DENNE ARTIKKELEN ER PRODUSERT OG FINANSIERT AV VID vitenskapelige høgskole - LES MER.

Det hjelpe bare å vite at det man opplever er normalt, og at man ikke er alene.

Slik takler du overgangsalderens tre faser 

Mer kunnskap kan bidra til at kvinner unngår unødvendige plager.

– Jeg husker jeg stod opp midt på natta og googlet: «Hvorfor sover jeg ikke?» Langt ned i søkeresultatet dukket ordet menopause opp. Da gikk det et lys opp for meg, forteller Anita Silden Prante.

Hun er jordmor og høgskolelektor ved VID vitenskapelige høgskole. I tillegg er hun aktuell med boken Menopauseboka

Den har hun skrevet for å gi kvinner oppdatert og lett tilgjengelig informasjon om overgangsalder. Slik kan de i motsetning til henne gå perioden godt forberedt i møte.

Anita Silden Prante er høgskolelektor ved VID og snart stipendiat ved prosjektet «Kvinnehelse, overgangsalder og arbeidsliv» ved Universitetet i Bergen.

Kunnskap gjør det lettere å ta valg

Prante mener kunnskap kan bidra til at kvinner går gjennom overgangsalderen med færre plager.

– Kunnskap gjør det lettere å kjenne igjen symptomene. Det gjør at du kan få hjelp på et tidligere tidspunkt og selv bidra til å forebygge plager. Kunnskap gjør det også lettere å ha dialog med legen og ta valg om hvordan du kan lindre plagene, sier hun.

Ikke minst kan det hjelpe bare å vite at det man opplever er normalt, og at man ikke er alene.

Selv ser hun i ettertid med sorg på at hun gikk flere år med nedsatt livskvalitet. Hun hadde blant annet hodepine, smerter i kroppen som kom og gikk, søvnproblemer, trøtthet og gråtetokter uten at hun forstod at det handlet om overgangsalder. 

I stedet skammet hun seg over at hun ikke mestret livet som før.

De tre fasene du bør kjenne til

Vil du bli bedre rustet til overgangsalderen, kan du med fordel lære deg tre ord: perimenopause, menopause og postmenopause. Det er navnene på overgangsalderens tre deler.

Først ut er perimenopausen. Den kan starte opptil ti år før siste menstruasjon. Typisk alder for perimenopause er 45 til 55 år, men den kan komme før. 

– Det er en myte at overgangsalderen ikke kan starte før du fyller 40 år. Når noen sier «du er for ung til å være i overgangsalder», er det sikkert hyggelig ment. Men det kan også bidra til at du går rundt med plager som kunne vært behandlet, påpeker Prante.

Perimenopausen byr på store svingninger i hormonnivåene. Fasen gir gjerne andre plager enn de klassiske hetetoktene. Den gir blant annet dårlig søvn, irritasjon, tristhet og smerter i ledd og muskler. 

Hetetokter kommer gjerne senere, i tiden før og etter menopause. Selve menopausen er egentlig bare én dag: Den dagen det har gått et helt år etter siste menstruasjon.

Deretter følger postmenopausen. Da stabiliserer hormonene seg til slutt på et nytt lavt nivå.

Dette kan hjelpe

Kunnskap om overgangsalder handler også om hva du kan gjøre for å unngå og lindre symptomer og plager. Prante deler sine råd i tre kategorier:

Det første handler om livsstil. De vanlige rådene om å spise sunt, holde seg i god fysisk form, unngå stress og og sørge for gode søvnrutiner kan bidra til å forebygge og dempe plager.

Den andre kategorien handler om kosttilskudd og alternative behandlingsformer. Forskning har blant annet vist at kognitiv terapi kan være effektivt mot enkelte symptomer.

Kognitiv terapi retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser.

Det siste rådet er å undersøke mulighetene for medisinsk behandling. Selv fikk hun til slutt god hjelp av hormonterapi.

– For ellers friske kvinner vil fordelene ved hormonterapi sannsynligvis oppveie risikoen. Her er det viktig at leger og gynekologer har oppdatert kunnskap slik at kvinner kan ta et informert valg om hvorvidt dette er et godt alternativ for dem, sier hun.

Ikke så ille som man frykter

Prante mener det fremdeles er mye stigma og tabu knyttet til overgangsalder.

– Det forundrer meg at kvinners overgangsalder på en måte er oversett, nesten litt usynlig. Man hører kanskje om hetetokter og opphør av menstruasjon, men det snakkes mindre om de psykiske endringene og det som handler om underlivet, sier hun.

Hun har lansert et begrep hun kaller menopauseomsorg. Det er et tema hun også tilbyr kurs om.

– Vi har jo svangerskapsomsorg, barselomsorg og eldreomsorg, men ingenting i mellom, påpeker hun.

Om kort tid går hun i gang med en doktorgrad om overgangsalder og arbeidsliv. Hun ble selv i perioder sykemeldt da plagene stod på som verst.

I dag er hun postmenopausal og har et oppløftende budskap til dem som gruer seg til overgangsalderen.

– Forskning har vist at de som er postmenopausale har et mer positivt syn på overgangsalderen enn dem som fortsatt har den foran seg.

Referanse:

Anita Silden Prante: Menopauseboka – fysisk og psykisk smart i overgangsalderen. Solum bokvennen, 2024. Sammendrag på Deichman.

Powered by Labrador CMS