Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.
Forskerne skal blant annet finne ut om naturlige algegifter som blåskjell og andre bløtdyr tar opp, påvirker fiskens helse.(Foto: Evgeniy Kontorin / Shutterstock / NTB)
Forskere vil finne ut om det trygt å spise fisk som har spist giftige blåskjell
Oppdrettsfisken trenger mer mat. Et alternativ er å fôre fisken med skjell og andre bløtdyr som filtrerer naturlige algegifter.
VildeJørgensenKommunikasjonsrådgiver
Veterinærinstituttet
Publisert
Veien mot mer bærekraftig fôr krever at forskerne må lete etter nye ressurser i nærområdene våre for å mate oppdrettsfisken.
Noen av disse artene filtrerer naturlige algegifter. Er det trygt for fisken å spise dem? Og kan disse giftene overføres til menneskene som spiser fisken?
Blåskjell og sjøpung
Blåskjell og tunikater er blant de artene som produsentene venter blikket mot i jakten på nye, bærekraftige råvarer til fôr. Tunikater er bedre kjent som sekkedyr eller sjøpung. De har et høyt
innhold av animalske proteiner.
Både blåskjell og tunikater vokser langs hele
norskekysten. De kan være gode råvarer i fiskefôr. Men begge
filtrerer store mengder sjøvann for å kunne leve av alger. I den prosessen tar de opp gifter – algetoksiner. Hvilken innvirkning det kan ha for
filtrerende bløtdyr som råvare i fôr, er ukjent.
I prosjektet Shellfeed skal forskerne blant annet finne ut om naturlige algegifter som tas opp av filtrerende bløtdyr, i hovedsak blåskjell, påvirker fiskens helse. Videre skal de se på i hvilken grad råvarene kan være giftige for oss som spiser fisken.
Dyrevelferd og
mattrygghet
I dag utgjør fôr størsteparten av
klimaavtrykket en oppdrettslaks har på sin vei frem til middagstallerkenen. Regjeringen har satt et mål om å utelukkende bruke bærekraftige
ingredienser til fôr innen 2030.
Store deler av råvarene som brukes i dag, er importert. Derfor må nye potensielle fôrråvarer utforskes. Skalldyr og tunikater
testes allerede som mulig råvare. Nå skal de kvalitetssikres enda bedre.
– Prosjektet skal undersøke om eventuelle
giftstoffer fra skjell i fôr tas opp i oppdrettsfisk. Dette er viktig å
avklare. Fôret må både sikre god dyrevelferd for fisken og sikre trygg mat for
forbrukerne, sier prosjektleder Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet.
Mindre bruk og kast
Verden er under økt press. Derfor er det avgjørende for klima,
natur og miljø at ressursene blir brukt mer effektivt enn tidligere.
Den
nasjonale strategien for en sirkulær økonomi understreker at det må gjøres et
skifte fra bruk-og-kast-økonomi til en økonomi basert på at færrest mulig
ressurser går til spille.
Dette innebærer blant annet å utnytte lokale marine
ressurser lavt nede i næringskjeden, slik som blåskjell og tunikater.
De kan
dyrkes langs hele kysten og i fjorder uten aktiv fôring, fordi de ernærer seg
på naturlig tilgjengelige alger i sjøen. Hvis slike råvarer brukes til fôr og som generell proteinkilde, kan det redusere import og være en svært bærekraftig
erstatning for dagens løsninger.
Om Shellfeed
Veterinærinstituttet leder prosjektet, men det skal samarbeides med Nofima og National Research Council i Canada. Finansieringen kommer fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF).