Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.
Spis deg til fem ekstra leveår
En ny studie viser at man kan få leve fem år lengre om man følger de nordiske kostholdsrådene.
I en tidligere studie har forskerne beregnet at man kan leve ti år lengre ved å velge optimale mengder av alle matvaregrupper til punkt og prikke.
(Foto: Colourbox)
En
oppdatert versjon av de nordiske kostholdsrådene ble publisert i 2023. Noe
av det vi ble anbefalt her, var blant annet å redusere inntaket av rødt kjøtt,
prosessert kjøtt, sukker og øke inntaket av grønnsaker, nøtter og belgfrukter.
Nå har en ny studie fra Universitetet i Bergen (UiB) sett på hvor mange nye leveår en gjennomsnittlig norsk
kvinne eller mann kan vinne på å følge de nye kostholdsrådene.
I studien har UiB-forsker Elaheh Javadi Arjmand samlet informasjon om kostholdsvaner og forventet levetid for både menn og kvinner i nordiske og baltiske land.
Hun har deretter brukt en kalkulator utviklet i prosjektet Food4HealthyLife ved UiB. Med den kan hun estimere hvor mange ekstra leveår menn og kvinner i disse landene kan forvente ved å følge de nye kostholdsrådene.
Nordmenn kan leve fem år lengre ved å spise optimalt
– Kalkulatoren gjør det mulig å
se på effekten av mengden av ulike matvarer, altså for eksempel beregne hvor
mange ekstra leveår det vil gi deg å gå kutte inntaket i rødt kjøtt med 50 gram
hver dag. Eller hvor mange ekstra leveår man kan få ved å spise mer grønnsaker
og fullkorn, sier Arjmand.
I
en tidligere studie har de beregnet at man kan leve ti år lengre ved å velge optimale
mengder av alle matvaregrupper til punkt og prikke.
– I den studien tok man
imidlertid utgangspunkt i et vestlig kosthold, med mye ultraprosessert mat og
tilsatt sukker. Den jevne nordmann spiser noe sunnere enn dette, forteller
hun.
Så hvor mange ekstra leveår kan vi vinne
ved å endre kostholdet vårt?
Ifølge artikkelen til Arjmand spiser i
gjennomsnitt en norsk kvinne 44 gram rødt ubearbeidet kjøtt og 36 gram bearbeidet
kjøtt daglig, mens en norsk mann spiser 72 gram ubearbeidet rødt kjøtt og 58
gram bearbeidet kjøtt.
– Vi så at hvis man reduserer
dette til 40 gram ubearbeidet rødt kjøtt og 10 gram bearbeidet kjøtt
om dagen, så kan man forvente å få et ekstra leveår, forteller Arjmand.
– I tillegg kan de andre delene
av kostrådene, for eksempel å øke inntaket av belgvekster, fullkorn og nøtter,
gi ytterligere rundt fire år med helsegevinst, legger hun til.
Studie gjort med utgangspunkt i 40-åringer
I beregningene hennes ligger at kjøttet
erstattes med noe annet. Her kommer et økt inntak av grønnsaker, belgfrukter
og nøtter inn.
Det ligger også et stort forbedringspotensial
i å bytte ut siktet mel med fullkorn. Men her gjør nordmenn det generelt allerede bedre enn mange befolkningsgrupper:
– Vi ser at nordmenn har et
inntak av fisk, hvitt kjøtt og meieriprodukter som ligger tett opp imot
anbefalingene, forteller Arjmand.
Beregningene tar utgangspunkt i at
livsstilsendringene skjer fra 40-årsalderen:
– Dette er fordi det da fortsatt
er mulig å forebygge de aller fleste konsekvensene av de store livsstilssykdommer,
forteller hun.
Endringen trenger ikke være stor, men må være varig
Forskeren understreker at beregningene av
økt livslengde er på gruppenivå. Å spise riktig og bra, er selvsagt dessverre
ingen forsikring mot uhell og skader som kan gi en forkortet levetid.
Beregningene er også gjort med
utgangspunkt i en varig endring av kostholdet.
– Vi antar at endringene av
kostholdet varer livet ut. Man kan ikke forvente noen store gevinster av å gjøre
gunstige kostholdsendringer over kun en måned, forklarer Arjmand.
Samtidig sier forskeren at studien
viser at det kan være bra for helsen å følge noen av rådene, om ikke alle. Og
at alle tiltak hjelper:
– Studien vår viser at en varig
endring, om det er å redusere mengden ubearbeidet rødt eller bearbeidet kjøtt,
redusere inntaket av tilsatt sukker eller å spise mer grønnsaker, vil kunne ha
en positiv innvirkning på livslengden din, oppmuntrer hun.
Referanse:
Elaheh Javadi Arjmand mfl.: Life Expectancy Gain of Implementing the Nordic Nutrition Recommendations 2023: Modeling From 8 Nordic and Baltic Countries. Current Developments in Nutrition, 2025. Doi.org/10.1016/j.cdnut.2024.104540
Les også disse sakene fra UiB:
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER