikator på helse og velferd, enten det gjelder mennesker eller oppdrettslaks.
– Dødelighetstallene kan fortelle oss om helse- og
velferdssituasjonen i oppdrettsnæringen. Stortingsmeldingen om dyrevelferd, som
kom før jul 2024, trekker en direkte linje mellom dødelighet og velferd. Det er
satt et forslag om et mål på fem prosent dødelighet. Og da er det viktig at vi har et
dødelighetstall som kan relateres til helse og velferd i oppdrett, sier Qviller.
Han forteller at det alltid har vært et ønske om å holde dødeligheten nede i oppdrettsnæringen. En død laks er en tapt inntekt.
Podkast: VETpodden
Dødelighetstall er tema i en ny episode av podkasten VETpodden. Gjester i episoden er Lars Qviller, forsker ved Veterinærinstituttet og Christian Madsen, forsker og epidemiolog ved Folkehelseinstituttet.
Qviller understreker at etter hvert har det kommet inn helse- og velferdsperspektiver.
– I Norge har vi en god forvaltning hvor alle som driver med
oppdrett skal rapportere inn hvor mye fisk de har. Og de skal rapportere inn
svinn, hvor død fisk er en av de kategoriene. All fisken dør jo til slutt fordi
den bli slaktet. Så når vi snakker om rapportering av død fisk, så er jo det
fisken som dør før slakt, sier Qviller.
Dødelighetstall kan vise samfunnets forskjeller
Madsen forteller at dødelighetstallene sier noe om hvilke påkjenninger og utfordringer vi står i. Som for eksempel hvilke sykdommer som tar flest liv og hvilke forhold som må justeres.
– De sier også om andre ting for mennesker, som for eksempel om det er
forskjeller etter sosioøkonomi, altså hvilke ressurser enkelte folk har, og om
det er ulikheter etter ulike aldersgrupper eller ulike religioner. Dette er
viktig for å se om tiltak som er iverksatt, har en ønsket effekt på forebygging
i den grad vi klarer å få det til, forteller Madsen.
Lars Qviller, forsker ved Veterinærinstituttet.(Foto: Bryndis Holm)