Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

I april 2016 sprakk isen i store deler av Beauforthavet, nord for Alaska opp i løpet av noen uker. Området ligger lengst til venstre i bildet. Nordkysten av Grønland vises nederst og kysten av Nord-Norge lengst til høyre.

Denne isen rekker ikke å bli gammel

Ung sjøis sprekker lettere enn gammel is. Oftere enn før går store isflater i oppløsning.

Publisert

Tidlig på året i 2013 sprakk en stor isflate nord for Alaska opp i løpet av to-tre uker, omtalt av Bjerknessenteret som en fransk sprekk. Sterk vind drev store flak fra Beauforthavet ut gjennom Beringstredet. 

Fordi isen var dannet samme år, var den skjørere og gikk lettere i stykker enn eldre is ville gjort.

– Vi går fra tykkere, flerårig is til tynnere, nydannet is, sier Jonathan Rheinlænder, forsker ved Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling og Bjerknessenteret.

Isdekket i Beauforthavet 21. mars 2013. Det innfelte bildet viser området 23. februar, før den store oppsprekkingen begynte.

– Det blir flere råker, forklarer forskeren.

Han forsker på hendelser der sjøisen brått sprekker opp. Isdekket går fra å være en stor, sammenhengende flate til bruddstykker med frie flak som lett tas av strøm og vind.

Ung is er svakere

På høsten er sjøisdekket i Arktis på sitt minste etter sommerens smelting.

Ifølge det amerikanske National Snow and Ice Data Center er årets sesong ikke blant dem med aller minst is, men isarealet er betydelig mindre enn i noe enkeltår før 2007.

Minst var isdekket i 2012. Det var etter denne sommeren, på senvinteren 2013, isen i Beauforthavet sprakk opp så brått.

Simuleringer Jonathan Rheinlænder og kollegene hans har gjort med en ismodell, viser at isdekket i Beauforthavet brister lettere enn før. Brå hendelser der store partier går i oppløsning under uvær, kommer oftere.

– Man kunne tro at flere råker skyldtes sterkere vind. Men det er ikke tilfellet. Vi kan bare forklare det med endringer i isen, sier han.

Flere stormer har det ikke blitt. At isdekket oftere brytes opp, skyldes at isen er tynnere og svakere.

Jonathan Rheinlænder bruker en datamodell til å simulere hvordan sjøis sprekker og beveger seg.

– Hvis smeltesesongen starter med et tynt isdekke, kan det brytes ned tidligere. Samtidig er det også mye annet som spiller inn.

Hvor varm sommeren er og hvor mye det blåser, har stor betydning for hvor mye sjøis som forsvinner det året.

Isen blir ikke gammel

Fra åpent vann forsvinner mer varme fra havet ut i den kalde, arktiske vinternatten. Råker kan føre til at sjøen blir mer nedkjølt enn om den hadde vært beskyttet av is.

– Tidligere har man tenkt at råker fører til mer isproduksjon. Men vi må også se på den andre siden av ligningen, sier Rheinlænder.

Når isen sprekker opp, flyter den lettere av gårde. I år med mye oppsprekking, transporteres også mer is ut av Beauforthavet. Totalt viser simuleringer og satellittbilder at oppsprekking fører til mindre sjøis.

Tidligere ble is fra vestkysten av Grønland liggende i Beauforthavet i flere år før den ble fraktet ut.

– Etter 2007 har Beauforthavet gått fra barnehage til kirkegård, sier Jonathan Rheinlænder.

Sammenligningen betyr at Beauforthavet altså har gått fra å være et sted der isen kunne vokse, til et sted der isen nå sprekker opp og raskt forsvinner.

Referanse:

Jonathan Rheinlænder mfl.: Breaking the ice: Exploring the changing dynamics of winter breakup events in the Beaufort SeaJournal of Geophysical Research: Oceans, 2024. Doi.org/10.1029/2023JC020395

Powered by Labrador CMS