De kutter transporten og pakker fisken i emballasje som
det går an å gjenvinne. Resultatet er lavere klimaavtrykk.
– Det er allerede kjent at villfanget hvitfisk har et
gjennomsnittstall på miljøbelastning som er betydelig lavere enn kjøtt, sier forsker Anlaug Ådland Hansen i Nofima.
Hun har arbeidet med et nytt
konsept. Det får ned miljøbelastningen fra villfisken enda mer. Nå nærmer den
seg miljøtallene fra hvetemel og annen mat som er basert på planter.
SupremeFilet
Prosjektet SupremeFilet skal skape mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk.
Gunnar Klo AS eier prosjektet, mens Nofima har ledet forskningen. I tillegg deltar Fresh PL, Südpack, Multivac, Oda og Norsus. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.
Emballasjematerialet som er testet ut i prosjektet, består i hovedsak av polypropylen. Sammen med et tynt barrieresjikt gir det både god bevaring av kvalitet og kan gjenvinnes til bruk for nye emballasjematerialer.
Pakning og transport
I første omgang fant partnerne bak forskningsprosjektet SupremeFilet frem til emballasje som er både mindre og mer miljøvennlig. Det kan du lese mer om her.
Tidligere har kjøtt og fisk stort sett blitt pakket i plast som er satt sammen
av flere lag med forskjellige typer plastmaterialer. Nå er emballasjen byttet
ut med gjenvinnbar plast. Den består i hovedsak av bare én type plastmateriale slik at den kan smeltes ned og brukes på nytt.
Det neste som hjelper klimaet, er mindre transport.
Sammen
har disse tiltakene fått ned klimabelastningen med 30 prosent.
– Det nye
produktkonseptet har bidratt til lavere klimagassutslipp per kilo produkt,
forteller Hansen.
Tall gir bedring
Forskerne har sammenlignet tallene både med tidligere tall
fra vesterålsbedriften Gunnar Klo og med andre analyser som Norsk institutt for
bærekraftsforskning (Norsus) har gjort tidligere. Det er Gunnar Klo som har bearbeidet og pakket fisken i prosjektet.
– Vi trenger tall for å gjøre forbedringer. Hvis vi ikke
kan måle, kan vi heller ikke forbedre, sier Hansen.
Alt på ett sted
Mye av forbedringen handler om at alt gjøres på ett sted.
– De pakker og prosesserer én gang, sier forsker Erik Svanes hos Norsus.
Da blir det en forskjell sammenlignet med om fisken skulle
tas imot ett sted og behandles et annet sted i Norge eller Europa.
– Dette
konseptet sparer miljøet for både emballasje og transport, forklarer Svanes.
Dessuten er holdbarheten bedre ivaretatt med det nye
produktkonseptet.
Annonse
– Men det har vi ikke klart å regne på miljøeffekten av. Vi har ikke tall på svinn hjemme hos folk før og etter. Antagelig er det mindre
svinn også, sier han.
Han forteller at det også er viktig at det ikke bare er
klimabelastningen som er redusert. Også en lang rekke andre utslipp er redusert – og
dessuten forbruk av ressurser som for eksempel olje.
Det dreier seg ikke bare om å få tall som bekrefter sunn
fornuft, ifølge Svanes. Det er ikke vanskelig å skjønne at mindre emballasje og
mindre transport er bra:
– Men det er viktig å finne ut hvor stor forbedring hvert
tiltak har gitt. Dette kan hjelpe resten av sjømatbransjen til å gjøre
tilsvarende forbedringer.
Sjekket skrei
– Generelt kan vi si at her har de kommet ned i
miljøpåvirkningen nesten så langt som det er mulig å komme med dagens
teknologi, sier han.
Forskerne har analysert et produkt fra skrei, funnet ut at det
har liten negativ påvirkning på miljøet og funnet ut hvordan det har klart å
komme så langt ned.
Klimagassutslippene fra dette produktet er cirka 30
prosent lavere enn for gjennomsnittlig torsk på markedet. Sammenlignet med
gjennomsnittlig svin og kylling er de rundt 55 prosent lavere.
Samtidig
understreker Erik Svanes at også bruken av ressurser og andre utslipp enn
klimagasser er vesentlig lavere.
– Det er gjort forbedringer både i prosesseringen,
emballasjen, transporten og distribusjonen frem til forbruker. Også
avfallsbehandlingen blir forbedret. Mindre emballasje og gjenvinnbar
emballasje fører til lavere miljøpåvirkning. Funnene vi har gjort og kunnskapen
vi har opparbeidet oss i dette prosjektet, viser at det er riktig å satse på
lokal prosessering av norsk fiskeråstoff,
sier Anlaug Ådland Hansen.