Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Romsenter - les mer.

Romteknologi kan bidra til bedre kjøtt og melk på jorda

Et norskutviklet system skal holde styr på dyra og la bonden vite hvor de er. 

Mann står blant kuer
Oscar Hovde fra Batnfjordsøra i Møre og Romsdal er grunnlegger av Nofence som selger virtuelt gjerdesystem for beitedyr.
Publisert

Mange bønder kvier seg for å la dyrene sine gå fritt på beite. De lurer blant annet på om gjerdene er sikre nok, om dyrene holder seg der de skal være og om dyrene er trygge. 

– Derfor var en av hovedtankene bak Nofence å utvikle noe som gjorde at beitedyr skulle få være ute og ha et bedre liv, sier Oscar Hovde. Han er grunnlegger av bedriften Nofence.

Den norske bedriften selger et virtuelt gjerdesystem for beitedyr, som lar bonden vite hvor dyrene er. Det igjen gir muligheten til å utnytte beitet og områdene til gården enda bedre.

Norsk romsenters rolle

Norsk Romsenter støtter utviklingen av romteknologi eller data fra rommet til produkter eller tjenester på jorda.  

Les mer om støtteordningene her

Utnytter gårdens ressurser bedre

Nofence sitt virtuelle gjerdesystem består av en klave som beitedyrene har på seg og som sporer dem ved hjelp av satellittdata fra GPS-systemet. En egen applikasjon og webportal viser hvor dyrene befinner seg. Den sender over mobilnettet.

I applikasjonen og webportalen setter bonden opp det virtuelle gjerdet hvor beitedyrene kan gå. Beveger dyrene seg ut av dette området, gir klaven først fra seg et tydelig og spesifikt lydsignal som advarsel. 

Satellitt-kart
De virtuelle gjerdene tegnes opp av bonden i løsningens egen mobilapp eller webportal.

Fortsetter dyret i den samme retningen, gir klaven fra seg et elektrisk støt som får dyret til å snu. Går dyret likevel videre, slutter lydsignalet og støtet.

Derfor tegnes det virtuelle gjerdet opp i mobilappen eller webportalen før bruk. Deretter blir dyrene trent til å kjenne igjen signalet fra klaven.

Dyrene kan spores selv om de forlater beiteområdet. Blir de skadet eller syke, gir klaven beskjed om dette via appen eller webportalen.

Slik gir satellittdata bedre kjøtt og melk

– Ved å la dyr beite på gress i stedet for å slå det med maskiner, tilføres jorda naturlig gjødsel og jordsmonnet «masseres» av dyrenes aktiviteter. Da vokser gresset mye bedre, sier Hovde.

Bønder som bruker løsningen har opplevd en økning på opp til 60 prosent produktivitet på sine arealer.

– En så stor økning i produktiviteten betyr mye for en gård. Dermed åpner teknologien for å drive mer i retning av det som heter regenerativt landbruk, sier Hovde.

Satellitt-kart
I mobilappen og webportalen kan hvert beitedyr spores ved hjelp av data fra satellittnavigasjonssystemer.

Det er ikke bare mer miljøvennlig, mer økologisk og fremmer karbonfangsten til landbruk. Beitedyr som får gå ute, gir dessuten bedre kjøtt og melk. 

– Det har vi sett i målinger av både kjøttsammensetning og fettsyrebalanse. Slik kan romteknologi og satellittdata bidra til bedre kjøtt og melk på jorda, sier Hovde.

Dyrevelferd aller viktigst

Hovde hadde ideen om et virtuelt gjerdesystem for beitedyr fra han studerte til elektroingeniør ved Norges tekniske og naturfaglige universitet på 1990-tallet. 

– Da GPS-teknologien kom, skjønte jeg at dette var løsningen som kunne realisere ideen, sier Hovde.

Han utviklet klaven og teknologien bak Nofence. Etter hvert fikk han patent både i Norge, Europa og USA.

– Det viktigste har likevel vært å bevise at systemet ikke er negativt for dyrenes velferd. Derfor har vi gjort flere forsøk innen dyreatferd sammen med forskere fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, sier Hovde. 

Utstyr til dyra
Klaven som beitedyrene har på seg i løsningen for virtuelt gjerdesystem.

Siden 2010 har bedriften samarbeidet med Mattilsynet. Det er de som håndhever dyrevelferdsloven i Norge.

– All forskningen viser at dyrene påvirkes mindre av vår løsning enn av vanlige elektriske gjerder. Dyrene legger på seg raskere, har bedre kjøttkvalitet og utskiller mindre stresshormoner, sier Hovde. 

Han ser selv at hans egne geiter har et helt avslappet forhold til klaven og lydsignalet.

Mer nøyaktig GNSS har gitt et bedre produkt

Nofence ble stiftet i 2011 og har solgt løsningen sin kommersielt siden 2018. Det startet i Norge og ekspanderte raskt til Irland, Spania, Storbritannia og USA.

– I dag jobber vi knallhardt med å tilby det aller beste produktet innen virtuell inngjerding. De siste årene har vi satset mye i USA. Det er et stort marked, sier Hovde.

Til nå har de solgt mer enn 100.000 klaver og bidratt til mer enn 500.000 timer på beite i ulike land. 

– Siden presisjonen på GNSS-systemene har blitt bedre over tid, har det gitt et bedre produkt for oss, sier Hovde.

Powered by Labrador CMS