Annonse

DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV STAMI - LES MER.

Kvinne i oppvasken på en restaurant
Noen arbeidstakere hadde om lag dobbelt så stor risiko for å bli uføre som andre, ifølge studien.

Disse arbeidstakerne har høyest risiko for å bli uføretrygdet

Behandling og rehabilitering må derfor rettes spesielt mot denne gruppen.

Publisert

Forskere på Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) studerer vanligvis faktorer som er direkte knyttet til arbeidsmiljø.

I denne studien har forskerne konsentrert seg om noe som ligger utenfor selve arbeidet – nemlig inntekts- og utdanningsnivå, eller sosioøkonomisk status.

Målet har vært å undersøke sammenhengen mellom langvarig sykefravær etter en skade og risikoen for uførepensjon. De har lagt spesiell vekt på hvilken rolle sosioøkonomisk status spiller i denne sammenhengen.

Stor risiko for uførhet

Personer med langtidsfravær etter en skade har høy risiko for å motta uførepensjon. Spesielt blant de med lav inntekt og utdanning. 

– Tidligere forskning har tydet på at både alvorlige skader og lav sosioøkonomisk status kan øke risikoen for langvarige helseproblemer og arbeidsuførhet. Men vi trenger mer kunnskap om hvordan disse faktorene påvirker hverandre.

Det sier forsker og overlege på STAMI, Hans Magne Gravseth. Han har vært med på studien.

Sosioøkonomisk status er målt som en kombinasjon av utdanningsnivå og inntekt. Studien viser at de med en slik lav status hadde om lag dobbelt så stor risiko for å bli uføre som de med høy status. 

Tre av fire som fikk uføretrygd, hadde en diagnose som ikke var skaderelatert.

Dette kan ifølge Gravseth skyldes at personer med lavere sosioøkonomisk status ofte har flere helseproblemer, både før og etter en skade. Dette øker risikoen for uførhet selv om skaden i seg selv kanskje ikke er alvorlig nok til å forårsake uførhet.

– Dette tyder på at behandling og rehabilitering etter skade må rettes særlig mot de med lav sosioøkonomisk status, understreker Gravseth.

Størst risiko ved hodeskade eller forgiftning

Risikoen for uførhet var størst for de som hadde hodeskade eller forgiftning som årsak til langtidssykmeldingen.

Dette kan skyldes at disse diagnosene ofte er mer alvorlige, men det kan også være andre årsaker. Den sosioøkonomiske statusen hadde størst utslag ved forgiftninger og brannskader. Den ga minst utslag ved hodeskader.

Økt sykelighet blant de med lav sosioøkonomisk status kan spille en rolle også her, ifølge forskeren.

– Dersom brannskader og forgiftninger særlig rammer de med økt forekomst av andre sykdommer, vil dette bidra til sterkere sosioøkonomisk ulikhet for disse skadetypene. Men det er trolig også andre mekanismer som spiller inn her. Det kan  videre forskning gi svar på, sier Gravseth.

Referanse:

Eyvind Ohm mfl.: Post-injury long-term sickness absence and risk of disability pension: The role of socioeconomic status. Injury, 2024. DOI:https://doi.org/10.1016/j.injury.2024.111480

Powered by Labrador CMS