Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nord universitet - les mer.

Verkhoyansk-fjellkjeden, Sakha-republikken, Russland.
Verkhoyansk-fjellkjeden i Sakha-republikken. I denne delen av russisk Arktis ble det årlig invester 68,4 milliarder dollar fra 2017-2022.

Store russiske investeringer i Arktis gir et glimt av Putins visjoner for nordområdene

Spesielt én russisk region skiller seg ut.

Publisert

Forskere i Business Index North-prosjektet (BIN) ved Nord universitet har satt Russlands arktiske investeringer under lupen. 

I en ny rapport presenterer forskerne funn som viser at Russland står for 50–60 prosent av alle arktiske investeringer.

Resten er fordelt mellom de syv andre arktiske nasjonene, inkludert Norge.

Dette illustrerer Russlands strategiske posisjonering i den arktiske regionen og viktigheten av å følge utviklingen nøye i årene som kommer, ifølge forskerne.

– Det er en sterk vilje til å utvikle regionen, forteller Andrey Mineev, som leder prosjektet.

Atomkraftverk bidrar i utviklingen

De største investeringene skjer i Jamalo-Nenetsk. Det er helt nordvest på den sibirske sletta.

Sammen med regionene Sakha (Jakutia), Krasnojarsk, Komi, Nenets og Murmansk skjer 80 prosent av de arktiske investeringene i disse områdene.

Andrey Mineev er en av forskerne som har undersøkt Russlands arktiske investeringer.
Andrey Mineev er en av forskerne som har undersøkt Russlands arktiske investeringer.

Investeringene knytter seg til mineralutvinning, produksjon og transport.

Spesielt én graf skiller seg ut i rapporten. Det er investeringene i Russlands østligste arktiske region. En liten arktisk region med navn Tsjukotka.

Dette området ligger så langt øst at avstanden til amerikanske Alaska bare er noen få kilometer over Beringstredet.

Viktig strategisk område

Investeringene i Tsjukotka har økt med 388 prosent. Samtidig har investeringene i russisk Arktis generelt sunket med 18 prosent i perioden 2017–2022.

Tsjukotka er et distrikt nordøst i Russland. Her bor det kun rundt 50.000 innbyggere på et areal på 737.700 kvadratkilometer. I øst er avstanden til Alaska bare noen få kilometer over Beringstredet. Til sammenligning så har Norge, inkludert Jan Mayen og Svalbard, et landareal på 385.000 kvadratkilometer.

Bilibino er en vvsidesliggende by i Tsjukotka, langt øst i Russland.
Bilibino er en avsidesliggende by i Tsjukotka, langt øst i Russland.

I rapporten kan man lese hvorfor investeringene i Tsjukotka har økt:

«Tsjukotka har blitt et viktig punkt for Russlands økonomiske og geopolitiske ambisjoner i Arktis.»

Den skarpe økningen i investeringer i Tsjukotka er knyttet til flere store prosjekter:

1. Gruvedrift: betydelige investeringer i gull- og kopperproduksjon.

2. Energi: det flytende atomkraftverket Akademik Lomonosov i Pevek.

3. Infrastruktur: utvikling av nye maritime terminaler for Den nordlige sjørute.

Forskerne påpeker at utviklingen i Tsjukotka kan ses som et tegn på Russlands fremtidige ambisjoner i Arktis. Inkludert mål om å øke trafikken langs Den nordlige sjørute.

Denne sjøruten går fra Novaja Semlja i vest til Beringstredet i øst langs kysten av Russland. Den gjør det mulig med raskere varetransport mellom Europa og Asia.

Utvikling av ruten ses som et prestisjeprosjekt. Den viser Russlands teknologiske og maritime kapasiteter. Global oppvarming gjør dessuten sjøruten mer tilgjengelig.

– Selv om Tsjukotka er en liten region, gir denne utviklingen et interessant innblikk i Russlands arktiske strategi, sier Mineev.

Tsjukotka viser altså hvordan Russland tenker om Arktis.

– Det er en dreining mot mer variert ressursutvinning. Ikke bare olje og gass, men også andre mineraler som er kritiske for moderne teknologi. 

Atomkraftverk kan forsyne en hel by med strøm

Tsjukotka er også interessant av en annen grunn. Det er plasseringen av verdens første flytende atomkraftverk ved navn Akademik Lomonosov.

Transporten av det ble en nyhetssak i Norge da det ble slept oppover Norskekysten og til Murmansk i 2019. I omtalen kom det fram at atomkraftverket er bygd på en 144 meter lang plattform og at det består av to reaktorer.

Den første flytende atomkraftstasjonen under transport fra Murmansk i august 2019.
Den første flytende atomkraftstasjonen under transport fra Murmansk i august 2019.

Det har en kapasitet til å forsyne en by på 100.000 mennesker med strøm. Det er langt flere enn de 4.230 som bor i Pevek.

Det bidrar, foruten energiforsyning i Tsjukotka, med å erstatte et gammeldags kullkraftverk. I tillegg avlaster det det eldre Bilibinskaya atomkraftverk som skal fases ut.

Akademik Lomonosov kjører i dag med cirka 30 prosent kapasitet. Målet er å utvide satsingen på ressursutvinning i området.

Fakta om russiske investeringer i Tsjukotka

  • Utregningene fra BIN viser videre en betydelig økning i investeringer innen profesjonelle, vitenskapelige og tekniske aktiviteter i Tsjukotka.
  • Gruvedrift har mottatt de største investeringene i perioden 2017–2022, mens høyeste verdiskapning har vært innenfor bygg og anlegg med gjennomsnittlig fire prosent vekst per år i samme periode.
  • Samtidig har sektorer som administrativ støtte, overnatting og mattjenester mottatt minimale investeringer.
  • Dette reflekterer en klar prioritering av ressursutvinning og infrastruktur fremfor andre næringer, kommer det fram av utregningene fra BIN. 

Prioriterer ressursutvinning

Den ferske rapporten viser i grove trekk at utvinning av naturressurser er av høyeste prioritet i økonomien i russisk Arktis.

Tallene viser at nesten 60 prosent av investeringene i russisk Arktis går til denne sektoren, sammenlignet med bare 16,8 prosent for Russland som helhet.

Dette understreker regionens strategiske betydning for landets ressursutvikling.

Rapporten viser også at Russland har store ambisjoner for fremtiden:

Videreutvikling av energien og infrastrukturen for transport og utvinning av naturressurser står sentralt. Vitenskap og teknologi og bærekraftig sosioøkonomisk utvikling anses også som viktige satsingsområder. Betydelig investeringsplaner i forsvarssektoren må man også regne med, selv om dette ikke er tatt opp inngående i rapporten.

– Men det er også stor usikkerhet om Russland klarer å gjennomføre alle planene sine, sier Andrey Mineev.

Referanse:

Andrey Mineev mfl.: Overview of Russia’s Arctic investments in 2017-2022. Business Index North, BIN Report, 2024. Nordområdesenteret og Handelshøgskolen ved Nord universitet.

Powered by Labrador CMS