Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.
En forsker har undersøkt hvordan variasjoner i vårens ankomst de siste 150 årene påvirker gytetidspunktet til torsken.(Foto: Anders Beer Wilse/Norsk folkemuseum)
Torsken har en forunderlig evne til å tilpasse seg den nye våren
De siste 150 årene har mer skog ført til brunere ferskvann og mørkere og varmere sjø langs kysten i Skandinavia. Dette påvirker torskens tidspunkt for å gyte.
AndreaMaguglianiKommunikasjonsrådgiver
Universitetet iBergen
Publisert
Våren er som en
årlig omstart av naturen etter vinterens mørke og kulde, med bladløse trær og lite
mat.
Når lyset og temperaturen øker, setter fotosyntesen i gang nytt liv i plantene. Mange dyr kan nå spise insektlarvene som beiter på knopper og skudd. I økologien kalles dette sammenfallet av en rekke hendelser fra planter og dyr for «trofisk
synkroni».
Anders Frugård Opdal ved Institutt for biovitenskap på Universitetet i Bergen forsker på hvordan vårens ankomst har variert de siste 150 årene og hvordan dette påvirker når torsken gyter.
– Det er mye som tyder på at tidspunktet for våren har endret seg. Et sentralt spørsmål i økologien er om dyr kan tilpasse seg dette. Den beste forskningen har stort sett blitt gjort på fugl, og så har man antatt at funnene er overførbare til fisk havet, sier Opdal.
Forstyrrende
klimaendringer
I vår tid blir klimaet varmere, vintrene
kortere, og våren kommer stadig tidligere. Dermed må også de ulike artene tilpasse
seg.
Opdal forteller at en rekke feltstudier viser at dette kan skape krøll for både fugl og fisk. Et eksempel
er kjøttmeisen.
– Etter hvert som våren
kommer tidligere, klarer ikke kjøttmeisen å henge med i eggleggingen. Dermed kommer
kjøttmeisen stadig oftere i utakt med tidspunktet hvor fuglemat som kålormer og
insekter er tilgjengelig. Denne utakten kalles for «trofisk asynkroni» på
fagspråket, forklarer forskeren.
Den
fleksible torsken
Men det finnes unntak.
Ifølge Opdal og
kolleger ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Havforskningsinstituttet,
klarer nemlig torsken på forunderlig vis å tilpasse tidspunktet for når den
gyter. Avkommet klekker når mattilgangen er størst.
Dette klarer torsken på
tross av en rekke historiske og samtidige endringer i økosystemet den lever i.
– På mange måter lever
torsken og kjøttmeisen lignende liv i lignende økosystem. Også torsken gyter om våren. Sultne torskelarver er avhengige av avkommet til dyreplanktonet
raudåte, som selv beiter på planteplankton. Men hva torsken gjør som ikke kjøttmeisen
får til, vet vi ikke, sier Opdal.
I havet er det oppblomstringen av algene som markerer starten på våren. I løpet av få uker er det så mange milliarder
planktonceller i havet at grønnfargen kan sees på satellittbilder. Dette kalles våroppblomstringen.
– Våren kommer tidligere i
sør enn i nord, og vi ser at torsken tilpasser gytetidspunktet tilsvarende. Den
gyter flere uker tidligere på Møre enn i Lofoten. I tillegg kommer våren tidligere
nå enn i 1980-årene, men torsken justerer gytingen deretter, sier han.
Skogplanting
og brunt ferskvann
Forskerne har også funnet verdifull
informasjon fra gamle logger over all gytende skrei som ble fisket i Lofoten.
Fra
dette materialet kunne de regne ut skreiens gytetid gjennom de siste 150
år. De fant at frem til 1994 hadde torsken år for år utsatt gytingen med til
sammen 40 dager, fra seint i februar til tidlig april.
Annonse
Dette var overraskende og stikk i strid med
forventningene. Årsaken finnes både i ferskvannet og i skogen:
– Blant ferskvannsøkologer er
det en kjent sak at mange ferskvann i Norden og Nord-Europa har blitt stadig
brunere. Denne gradvise formørkingen har konsekvenser for planter og dyr.
Årsaken til brunfargen er økende konsentrasjon av humusstoffer, eller oppløst
organisk materiale. Disse stoffene er ikke annet enn visne barnåler, blader og
annet dødt plantemateriale. Flere spor peker mot økt skogplanting og
redusert beitetrykk fra husdyr som en mulig forklaring på de økende mengdene
humus, sier han.
Brunere vann påvirker torsken
Så hva har torsken med dette å gjøre?
Opdal og kolleger viser til at alt dette brune ferskvannet, som først renner
ut i Østersjøen, finner veien helt opp til Lofoten. Totalt er det snakk om over
20.000 kubikkmeter ferskvann i sekundet, nok til å fylle indre Oslofjord på
fire dager.
Dette ferskvannet har blitt gradvis brunere gjennom hele 1900-tallet. Følgelig
har kystvannet utenfor Lofoten også blitt brunere – og mørkere.
Mørkere vann
betyr mindre lys til planteplanktonet, som i sin tur har gjort at
våroppblomstringen forekommer seinere og seinere på året.
– Den beste hypotesen er at
det er den gradvise utsettelsen av våroppblomstringen som har fått skreien til
å utsette gytingen fra slutten av 1800-tallet og frem til 1990-årene. Etter
dette tar klimaendringene over for fullt. Det blir varmere, våren kommer
tidligere og torsken følger etter.
Akkurat hvilke biologiske mekanismer som
ligger bak torskens evne til å tilpasse gytingen til våroppblomstringen er
fortsatt et mysterium. Men fra laboratorieeksperimenter har forskerne sett at torsken
er svært fleksibel i valg av gytetidspunkt.
– Denne fleksibiliteten tyder
på at torsken er mer tilpasningsdyktig til klimaendringene, og en tidligere vår,
enn vi før har trodd, sier Opdal.