Annonse

DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV STAMI - LES MER.

Tidligere studier har vist at mye sementstøv bidrar til dårligere lungefunksjon blant sementproduksjonsarbeiderne og at støvnivåene varierer mye fra fabrikk til fabrikk.

Nå vet de hva sementstøvet inneholder

Ny forskning forteller oss mer om hva støvet i sementfabrikker inneholder og hvilke arbeidsoppgaver som har høyest støveksponering.

Publisert

De som arbeider med å produsere sement, kan bli utsatt for store mengder støv. Støvet kan inneholde en rekke kjemikalier og mineraler som kan være skadelige for helsen til de som arbeider med sement.

Når de blir eksponert for mye sementstøv, bidrar det til dårligere lungefunksjon blant sementproduksjonsarbeiderne. Det har tidligere studier vist. De viser også at støvnivåene varierer mye fra fabrikk til fabrikk.

Hypotesen er at det er klinker som har størst effekt på lungekapasiteten. Klinker er hovedkomponenten i sement.

Overvåket pustesonen

I en ny studie har STAMI-forskere funnet ut mer om hvilke kjemiske forbindelser som finnes i støvet som sementarbeidere utsettes for på jobben. 

De har overvåket pustesonen til ansatte i 22 europeiske sementfabrikker. Der har de registrert konsentrasjonen av finkornet støv. Det er snakk om det som heter torakalt sementstøv. Dette er støv som er så finkornet at det pustes inn og når helt ned i lungene.

Forskerne har analysert prøver av støv og materialer fra studien kjemisk. På den måten har de bestemt de viktigste grunnstoffene. Ut fra analysene har de også anslått hvor mye klinker det er i støvet.

Kompleks sammensetning

Forskerne har brukt en spesiell dataanalysemetode til å beregne andelene av forbindelser i støvet som er basert på grunnstoffene kalsium, silisium, aluminium og jern.

– Resultatene viser en kompleks sammensetning av støvet. Det inneholder mineraler som kalkstein, kvarts og leire. I gjennomsnitt stammer cirka halvparten av støvet fra klinker, men andelen varierte sterkt mellom prøvene. 

Det forteller STAMI-forsker Stephan Weinbruch, som er førsteforfatter av studien.

Han legger til at funnene understreker hvor viktig det er å ha tiltak for å redusere eksponeringen for slikt støv på arbeidsplassene som er knyttet til sementproduksjon. Den nye studien kan bidra til å gi best mulig retningslinjer og praksis i denne sektoren, ifølge Weinbruch.

Arbeidsoppgaver og eksponering

I nok en ny studie under temaet sementstøv og klinker har STAMI-forskerne konsentrert seg om ulike arbeidsoppgaver på sementfabrikker. Så har de målt nivåene av klinkereksponering blant arbeidere som utførte disse oppgavene.

Forskerne undersøkte ulike arbeidsoppgaver som involverte direkte håndtering av klinker. Det gjelder for eksempel lasting og lossing av materiale. I tillegg har de undersøkt oppgaver det det ikke er nødvendig å ha direkte kontakt, for eksempel administrative oppgaver.

– Resultatene av studien viser at visse jobbfunksjoner, spesielt de som involverte direkte håndtering av klinker, hadde betydelig høyere eksponering. Dette tyder på at arbeidsoppgavene spiller en viktig rolle i å bestemme nivåene av klinkereksponering blant arbeidstakere i sementproduksjonsmiljøer, sier Stefan Weinbruch. 

Referanse:

Stephan Weinbruch mfl.: Chemical Composition of Thoracic Dust at Workplaces During Cement Production. Annals of Work Exposures and Health, 2024. Doi.org/10.1093/annweh/wxae022

Mer om studiene av støv i sementfabrikker

De nye studiene har brukt data fra en stor undersøkelse blant sementarbeidere i Europa hvor forskerne tidligere har funnet tydelige sammenhenger mellom mengden støv de ansatte utsettes for og redusert lungefunksjon.

Undersøkelsen har dekket eksponering for sementstøv og lungefunksjon hos arbeidere fra 22 sementfabrikker i åtte europeiske land. Undersøkelsen ble utført i regi av STAMI. I 2019 tok STAMI-forsker Hilde Notø doktorgrad om støveksponering blant ansatte i europeisk sementindustri.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!

Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS